Gündem 'Çılgın delilleri açıklayacağım'

'Çılgın delilleri açıklayacağım'

Paylaş
'Çılgın delilleri açıklayacağım'

Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 196 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın 24. duruşması görülmeye başlandı

Dava kapsamında, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 196 sanık yargılanıyor.

Haberin Devamı

153 TUTUKLU SANIK KATILDI

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in aralarında bulunduğu 153 tutuklu sanık katıldı. 22 tutuksuz sanık ise duruşmada hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı çıkarılan sanıklardan emekli Orgeneral Ergün Saygun’un ise GATA’daki tedavisi devam ediyor.

MAHKEME BAŞKANINDAN SANIK VE İZLEYİCİLERE UYARI

Mahkeme Başkanı Ömer Diken’in mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada heyete hakim Ali Alçık başkanlık ediyor. Mahkeme Başkanı Alçık, yoklamaya geçmeden önce sanıklara ve izleyicilere uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Başkan Alçık, duruşmada mahkemeden izin almadan bazı sanıkların oturduğu yerden savunma yaptıklarını, bazılarının ise kendi arasında yorum yaptıklarını ve seyircilerin de alkışta bulunduğunu söyledi. Başkan Alçık, "Burada Türk Milleti adına yargılama yapıyoruz. Bunlar mahkemeye saygısızlıktır. Mahkemenin bu davranışları yapan sanıkları dışarı çıkarma, izleyicileri de salondan çıkarma yetkisi vardır" dedi.

Geçen Salı günü yapılan duruşmada eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ayağa kalkmadan oturduğu yerden savunma yapmış, geçen Pazartesi görülen duruşmada ise avukatlar toplu olarak salonu terk etmiş, bazı sanıkların ve izleyicilerin de eyleme alkışlarla destek olduğu görülmüştü.

"BU KANUNUN O BELGEDE NE İŞİ VAR?"

Duruşmada tutuklu sanık eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına’nın çapraz sorgusuna geçildi. Çapraz sorguda ilk olarak tutuklu sanık Hava Albay Cengiz Köylü söz aldı. Köylü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden mahkemeye yeni delil olduğu iddiasıyla gönderilen belgelerle ilgili çarpıcı bir iddiada bulundu.

Köylü, "Eskişehir’de bulunduğu iddia edilen bu dijital belgeler arasında Nisan 2003 tarihinde hazırlandığı iddia edilen bir bilgi notunun ekinde yer alan Kanun tasarı taslağı bulunmaktadır. Bu ‘Kanun Tasarı Taslağı’ isimli belge, polis teknik tespitlerine göre 3 Nisan 2003 tarihinde oluşturulmuş ve son olarak 5 Nisan 2003 tarihinde kaydedilmiştir. Ancak teklife konu bu 926 sayılı TSK Personel kanunun 49. maddesinin mevcut halinin 2003 yılı değil, 2005 yılı sonrasındaki bir tarihe ait olduğu anlaşılmaktadır" dedi. Bu sözler üzerine salonda sanıklar tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı sanıkları uyararak, "Bu mahkemeye karşı bir saygısızlıktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ÇILGIN DELİLLER"

Fırtına’ya yine Eskişehir belgeleriyle ilgili 15 sorusu olduğunu söyleyen Köylü, Başbakan’ın dün açıkladığı ‘Çılgın Proje’ye atıfta bulunarak, "Zaman yetersiz olduğu için hepsini sormayacağım. Ancak taleplerin alınacağı Cuma günkü duruşmada ‘Çılgın delillerim’ var. Hepsini açıklayacağım" dedi. Köylü’nün bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

"ÇILDIRACAĞIM ARTIK"

Eskişehir’de bulunduğu iddia edilen belgelerle ilgili olarak "Bunu bekliyordum" diyen Fırtına’nın "Daha savunmamı bitirmeden eksiklikler olduğunu düşündüler ki tamamlama zorunluluğu hissettiler…" demesi salonda tekrar gülüşmelere neden oldu. Fırtına’nın ayağa kalkarak konuştuğu görüldü. Duruşmada söz alan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ise yeni belgelerle ilgili polisin değerlendirme yazısında kendisini de suçlayan ifadeler olduğuna dikkat çekti ve "Bunu yazan bir polis.. Bir savcının bu hukuki sürece katkıda bulunması gerekmez miydi" dedi.

Haberin Devamı

Üye hakim Murat Üründü’nün Eskişehir’de bulunduğu iddia edilen belgeleri inceleyip incelemediğini sorması üzerine Fırtına, "Biz bu ülkeye hizmet ettik bizim kellemizi almak istiyorlar. Artık kim almak istiyorsa... Gerçek budur" dedi. Fırtına bu sözlerin ardından yüksek bir sesle "Çıldıracağım artık" diye bağırdı. Fırtına’nın çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından duruşmaya ara verildi.

Cem TURSUN/İSTANBUL, (DHA)