Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Cinsel yaşam düzene girer
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel yaşam düzene girer

Haberin Devamı

Yaşlanmaya karşı kullanılan anti-aging tedavisi vücudun biyolojik saatini yavaşlatıp cinsel yaşamın düzelmesine katkıda bulunuyor. Testlerde düşük testosteron saptanırsa, hormon takviye ediliyor. Böylece sertleşme sorunu iyileşiyor ve cinsel istek artış gösteriyor.

SORU: İktidarsızlığı önler mi?

58 yaşındayım. Yaşlanmaya karşı uygulanan anti-aging tedavilerinin iktidarsızlığı önlediğine dair haber okudum. Bu doğru mu? Doğruysa nasıl bir tedaviye başlamalıyım ve nereye başvurmalıyım?

CEVAP

Anti-aging tedavi ve uygulamalarının tamamı vücudun biyolojik saatini yavaşlatarak yaşlanmayı geciktirmeye yönelik olduğundan cinsel yaşamın kalitesine katkıda bulunurlar. Ayrıca testosteron hormonu eksikliğinde uygulanan tedaviler de iktidarsızlık sorununu direkt olarak etkiler.

Erkeklik hormonu eksiği giderilirse...

Birçok kişinin aklına testosteron denilince seks hormonu gelmesine rağmen testosteronun etkisinin sadece seks fonksiyonları üzerine olmadığını araştırmalar ortaya koymuştur. Örneğin; düşük testosteron seviyesine sahip kişilere testosteron tedavisi yapılarak eksik olan testosteron normal seviyelere çıkartılınca bellek, anlama hızı ve benzeri tüm zihinsel faaliyetlerinde belirgin artış saptanmıştır.

Testosteron eksikliği giderilen erkeklerde şişmanlığın belirtisi olan Vücut Kitle İndeksi ve vücut yağ oranları daha belirgin olarak yükselmektedir. Ayrıca yağ depolanması ile ilgisi olduğu düşünülen kan leptin seviyeleri de hızla artmaktadır. Tüm bu fiziksel belirtiler de eksik testosteron yerine koyularak engellenebilmektedir.

İlişki sıklığı artıyor

50 yaş üzerinde olup depresyondaki erkekler üzerinde yapılan bir çalışma ile testosteron seviyesi düşük olanların testosteron tedavisinden olumlu etkilenerek depresyondan çıktıkları saptanmıştır. Düşük testosteron seviyelerinin düzeltilmesi ile cinsel arzunun arttığı, sertleşme kapasitesinin iyileştiği, cinsel ilişki kurma sıklığının arttığı, kronik yorgunluk belirtilerinin ortadan kalktığını gösteren birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Bu kişilerde kandaki oksijen taşıyan alyuvarların artması, kolesterol seviyelerinin düşmesi gibi ölçülebilir parametreler de bu duruma eşlik etmiştir. Columbia üniversitesinde yapılan bir çalışma düşük testosteron seviyesi olanlarda kalp krizi oranının ve kalp damarlarında darlık oranının daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.

SORU: Ameliyat kaç saat sürer?

28 yaşındayım. 2 ya da 3 yıl önce testislerimdeki damarlarda genişleme oldu. Doktora gittim, varikosel olduğunu söyledi. Ameliyat olmayı düşünüyorum. Merak ettiğim şey bu ameliyat kaç saat sürdüğü? Hastanede ne kadar kalırım? Normal hayatıma kaç gün sonra dönebilirim?

CEVAP

Varikosel ameliyatı mikrocerrahi teknikle uygulandığında çift taraflı ise 1-1.5 saat kadar sürebilir. Hastanede bir gün kalmanız yeterlidir. Ameliyat olduğunuz günün gecesi ayağa kalkıp yürümeniz mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder