Serra Ababay Çocuklar neden yemek seçer?
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklar neden yemek seçer?

Haberin Devamı

Yeni doğan bebeğin annesiyle kurduğu ilk ilişki meme emme yani beslenme üzerindendir. Yemek fizyolojik olduğu kadar duygusal ihtiyaçları da içerir ve bu nedendir ki, birçok duygusal zorluk kendini yeme sorunlarıyla gösterir.

2-5 yaş arasında çoğu çocuk, bağımsızlaşma arzusuyla kendi kararlarını vermek ister. Sonucunda kendi seçtiği belirli yiyecekleri ister ve yeni şeyler denemekten kaçar. Bu durum gelişimin parçasıdır. Fakat çocukların yemek seçme sebepleri bununla kısıtlı kalmaz; diğer nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

1. Huy (mizaç) özellikleri: Yeni ortamlara girmekte zorlanan, çekingen çocuklar benzer şekilde yeni yemekleri denemekten de çekinir. Bu doğuştan gelen bir huydur ancak yavaş yavaş ilerleme gösterir.

2. Duyusal hassasiyet: Özellikle Otizm Spektrum Bozukluğu gibi gelişimsel bozukluğa sahip çocuklar duyu hassasiyetleri yaşayarak belirli koku veya kıvamdaki yemekleri reddedebilir.

3. Olumsuz yemek yedirme deneyimleri: Yemek yedirme denemeleri ceza ve tehditle geçen çocuklar yemeğe karşı kaygılı olabilir.

4. Takıntılı davranışlar: Takıntıları olan çocuklar duyusal hassasiyeti olmamasına rağmen sadece belirli tipteki yemekleri isteyebilir. Bu gibi çocukların genellikle farklı alanlarda da takıntıları vardır.

5. Ebeveynleri taklit etme: Eğer ailede yemek seçen veya sadece belirli yemekleri yiyen bir ebeveyn varsa, çocuklar model alarak öğrenebilir.

6. Meme emme dönemindeki olumsuzluklar: Meme emme döneminde anneden uzak kalma, travma/hastalık veya aniden memeden kesilme gibi olaylar çocukların yemekle olan bağlarını zedeler.

7. “Kontrol bende!”: Çocuklar özellikle 2 yaş civarında birçok şeyi tek başına yaparak kontrol sahibi olmak ister. Katı kurallar nedeniyle kısıtlanan çocuklar yemek seçerek kontrolü elde etmeyi dener.

8. “Benimle ilgilen!”: Çocuklar ebeveyninden istediği ilgiyi alamadığında yemek yemeyerek onları telaşlandırabilir ve arzuladığı ilgiyi çekebilir.

9. Ek gıdaya geçiş dönemi: Ek gıdaya geçildiği dönemde yeterince farklı tat denememiş çocuklar sürekli olarak aynı şeyi yemeye daha yatkın olacaktır.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder