Siyaset Çiçek: Tahammül etmek mümkün değil
Paylaş
Çiçek: Tahammül etmek mümkün değil

Çiçek: Tahammül etmek mümkün değil

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, uluslararası camianın Suriye’nin yalanlarına karşı doğru bilgilerle aydınlatılması gerektiğin belirterek, "Çünkü bu bilgilendirme doğruları ortaya koyma yolu tercih edilmeden bir eyleme girişilmiş olması, beraberinde başka türlü sıkıntı getirir" dedi.

Haberin Devamı

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, "Dışişleri Bakanı, Suriye’nin uçağı bilerek isteyerek düşürdüğünü dün açıkladı. Buna ilişkin tepkiniz nedir?" sorusuna karşılık, "Evvela bu bir kasti durumdur. İkincisi, uluslararası hava sahasında icra edilmiş olan haksız bir tutumdur, bir eylemdir. Üçüncüsü Türkiye, kendi hukukunu uluslararası hukuk çerçevesinde kararlılıkla arayacaktır. Bizler de Hükümetimizin, devletimizin almış olduğu, alacağı her türlü kararın arkasındayız. Çünkü böylesine bir hukuksuzluğa bu bölgede artık daha fazla tahammül etmek mümkün değildir" dedi.

Geçmişte de bir başka ülkenin yine aynı şekilde, uluslararası sahada ve uluslararası hukuka aykırı olarak 9 Türk vatandaşını şehit ettiğini hatırlatan Çiçek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"O nedenle bölgede gerilimin tırmanması sonucunu doğuracak bu hukuksuzluğa, bu haksızlığa karşı tüm dünyanın, uluslararası camianın uluslararası hukukun ortaya koyduğu ne gibi müeyyideler varsa, bunları ortaya koyması gerekmektedir. Türkiye baştan beri olayı soğukkanlı ve aydınlatılması gereken tüm yönleri aydınlatarak kamuoyunu bir taraftan bilgilendirmeye bir taraftan da Türkiye’nin yapabileceği bir kısım iş ve işlemleri, alacağı kararların meşruiyetini oluşturmaya çalışmaktadır. Sayın genel başkanlarla bilgilendirme toplantısı yapıldı. Ben sayın Başbakan, sayın Dışışleri Bakanımızla zaten ilk gün görüşmüştüm. Şimdi, uluslararası camianın Suriye’nin yalanlarına karşı doğru bilgilerle aydınlatılması gerekiyor. Çünkü bu bilgilendirme doğruları ortaya koyma yolu tercih edilmeden bir eyleme girişilmiş olması, beraberinde başka tür sıkıntı getirir. O nedenle Hükümet hem iç hem de dış kamuoyunu iletişim imkanlarını istifadeyle önümüzdeki günlerde de yüz yüze görüşerek aydınlatmaya çalışıyor. Bize düşen içeride birliğimizi, beraberliğimiz muhafaza ederek ve soğukkanlı bir şekilde süreci takip etmektir, alınan kararlara destek vermektir."

Çiçek, "Uluslararası kamuoyuna vurgu yaptınız. Çarşamba günü NATO bilgilendirilecek. Bu kapsamda nasıl bir sonuç çıkar sizce?" sorusuna, nasıl bir sonucun çıkacağını bugünden kestirmenin mümkün olmadığını belirterek, "Ama Türkiye bu toplantılara eldeki tüm bilgileri ortaya koyarak ve koyacak şekilde gidiyor. Doğru karar için doğru bilgi vermek gerekmektedir. Türkiye böyle bir sorumluluk içinde gereğini yapmaya çalışıyor" karşılığını verdi.

Haberin Devamı