Dünya Çin, Tiananmen'i kapattı

Çin, Tiananmen'i kapattı

Paylaş
Çin, Tiananmen'i kapattı

Bu fotoğrafla hafızalara kazınan ve 3 bin kişinin ölmesiyle sonuçlanan Tiananmen olaylarının 25'inci yıldönümünde Çin yönetimi, anma yapılmasın diye Tiananmen Meydanı'nı kapattı

Dünyanın hafızasına kazınan ve tarihe geçen bir fotoğraf: Tankların üzerine yürüyen bir genç... Tarih 4 Haziran 1989, yer Çin'in başkenti Pekin'in Tiananmen Meydanı...

Sosyalist Çin'de öğrenciler, aydınlar ve işçiler reform talebiyle eylemler gerçekleştiriyor. Çin genelinde yaşanan protesto gösterilerinin odak noktası Tiananmen Meydanı'ydı. Reform talepleri ise şunlardı: "Demokrasi, ifade özgürlüğü, siyasi bozulma ve yozlaşmaya son verilmesi".



3 BİN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ


Çin hükümetinin reform taleplerine yanıtı, "karşı devrimci ayaklanma" olarak niteleyerek, orduyu halkın üzerlerine gönderip kanlı bir baskın yapmak oldu. 15 Haziran'da başlayan gösteriler 4 Haziran'da sonuçlandığında 3 bin kadar insan öldürülmüştü.

PEKİN YÖNETİMİ ANILMASINA İZİN VERMİYOR

Bugün "4.6 olayları" olarak da anılan Tiananmen olaylarının 25. yıl dönümü. Çin hükümeti Tiananmen olaylarının ve kayıpların anılmasına da izin verilmiyor. Meydanın etrafını kuşatan polisler, x-ray cihazları kurdu ve yerli yabancı herkesi kimlik kontrolünden geçirdi.

Uluslararası Af Örgütü, Tiananmen olaylarının bu yılki yıl dönümünün öncesinde 66 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

CNN TÜRK

Haberin Devamı