Serra Ababay Çocukların kendi sosyal medya hesabı olmalı mı?
HABERİ PAYLAŞ

Çocukların kendi sosyal medya hesabı olmalı mı?

Haberin Devamı

Geçen hafta, çocukların resimlerinin sosyal medyada paylaşılmasının yaratabileceği olumsuzluklardan bahsetmiştim. Çocukların sosyal medya ile bağlantıları bununla sınırlı değil. Birçok küçük çocuk, kendi hesabına/kanalına sahip olarak veri paylaşmakta. Bu durum da çocuklar için oldukça zararlı ve hatta tehlikelidir.

Peki küçük çocuklar neden sosyal medya hesabına sahip olmamalıdır?

● Birçok sosyal medya kuruluşu, hesap sahibi olmak için en düşük yaşı 13 olarak belirtmekte. Aksi hesaplar, şikayet edilerek kapatılmakta.

● Bunun nedeni, 13 yaş altındaki çocukların zihinsel ve duygusal gelişiminin sosyal medyada doğru kararlar verebilecek kadar olgunlaşmamış olması.

● Verilebilecek yanlış kararlar arasında, yabancı ve kötü niyetli kişiler ile konuşma ve hatta görüşme gibi tehlikeler de var. Bu durum, çocukları pedofili riskine karşı da korunaksız kılmakta.

● Küçük çocukların kendi video ve resimlerini paylaşması, özellikle de doğru gizlilik ayarları yok ise, bu verilerin herkes tarafından ulaşılabilir ve kullanılabilir olması demektir.

● Küçük yaşlar; hem beyin gelişimi hem de sosyalliğin en yoğun yaşandığı zamanlardır. Bu dönem, gerçek arkadaşlar ve beyin gelişimini destekleyici aktiviteler ile geçirilmelidir.

● Erken yaşta sosyal medya kullanımı, çocukları, sosyal hayattan uzak tutarak, internet bağımlısı olma riskine açık hale getirebilir.

● Paylaşılanların, ilerleyen zamanlarda çocukların karşısına bir utanç ve zorbalık unsuru olarak çıkma ihtimali vardır.

● Çocuklar sosyal medyada, yaşları için uygun olmayan birçok bilgi ve görüntü ile karşılaşabilmekte. Zamanından önce ulaşılan bu bilgiler korku ve kaygı yaratabilmekte.

● 10-15 yaş arası çocuklar ile yapılan bir araştırma, sosyal medyada daha çok zaman geçiren çocukların, birçok alanda hayatlarından daha memnuniyetsiz olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni ise, “sosyal karşılaştırma”, sınırsız kaynağa ulaşma imkanı ve internet üzerinden maruz kalınan “zorbalık”.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder