Ekonomi Çin ihracatında daralma

Çin ihracatında daralma

Paylaş
Çin ihracatında daralma

Çin'in ihracatı Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 daraldı

Çin ihracatının, küresel finansal krizin etkisiyle daralmaya başladığı geçen yılın Kasım ayından bu yana en küçük daralma oranı yaşandı. Çin'in ithalatı ise Kasım ayında, geçen yıla göre yüzde 26,7 artarak 94,6 milyar dolara ulaşırken, ihracatın 113,7 milyar doları bulmasıyla dış ticaret yüzde 9,8 genişledi.

Çin'in Ekim ayında 24 milyar dolar olan dış ticaret fazlası geçen ay 19,9 milyar dolara geriledi. Çin Devlet İstatistik Bürosu sözcüsü Şeng Layyün, Pekin'de yaptığı açıklamada, ihracattaki düşüşün yavaşlamasının dış talebin artmaya başlamasından kaynaklandığını belirtti.

Çin'in sanayi çıktısının Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,2, perakende satışların da yüzde 15,8 artması uzmanlar tarafından Çin ekonomisindeki toparlanmanın ivme kazanması olarak yorumlandı.

Enflasyonun başlıca göstergelerinden olan tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Kasım ayında yüzde 0,6 arttı, üretici fiyatları endeksi de (ÜFE) yüzde 2,1 düştü. Çin'de TÜFE, yüzde 1,6 düşüş kaydettiği Şubat ayından bu yana ilk kez artış gösterdi.

Haberin Devamı