Serra Ababay Çocuklarda beden mahremiyeti
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarda beden mahremiyeti

Haberin Devamı

Çocuğu cinsel istismara karşı koruyan en önemli kalkan “beden mahremiyeti”ni öğrenmesidir.

Bu ise ancak ebeveynlerin çocuğun mahremiyetine saygı duymasıyla mümkündür. Ebeveynler, çocukların cinsiyet farklarını anlamaya başladığı 3 yaşta çıplaklık, tuvalet, banyo ve uykunun mahremiyetine dikkat etmelidir. Bu durum çocuğu cinsel istismara karşı koruduğu gibi cinsel gelişimi de olumlu yönde destekler.

Nelere dikkat edilmelidir?

● Çocukların çıplaklıkla ilk tanışması ebeveynlerle olur. Fakat ebeveyn-çocuk arasına bedensel sınırlar konulmaması çocuklar için kaygı vericidir. Ebeveynler, çocuğa mahremiyeti öğreterek sınır koymalı ve jenerasyon farkını vurgulamalıdır.

● Özellikle ilginin cinsel organlara kaydığı 3-5 yaş döneminde çocuklarda cinsel uyarılma belirginleşir. Bu dönemde ebeveynle beraber uyuyan veya yıkanan çocuklar bu anlarda uyarılabilir. Bu çok kafa karıştırıcıdır. Çocuğunuz 7 yaşında tek başına yıkanana dek giyinik şekilde yardım edin.

● Çocuk ve ebeveynler yine 3 yaş itibarıyla birbirinin önünde çıplak dolaşmamalı ve üstünü değiştirmemelidir.

● Çocuklar 3 yaştan itibaren kendi odasında yatabilir. Bu bir kez daha jenerasyon farkını öğretir. Çocuğun kendi odası vardır, diğer oda büyüklere aittir ve kapı çalınarak girilmelidir.

● 3-5 yaş arasında sık rastlanan çocukluk mastürbasyonunda “mahremiyet” vurgulanmalıdır. Kızmak veya ceza vermek yerine, buranın özel bir bölge olduğunu, bunun topluluk içinde yapılmaması gerektiğini öğretin.

● 4-5 yaş itibarıyla çocukları öpmeden önce ilk olarak kendisine sorun. Bu, “bedenin sana ait ve sınırlarına saygı duyuyorum” mesajı verir.

● Tuvalet mahremiyetini öğretmek için her tuvalete girdiğinizde kapıyı kapalı tutun ve içeriden giyinik çıkın. Çocuğunuz yaklaşık 4-5 yaşında tuvalete tek başına gidebilir. Ufak tefek yardımlarla çocuğunuzu tuvaletini tek başına yapmaya ve pantolonunu çekip çıkmaya teşvik edin.

● Çocukları severken kesinlikle özel bölgelerine dokunmayın!

● Mahremiyeti kızarak ve korkutarak öğretmekten kaçının.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder