Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Cinsel yaşamı etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel yaşamı etkiliyor

40 yaşından sonra erkeklerin performansları inişe geçse de tecrübe açısından en iyi oldukları dönem. Ama eşleri de aynı yaştaysa bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Çünkü menopoz kadınları cinsellikten uzaklaştırırsa erkeklerin cinsel yaşamı da sekteye uğrar

[[HAFTAYA]]

SORU: Sertleşme sorunum olur mu? 2013’te prostat büyümesi teşhisi konuldu. Ameliyat olmam gerekiyormuş. Çevremde bu ameliyatı olan bir arkadaşım “Prostat ameliyatı olursan, sertleşme sorunun olacak” dedi. Acaba bu doğru mudur?

CEVAP Prostat tedavisi için kullanılan kapalı prostat ameliyatı (TUR-P) veya lazerli prostat operasyonu sonucunda sertleşme sorunu yaşama riski yüzde 5-10 arasındadır. Meninin geriye boşalma riski ise, daha fazla olup yüzde 35’in üzerindedir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar kapalı prostat ameliyatıyla lazer prostat ameliyatları arasında sertleşme ve boşalma sorunu açısından fark olmadığını gösteriyor. Açık prostat ameliyatlarında sertleşme sorunu biraz daha fazla görülse de bu bir kural değildir. Prostat ameliyatı olma yaşındaki insanların zaten başka sağlık sorunları da olabileceği (kalp, şeker, tansiyon vb.) ve bu yaşlarda cinsel gücün de doğal olarak azalabileceği düşünülürse ciddi bir ameliyat sonrası cinsel yaşamın bir miktar da olsa sekteye uğraması normal kabul edilebilir. Bu durumların genellikle tedavisini başarıyla yapabildiğimizden cinsel yaşam ile ilgili endişelerin prostat ameliyatının gerekli olduğu hallerde bir engel teşkil etmemesi gerekir.

Haberin Devamı

SORU: Depresyon cinsel isteksizliğe yol açar mı? Bir süredir depresyon geçiyorum ve düzenli olarak ilaç kullanıyorum. Bu süre içinde cinselliğe olan ilgim azaldı. Eşimle birlikte olmaktan keyif almıyorum. Cinsellik anlamsız geliyor. Acaba bu kullandığım ilaçlara ve depresyona mı bağlı? Depresyon cinsel isteksizliğe yol açar mı?

CEVAP Depresyon başta olmak üzere birçok psikiyatrik rahatsızlık cinsel isteği azaltır ya da geçici bir süre ortadan kaldırır. Cinsel isteği olumsuz etkileyebilecek psikiyatrik rahatsızlıklar şunlar: Yaygın anksiyete bozukluğu, özellikle cinsellikle ilgili obsesif-kompülsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluk, anksiyetenin yoğun olduğu dönemlerde şizofreni gibi psikotik bozukluklar.

Haberin Devamı

SORU: Cinsel yaşamım etkilenecek mi? 44 yaşındayım. Kendimi eskisi kadar enerjik, istekli hissetmiyorum. Performansımda düşüş olduğunu görüyorum. Acaba bu yaşla mı ilgili?

CEVAP 40 yaşından sonra erkeklerin hormon dengeleri, kas yapıları, performansları inişe geçer. Ama bir yandan da bu yaşlar erkeklerin cinsel deneyim açısından en iyi oldukları dönemdir; ilk uyarılma, boşalma, orgazm sonrası yeniden uyarılmayı daha iyi kontrol ederler. Eğer erkeklerin eşleri de aynı yaştaysa, bu dönemde cinsel yaşamda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Çünkü 45-50 yaş arasında kadınlarda menopozun belirtileri görülür. Menopoz kadınları cinsellikten uzaklaştırabilir. Bu da erkeklerin cinsel yaşamını sekteye uğratır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder