Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Cinselliğe engelse...
HABERİ PAYLAŞ

Cinselliğe engelse...

Haberin Devamı

Peyroni penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşuyor. Cinsel organın eğrilmesine ve ağrıya neden oluyor. Bazen eğim o kadar artıyor ki sertleşme sorunu da ortaya çıkıyor ve erkek cinselliği yaşayamıyor.

SORU: Prostatım büyüyor ne yapayım?

50 yaşındayım ve prostat büyümesi var. Ölçümleri size yolluyorum. Sık sık idrara çıkıyorum ve şekerim kontrol altında. Sizin önerileriniz var mı?

CEVAP

Prostatın büyümesi sonucu idrar kanalını sıkıştırması ilerleyen yaşlarda erkeklerde sıkıntı kaynağı olan bir durumdur ve erkeklerin yaklaşık yüzde 10 kadarı bu durum nedeniyle tedavi ihtiyacı duyar. Prostat büyümesinin idrar yapmayı zorlaştırması halinde kullanılan ilaçlar bu durumu tedavi etmez, sadece günlük etki gösterirler.

Bu nedenle henüz 50 yaşında, genç sayılabilecek bir prostat hastasının yıllarca ilaç tedavisi görmek yerine eğer gerekiyor ise bir saatten az sürecek kapalı bir ameliyat ile köklü bir çözüme kavuşturulmasının daha uygun olduğu görüşündeyim.

SORU: Penisim sertleşince yamuluyor, neden?

34 yaşındayım. Penisim sertleşmeden önce normal görünüyor. Ama sertleşince yamuluyor. Ay şeklinde oluyor. Bu da beni her geçen gün psikolojik olarak olumsuz etkiliyor. Bunun bir zararı var mı?

CEVAP

Biz bu duruma tıp dilinde peyroni diyoruz. Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşan bir hastalık. Bu genelde ağrı ve penisin eğriliğine neden oluyor. Orta yaşlı erkeklerin yüzde 5 ile 1’ini etkileyen bir durum. Genelde 40-60 yaş arasında görülüyor. Genetik bazı nedenlerle de oluyor.

Travmaya bağlı olabiliyor, iltihabi durumlarda ya da şeker hastalarında sıkça görülüyor. Bu gelişen bir durum sabit bir durum değil. Eğilme başladıktan sonra aylar içinde giderek arıyor ve daha sonra belirli bir noktada sona eriyor, bazı vakalarda bir süre içinde bu eğrilik kendiliğinden gerileyebiliyor, hatta tamamen düzelebiliyor. Sorun ne tarafta ise penis o tarafa doğru eğiliyor.

Eğim artarsa ilişki acı verir

Eğim belirli bir dereceyi aştığında ise hasta cinsel ilişki sağlayamaz ve çok ağrı çeker duruma geliyor. Tedavide bir süre destek (ilaç) tedavisi ile bekleme süresi koyuyoruz. Hastalığın ilk ortaya çıkışından itibaren yaklaşık 1 sene bekliyoruz.

Bu sürede ilerleyici bir özelliği olan hastalık genellikle son halini almış oluyor. Eğer fazla bir kalıcı şekil bozukluğu varsa düzeltici bir ameliyat yapmak gerekiyor. Destek tedavisi çok anlamlı bir tedavi değil.

Hastaların yüzde 10-20’sinde eğrilikte azalma görüyoruz. Yüzde 60’ında da ameliyat gerektirebilecek eğrilikte artma görülüyor. Bu durum sertleşme sorunu ile birlikte de seyredebiliyor.

Hem sertleşme sırasında belirginleşen ağrı ve kıvrılma hem de kireçlenmenin penisin esnekliğini ve sertleşme özelliğini bozması sonucu sertleşme bozukluğu ortaya çıkıyor ve kişi cinsel ilişkiye giremez hale geliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder