Cumartesi Postası Çocuğunuz daha zeki olsun

Çocuğunuz daha zeki olsun

Paylaş
Çocuğunuz daha zeki olsun

Memorial Şişli Hastanesi Pedagoji Bölümü'nden Pedagog Dr. Melda Alantar, daha zeki bir çocuk yetiştirmenin ailenin elinde olduğunu anlattı

FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Müzik stresi azaltıyor

Hamileyken günde dinlenen yarım saat müzik, bebeğin beyin gelişimini olumlu yönde etkiler. Çünkü bebek anne rahmindeyken gelen çeşitli seslerle uyarılır. Ayrıca, müzik annenin stresini de azaltır.

Anne gergin ise bebek uyumaz

Araştırmalara göre, bebeklerin doğum kilosu ve baş büyüklüğü arttıkça zekası da yükseliyor. Bu yüzden, annenin hamilelikte yaşadığı endişeyi hisseden bebekler daha fazla beslenme ve uyku sorunu yaşıyor.

Çevresel etmenler önemli

Bebeklerin zeka gelişiminin yarısı genetik özelliklere, yarısı da çevresel etmenlere bağlı olarak gelişir. Geçen yüzyıllarla karşılaştırma yapıldığında, her kuşağın bir önceki kuşaktan daha yüksek zeka puanına ulaştığı görüldü. Zeka puanlarının sürekli ve düzenli artış göstermesi; beslenme, sağlık, eğitim, annebabalık becerilerinin artması ile açıklanıyor.

Haberin Devamı

Anne sütü zeki yapıyor

2 yaşa kadar bebekler, tüketilen besinlere karşı çok duyarlılar. Kötü beslenen çocuklarda dil gelişiminde gecikme ve davranış sorunları gözlemleniyor. Anne sütüyle beslenen bebeklerin zeka puanlarında ise artış gözlemleniyor.

Sürekli ‘Hayır’ demeyin

Beynin gelişimi uyaranlara bağlıdır. Bu yüzden, günlük yaşamda etrafı keşfetmeleri için kendilerine daha çok fırsat tanınan çocukların daha akıllı oldukları ıspatlandı. Bebekleri uzun süre yüksek mama sandalyesinde oturtmak, kilitli kapıların ardında bırakmak, sürekli “Hayır” diyerek durdurmak onların gelişimini olumsuz etkiliyor.

Çok oyuncak mutlu etmez

Oyuncaklar çocuğu sevindirir ama önemli olan, çok sayıda oyuncakla bebeği uyarmak değil, farklılık ve değişiklik yaratmaktır. Oyuncak ve oyun malzemelerinin yerlerini değiştirebilir, dönüşümlü ortaya çıkarabilir, komşularla değiş tokuş edebilirsiniz. Fazla sayıda oyuncak, karmaşaya yol açar, odaklanma becerisinin gelişmesine engel olur. Küçük çocukların evin dışına çıkarak edinecekleri deneyimler -diğer insanların evlerini ziyaret etmek, parka, yürüyüşe, alışverişe çıkmak- önemlidir. Annelerinin dışındaki yetişkinlerle ve diğer çocuklarla iletişim kurmaları gereklidir.

Haberin Devamı

Gürültü, dil gelişimini önlüyor

Gürültü, televizyon veya kalabalık bir grup çocuğun çıkardığı sesler, karmaşaya yol açar, bebeklerde özellikle dil öğrenimini olumsuz etkiler.

Sevilen çocuk akıllı oluyor

Anne-babanın birlikte yaşadığı ev ortamında yetişen ve babaların ilgilendikleri çocukların, aileleri tarafından daha az ilgi gösterilerek büyütülen çocuklara oranla zeka testlerinden daha yüksek puan aldıkları belirlendi. Bu çocukların okulda daha başarılı olduğu, sosyal becerilerinin de geliştiği kanıtlandı.

(16.04.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)