Serra Ababay Çocuğunuza söylememeniz gereken 10 cümle
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğunuza söylememeniz gereken 10 cümle

Haberin Devamı

Ebeveynler ilk günlerden itibaren çocukların his ve düşüncelerini doğrudan etkiler. Bebekler henüz 8 aylıkken yeni bir olay karşısında ne yapması veya nasıl hissetmesi gerektiğine ebeveyninin surat ifadesine bakarak karar verebilir.

Örneğin, annesi onu kaygıyla izliyorsa yaptığını aniden bırakabilir. Çocuklar sadece çevreyi değil kendilerini de ebeveynleri sayesinde anlar. Ebeveynler, tepkileri bu kadar etkiliyken sözlerini dikkatle seçilmeli ve çocuğun sağlıklı duygusal gelişimi için şu 10 cümleden kaçınmalıdır.

1. “Beni hasta edeceksin”: Bu bir çocuk için çok ağır bir cezadır. Hem “seninle baş edemiyorum” hem de “beni hasta edebilecek kadar güçlüsün” mesajını içerir.

2. “Korkacak bir şey yok”: Bu çocuğu anlamak yerine hislerini yok saymaktır. Çocuk korkmuştur ve çözüm beklemektedir.

3. “Sen abi oldun artık...”: Çocuklar sadece hazır olduğunda bağımsızlaşmaya teşvik edilmelidir. Aksi takdirde yoğun kaygı ve değersizlik yaşanabilir.

4. “Bir şeyin yok, geçti”: Bu yaşananı inkar etmek demektir. Çocuğun canı da acısa o anda kalarak destek olabilir ve baş etmeyi öğretebilirsiniz.

5. “Hiç yakışıyor mu böyle ağlamak?”: Ağlamak da her duyguda olduğu gibi bir ifade şeklidir. Ebeveynler duyguları yok saymamalı, doğru ifade şeklini öğretmelidir.

6. “Sen hiçbir zaman...”: Bu gibi genelleyici yargılar çocukları etiketler. Bunun yerine “sık sık bu konuda zorlanıyorsun” denebilir.

7. “Bak Ali’ye, o hiç korkmuyor”: Her çocuk kendine hastır, hepsinin güçlü ve güçsüz olduğu alanlar vardır. Çocuklar sadece kendisiyle karşılaştırılmalıdır.

8. “Bu kıyafet sana yakışmadı, değiştirelim”: Çocukların bedenlerine bakışları ebeveynlerden etkilenir. Annesinden bu cümleyi duyan çocuk kendini değersiz ve çirkin hissedebilir.

9. “Bu çok saçma”: Çocuğun düşünceleri onun dünyasından gelir. Getirdiklerinin sizin için değil, çocuk için anlamını çözmeyi deneyin.

10. “Bu senin anlayacağın bir şey değil”: Elbette çocuklar birçok şeyi anlayamaz. Fakat bilinmezlik kaygı vericidir. Hiç anlatmamak yerine çok basit sözcükler seçebilirsiniz.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder