Murat Gülderen Çocuklar yapay zekaya dönüştü
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklar yapay zekaya dönüştü

Haberin Devamı

Çin Hükümeti, bağımlılık yapıyor diye 12 yaş altı çocukların günde 1 saatten fazla telefonla oyun oynamasına yasaklama getirdi. Açıklamaya göre ayrıca saat 21'den sonra ise çocuklara asla telefon verilmeyecek. Bu tarz yaptırımlar, özellikle telefon kullanma yaşının 9'a kadar düştüğü Türkiye gibi ülkeler için nasıl bir örnek teşkil edecek zamanla göreceğiz. Ancak son rakamlar ipin ucunun iyice kaçtığını gösteriyor. Uzmanlara göre Türkiye'de 5 çocuktan biri teknoloji bağımlısı. Çünkü 12 yaş altı çocuklarda bilgisayar ya da telefondan günlük ortalama oyun oynama süresi 5 saate çıkmış. Çağın en sinsi ve en tehlikeli hastalıklarından biri olarak görülen teknoloji bağımlılığı madde bağımlılığı gibi beyin sistemini çökertiyor. Tıp dünyası çocuklarda bağımlılık sınırının günde 1 saat olduğuna dikkat çekiyor.

İŞ ANNE BABADA BİTİYOR


Yapılacak en kritik şey ailelerin kontrolü elden bırakmamaları. Rakamlar ortadayken böyle bir durumda da 'Ama bu kez uslu durmuyorlar' diyen ebeveynler olmaz diye düşünüyorum. Sokakta sosyalleşmeyi öğretin. Top oynasın, ip atlasın, çamurlansın, parka gitsin, koşsun, yürüsün, konuşsun, derdini anlatsın. Oyun delisi çocuklar dertlerini anlatmayı bile beceremiyor. Yapay zekalı robotlara döndüler.

NESNELERİN FAKÜLTESİ


İnternete bağlı cihazlar (nesnelerin interneti) konusunda eğitimde ilginç bir adım atıldı. Florida International University, nesnelerin geleceğiyle ilgili eğitim bölümü açtı. Endüstri 4.0 artık büyük fabrikalara yayılıyor. 3 yıla kadar 50 milyar cihaz birbiriyle konuşacak. Ancak bunların dillerinden anlamak için bu alana yönelik bölümlerin yaygınlaşması gerekiyor. İlgililere duyurulur.

ZORBALIK NEDEN ARTIYOR


Sürekli yenilenen siber zorbalık araştırmalarında ilginç sonuçlar gelmeye devam ediyor. Güncel bilgilere göre araştırmaya katılan 10 bin kişinin yarısı herhangi bir sosyal medya platformu üzerinde zorbalıkla mücadele etmek zorunda kalmış. Saldırıya uğranan en önemli neden ise dış görünüş olarak belirtiliyor. Asıl büyük sorun ise internetten yapılan bireysel saldırganlıkların her geçen gün hızla artıyor olması. Yaptırımlar her zaman yeterli olmayabilir ama insanlıktan çıkmak ne demek?
Tanımadığınız kişileri eklemeyin

Sosyal medyada insanın başına ne geliyorsa tanımadığı kişilerden geliyor. Bu hesapların büyük kısmının sahte ve dolandırıcılar tarafından açıldığını unutmayın. Çünkü hırsızlar sahte hesapları kullanarak kurbanların önce hesaplarını takip altına alıyorlar ve bir süre inceleyip paylaşımları analiz ediyorlar. Sonrasında ise uygun zamanı kollayıp sizi soymak için harekete geçiyorlar. Bu gerek siber saldırı, gerekse ofis ve ev soygunları olarak da gerçekleştirilebiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder