Ekonomi Çinlilerle tahvil pazarlığı

Çinlilerle tahvil pazarlığı

Paylaş
Çinlilerle tahvil pazarlığı

Çin Başbakanı Jiabao'nun ziyaretinde devlet tahvili alımının gündeme geleceğini söyleyen Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Yavuz Onay, "Üçüncü köprü de görüşülecek" dedi

Çin'in 2.5 trilyon dolarlık dev rezervine talip olan Türkiye devlet tahvillerini masaya yatırıyor. İkili işbirliği çalışmaları için Türkiye'ye çıkarma yapacak Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao ile yapılacak görüşmelerin ana gündem maddelerinden biri devlet tahvilleri olacak.

Haberin Devamı

Avrupa ziyaretleri kapsamında Türkiye'ye uğrayan Wen ile bugün başlayacak görüşmelerde Türkiye tarafı Çin'den devlet tahvili almasını isteyecek. DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Yavuz Onay, "Çinliler altyapı yatırımlarıyla ilgileniyor. 10 firmanın bulunduğu bir heyetle geliyorlar. Siyasi temaslar da çok yoğun olacak.

İki gün boyunca masaya gelecek konular arasında devlet tahvilleri önemli bir gündem maddesi olacak. Onlardan Türk devlet tahvilleri almaları istenecek. Bunun dışında üçüncü köprü de masaya yatırılacak diğer konulardan biri" dedi. Rezervlerinde doların ağırlığını azaltacağını açıklayan Çin, son olarak Yunanistan devlet tahvillerini alacağını duyurdu.

10 BELGE İMZALANACAK

Haberin Devamı

İki ülke arasında işbirliği yapılması planlanan birçok proje bulunuyor. Kültürden enerjiye, ulaşımdan sağlığa kadar birçok konunun ele alınması planlanan görüşmeler sonunda da enerji, telekomünikasyon, ulaşım, sağlık ve dış ticaret gibi alanlarda 10'dan fazla belgeye imza atılacağı öngörülüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi davetlisi olarak gelen Wen'e aralarında Dışişleri Bakanı ve Ticaret Bakanın da bulunduğu beş bakan ve üst düzey bürokratlar eşlik ediyor.

TARİHİ İPEKYOLU YENİLENİYOR

Wen Jiabao'nın resmi ziyaret çerçevesinde, iki ülke arasında imza atılacak mutabakat zabıtları şöyle: İkili ticari ve ekonomik işbirliği orta ve uzun dönem kalkınma planı Yeni İpekyolu bağlantısı ortak çalışma grubu kurulması Müteahhitlik ve teknik müşavirlik alanında üçüncü ülkelerde işbirliği.

İHRACATTA HEDEF 2.2 MİLYAR DOLAR

Türkiye ile Çin arasındaki ticaret, krize rağmen 2009'da 14.2 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin ihracatı 1.6 milyar dolar, ithalatı ise 12.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2010 sonunda, Türkiye'nin ihracatının yüzde 35 oranında önemli bir artış göstererek 2.2 milyar dolara yaklaşması, ithalatın ise 16 milyar doları aşması bekleniyor.

4.500 KİLOMETRELİK DEMİRYOLU HATTI

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çin ile 4 bin 500 kilometre Yüksek Hızlı Tren (YHT) demiryolu hattı için anlaşma imzalayacaklarını söyledi. Türkiye'ye gelen Çin Demiryolları Bakanı Liu Zhijun, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüştü.

Haberin Devamı

Görüşme sonrası açıklama yapan Yıldırım, "Yarın çok önemli işbirliği anlaşmalarına imza atacağız. Sekiz proje yaklaşık 4 bin 500 kilometre. Güzergâhı 2023'e kadar seçeceğiz" dedi