Serra Ababay Çocuklarda emzik kullanımı
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarda emzik kullanımı

Haberin Devamı

Emme refleksi bebekler için başlı başına bir haz kaynağıdır. Hikayesi doğum öncesine dayanır ve henüz anne karnındayken parmağını emen birçok bebek vardır. Bu davranış beslenme için olduğu kadar sakinleşme ve rahatlama için de önemlidir. Bebekler bu amaçla ilk haftalardan itibaren parmağını veya yumruğunu ağzına sokarak kendini sakinleştirmeyi dener. Bu gayet sağlıklıdır. Bazı ebeveynler bu dönemlerde emziği tercih eder. Emzik çocukları sakinleştirmeye yardımcıdır fakat kullanım amacı, sıklığı ve yaşına dikkat edilmelidir. Önemli noktalar:

● Her bebek emzik kullanmak zorunda değildir. Birçok bebek kucaklanarak, sallanarak veya şarkılarla sakinleşebilir.

● Emzik, bebekler her ağladığında susturmak için verilmemelidir. Bu onların hem ifade hem de duygu düzenleme becerilerini kısıtlar ve uzun vadede bağımlılığa neden olur. İlk etapta ihtiyacı anlamak, sakinleştirme yollarını denemek ve bol bol sevgi göstermek önemlidir.

● Emzik yemeği ertelemek için kullanılmamalıdır.

● Denemelere rağmen sakinleşip uykuya dalamayan bebeklere emzik önerilebilir. Fakat uykuya daldığında ağzından düşerse geri konmamalıdır.

● Bebekler ilk ayda emzikle tanışmamalı, bu dönemde amaç meme emme düzenine iyice alışma olmalıdır.

● Çocukların 6-8 ay itibarıyla dişleri çıkmaya ve çiğneme refleksi gelişmeye başlar. Bu dönemde, ısırabileceği yiyecekler vererek emzik kullanımını azaltmaya başlayabilirsiniz.

● Uzun süreli emzik kullanımı diş ve damak sorunlarına neden olabildiğinden, emzik en geç 2 yaşına kadar bırakılmalıdır.

● Emziğin sözel gelişimi etkilememesi için, çocuğun sosyalleşeceği ortamlarda emziksiz oyun oynaması ve bir şey söylemek istediğinde emziğini çıkartarak konuşması istenmelidir.

● Emziğin temizliğine önem verilmeli, diş çürükleri ve sürekli tatlı ihtiyacını engellemek için reçel/bal sürülüp verilmemelidir.

● Emziği bırakma stressiz bir zamanda olmalıdır. İlk olarak kullanım sıklığı azaltılmalı, sonrasında ise bırakma günü belirlenmelidir. Çocukla mutlaka konuşulmalı ve konuşma yaklaşan günlerde tekrarlanmalıdır.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder