Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Cinsel gücü etkilemez
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel gücü etkilemez

Haberin Devamı

Babalığı tatmış, artık çocuk sahibi olmak istemeyen erkeğe doğum kontrolü sağlamak için vazektomi yapılabilir. Hamilelik korkusu olmadığı için cinsellik daha zevkli hale gelebilir. Cinsel istek, güç ve aktivitede de değişiklik görülmez...

SORU: Tüplerimi bağlatsam olur mu?

16 yıllık evliyim. 2 çocuğum var. Erkeklerde tüp bağlatma yöntemi diye bir şey duydum. Bu nedir ve nasıl uygulanır? Bir daha çocuk sahibi olmak istersem ne olur?

CEVAP

Testislerde üretilen ve döllemeyi sağlayan sperm hücrelerinin naklini sağlayan vas deferens adlı kanalların küçük bir cerrahi girişim ile bağlanması sonucu erkek menisi döl hücrelerinden arındırılarak pratik, etkili ve ucuz bir şekilde doğum kontrolü sağlamak mümkündür. Bu konuda geliştirilen bistürisiz vazektomi yöntemi ile bu işlemi çok pratik olarak hastane dışı ortamda dahi birkaç dakikada uygulayabiliyoruz.

Bistürisiz vazektomi tekniğini sadece kalıcı doğum kontrolü isteyen kararlı çiftlerde uyguluyorum. Bu yöntem doğru uygulandığında özel bir riski yoktur. Ülkemizde çok tercih edilen bir yöntem olmamasına rağmen Amerika’da ve bilhassa Uzak doğu’da çok sık uygulanan ve tercih edilen bir yöntemdir. Kalıcı ve ömür boyu süren bir doğum kontrol yöntemi olması en önemli avantajıdır.

Ayrıca hamilelik korkusu olmadığından cinsellik daha keyifli ve verimli yaşanabilir. Vazektomi sırasında bağlanan vas deferenslerin meni sıvısı üretimi ile hiçbir ilgisi olmadığından işlem sonrası erkeğin meni miktarı ve görünüşünde hiçbir değişiklik olmaz.

5 yıldan sonra geri dönüş zor

Sperm ve hormon üretimi değişikliğe uğramadan devam ettiğinden cinsel istek, güç ve aktivitede herhangi bir değişiklik ortaya çıkmaz. Üretilen spermler vücut tarafından emilerek yok edilir. Vazektomi yönteminin mikrocerrahi yöntem ile düzeltilerek kişinin tekrar normal yoldan çocuk sahibi olabilmesi mümkündür. İşlemden sonra 5 yıl ve daha fazla geçmesi bu ameliyattan geri dönülmesini giderek zorlaştırmaktadır. Bu düzeltme ameliyatı sadece mikrocerrahi tekniği bilinçli olarak uygulayabilen ve bu konuda tecrübeli kişilerce yapılması gereken özel bir ameliyattır. Bu sağlanamadığı taktirde sperm üretimi testisin içinde devam ettiğinden küçük bir müdahale ile testis içinden sperm alınarak tüp bebek yapma yoluna da başvurulabilir.

SORU: Spreyler işe yaramadı

23 yaşındayım, cinsel yönden mutsuzum. Erken boşalma sorunum var. Bu sorunumu giderebilmek için birçok merkeze başvurdum, sonuca ulaşamadım. Geciktirici spreyler kullandım, işe yaramadı. Sevgilim durumdan çok mutsuz. Erken boşalma tedavi ediliyor mu?

CEVAP

Önce bu duruma neden olan prostatit vb. bir durum olmadığı araştırıldıktan sonra belirgin psikolojik bir faktör de saptanmaz ise uygun doz ilaç tedavisi ile sorununuz çözülebilir. Bir üroloji uzmanına başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder