Gündem Çocuk koğuşunda tecavüz

Çocuk koğuşunda tecavüz

Paylaş
Çocuk koğuşunda tecavüz

Antalya'nın Kemer ilçesinde, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde 17 yaşındaki gencin 15 çocuk tutuklunun tecavüzüne maruz kaldığı iddiasıyla açılan davaya devam edildi

Kemer’de geçen yıl 2 Ağustos'ta hırsızlık suçlamasıyla tutuklanan Z.D’nin (17), konulduğu Antalya L Tipi Cezaevi B1 ünitesinde tecavüz ve cinsel istismara maruz kaldığı iddialarıyla Antalya Cumhuriyet Savcılığınca 15-18 yaşlarındaki 15 çocuk hakkında açılan davanın üçüncü duruşması Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.

PASPAS SAPIYLA DÖVÜLÜP, FALAKAYA YATIRILMIŞ

Duruşma, mağdur ile sanıkların çocuk olması nedeniyle basına ve sanıkların anne ve babalarının dışındaki izleyicilere kapalı gerçekleştirildi.

Duruşmaya, çocuk koğuşuna konulan Z.D’nin paspas sapıyla dövüldüğü, falakaya yatırıldığı ve jilet parçasıyla korkutularak tecavüze maruz kaldığı iddiasıyla "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçlamasıyla TCK’nın 103. maddesinin ağırlaştırıcı hükümleriyle birlikte 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılması talep edilen tutuklu sanıklardan İ.Y. (15), B.Ç. (16), U.S. (17), tutuksuz yargılanırken ilk duruşmada tutuklanan S.H. (18) ile K.G. (16) ile bu davanın tutuksuz sanıklarından ancak başka suçlardan tutuklu bulunan Z.E. (15) ile V.A. (18) ve avukatları katıldı.

"SAVCININ KENDİSİ ŞÜPHELİDİR"

Cumhuriyet Savcısı Hasan Baykal’ın, cezaevi görevlileriyle ilgili verdiği takipsizlik kararına ilişkin duruşmada görüş bildiren mağdur Z.D’nin avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevindeki cinsel istismar ve ölüm olaylarında görevi ve sorumluluğu nedeniyle Savcı Baykal’ın da ihmali bulunduğunu iddia ederek, "Kendisi de şüpheli sıfatını haiz olan bir savcı bu olaylarla ilgili soruşturma yapamaz. Takipsizlik kararı yok hükmünde kabul edilmelidir" dedi.

Ermiş, mahkemeye ulaşmasıyla kendilerinin de bilgi sahibi oldukları takipsizlik kararına itiraz ederek, cezaevi görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Ermiş, dönemin cezaevi savcısı Hasan Baykal’la ilgili de soruşturma açılması talebiyle Adalet Bakanlığına yeniden başvuracaklarını söyledi.

Kemer’de tutuklanan ve Antalya L Tipi Cezaevindeki çocuk koğuşuna konulan Z.D’nin paspas sapıyla dövüldüğü, falakaya yatırıldığı ve jilet parçasıyla korkutularak livata yoluyla tecavüze maruz kaldığı öne sürülmüş, olayla ilgili 7’si daha sonra tahliye edilen 15 çocuk tutuklu hakkında "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçlamasıyla TCK’nın 103. maddesinin ağırlaştırıcı hükümleriyle birlikte 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

Cinsel saldırıya maruz kaldığı iddia edilen mağdur Z.D. ise tahliye edilerek memleketine dönmüştü. Çağdaş Hukukçular Derneği Antalya Şubesi üyeleri de Z.D’nin cezaevinde cinsel istismar ve tecavüze maruz kaldığına yönelik iddialar ile bu yönde dava açılmasının ardından cezaevi yönetimi hakkında Adalet Bakanlığının soruşturma başlatması talebiyle suç duyurusunda bulunmuştu.