Sağlık Çocuklarda şaşılık ihmale gelmez

Çocuklarda şaşılık ihmale gelmez

Paylaş
Çocuklarda şaşılık ihmale gelmez

Şaşılık, tek başına önemli bir rahatsızlık olduğu gibi başka göz sorunlarının birlikteliğinde de ortaya çıkıyor ve vakit kaybetmeden müdahale gerektiriyor

İleri yaşlarda başlayan şaşılıklar hem estetik bir kusur hem de çift görmeye neden olarak rahatsızlık yaratırken, çocukluk çağında başlayan şaşılıklar ayrıca binoküler görme gelişimini bozuyor. Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Acun Gezer, bu bakımdan çocuklarda şaşılığın mümkün olduğunca erken yaşta saptanması ve tedavi edilmesinin çok önemli olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

Binoküler görme gelişimi 10-12 yaşa kadar sürüyor ve sonrasında beynin diğer birçok fonksiyonu gibi gelişimini tamamlıyor. Prof. Dr. Acun Gezer, 10-12 yaşına kadar çocuklarda ortaya çıkabilecek göz sorunlarının ambliopiye yol açabileceğini belirtiyor. Şaşılık da çocuklarda ambliopiye yol açan sorunların başında geliyor. Bu bakımdan çocuklarda şaşılığın mümkün olduğunca erken yaşta saptanması, tedavi edilmesi, estetik ve psikososyal yararlarından çok binoküler görme gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Acun Gezer, “Gözlerde kayma olduğunu saptamak çok kolaymış gibi görünse de dış görünüm aldatıcı olabildiği için çoğu zaman şüphede kalınabilir. Şaşılığın saptanması ve tedaviye başlanmasında gösterilecek tereddüt ve gecikmeler çocukta ileride telafisi mümkün olmayan görme kayıplarına yol açabilir” diyor.

Haberin Devamı

GÖZLÜK VE ORTOPTİK TEDAVİ

Prof. Dr. Acun Gezer, en riskli şaşılık türlerinden birinin çocuk doğduktan sonra ilk 6 ay içinde başlayan erken şaşılıklar olduğunu belirtiyor ve genellikle başka bir göz sorunu olmaksızın görülen bu tür kaymalarda tedavide gecikildiğinde binoküler görme kusurunun çok ağır olabildiğini vurguluyor. Gezer, “Özellikle küçük bebeklerde belli bir yaşa kadar gözlerde biraz kayma olmasının normal olduğu gibi yanlış bilgi ve inanışlar yüzünden bu çocukların hekime götürülmesi ertelenmekte, tedavi geciktiğinde de ileride şaşılık kozmetik açıdan düzeltilse bile görme eksikliği giderilememektedir” diyor.

6. aydan sonra başlayan şaşılıklarda gözdeki ileri hipermetrop, miyop gibi kusurların veya başka faktörlerin etkisi bulunduğunu belirten Prof. Gezer, “Bir kısım hastada sadece gözlük ve ortoptik tedavilerle şaşılık düzeltilebilirken bazen de bunlara ilaveten bir veya birkaç ameliyat geçirmesi gerekebilmekte” diye konuşuyor.

Gözlerde kayma olduğunu saptamak çok kolaymış gibi görünse de dış görünüm aldatıcı olabiliyor. Tedaviye başlanmasında gösterilecek tereddüt ve gecikmeler çocukta ileride telafisi mümkün olmayan görme kusurlarına davetiye çıkartıyor.

Haberin Devamı