Serra Ababay Çocuğunuzla bir de bu dili konuşun
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğunuzla bir de bu dili konuşun

Haberin Devamı

Çocukların sözel becerileri yeterince gelişmemiştir ve ifade yolları hayal güçleridir. Çocuğunuz zor bir olay yaşadıysa (boşanma, kaza, kayıp vb.), okulda veya başka yerde yaşadıklarından bahsetmiyorsa, korkular, sosyal zorluklar, hırçınlık veya çekingenliği varsa, neler yaşadığını daha iyi anlamak istersiniz.

İşte bu gibi durumlarda hayal gücü en etkili iletişim aracıdır. Siz de çocuğunuzun duygu ve ihtiyaçlarını anlamak için;

● Zorlandığı konuya uygun bir çocuk kitabından konuşabilirsiniz. “Senin de böyle hissettiğin oluyor mu? O zamanlar ne yapıyorsun? Hadi böyle durumlar için bir plan yapalım”

● “Herkes bugün (siz evdeki, o okuldaki) en güldüğü, en üzüldüğü, en kızdığı anın resmini çizsin” diyebilir ve okuldan bahsetmesini destekleyebilirsiniz.

● Üzerinde farklı resimler olan kartları yere yayabilir ve sırayla birer kart ekleyerek hikaye yaratabilirsiniz. Hikayeyi bir tiyatro gibi canlandırabilir ve duyguları konuşabilirsiniz.

● Hisler dışarıdaki bir karaktere yansıtıldığında, konuşmak kolaylaşır. Çocuğa, “Kendi süper kahramanını, (ya da canavarını, robotunu vb.) çiz” diyebilir ve üstüne konuşabilirsiniz. “Ne zamanlar kızar? Nelerden korkar? Sihirli değneği olsa neleri değiştirir?” sorularını ekleyebilirsiniz.

● Kuklalarla çocuğunuzun zorlandığı bir sahneyi (sahneye çıkmak, okul, doğum günü partisi) canlandırabilirsiniz. Çocuğunuz diğerlerini oynatırken, siz de çocuk karakterini oynatarak çözüm yollarını gösterebilirsiniz.

● “Kendi gezegenini, evini, okulunu yarat” diyerek resim çizdirebilir ve çocuğunuzun nasıl yerlere ihtiyaç duyduğunu anlayabilirsiniz.

● Hırçın çocuklarda; sinirlendiklerindeki anları çizdirebilir ve birine vurmayı önleme planı yapabilirsiniz (Örn: vurmak için öfke yastığı tasarlamak). Bu çalışmayı her duygu için yapabilirsiniz.

● Kağıtları bir araya tutturarak boş bir defter yaratıp, içine kendi hikayenizi çizebilirsiniz. Hikaye karakterinin ihtiyaç ve isteklerine dikkat edin, tanıdık olabilir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder