Siyaset CHP'de 'üstü çizilenler' ne dedi?
Paylaş
CHP'de 'üstü çizilenler' ne dedi?

CHP'de yeniden aday gösterilmeyen vekiller, listeye tepki gösterdi: 'Yetmez ama evet' diyenler listede biz yokuz

İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek:

Haberin Devamı

Bu ölçüde bir tasfiye beklenmiyordu. Her seçim öncesinde çok sayıda milletvekilinin değişmesi beklenen bir sonuçtur. Yerlerine gelen insanların bir bölümü sosyal demokrasiye hizmet etmemiş, CHP’ye hizmet etmemiş, son anda katılmış, adaylık için başvurmuş kimselerden oluşuyor. Bizim yerimize görevinden isitifa eden il başkanı ilçe başkanları olabilirdi. Onlar değerlendirilse yine doğal karşılanabilirdi. İstanbul listesinde yer alanların çoğunun adını bile duymadım. Eminim il başkanı ve ilçe başkanları da yeni duymuştur. Yenilenme, değişim olurken emeğe saygı göstermek gerekirdi. Listeye giren arkadaşlarımı kutluyorum, içinde çok değerli arkadaşlarımız var. Bu parti bizim partimiz. Eleştirilerimiz, kırgınlıklarımız var ama küskünlüğümüz sözkonusu değil. CHP’nin başarısı için elimden geleni yapacağım.

CHP'ye inanmış, uzun yıllar hizmet etmiş kadrolar tasfiye edilirken, emeği olmayan pek çok insan ön sıralara konulmuş. CHP'ye, sosyal demokrasiye uzun süre hizmet eden insanlar bir kanara itilmiştir. Bir kırgınlığım elbette var ama küskünlük yok. Bu seçim hayati bir seçim. Ama ne yazık ki biz ev ev, hayır oyu için uğraşırken, listelerde 'yetmez ama evet' diyen bazı arkadaşların olduğunu görmekten üzüntü duyuyorum.

Haberin Devamı

İzmir Milletvekili Canan Arıtman:

Liste dışı kalmış bir vekil olarak duygusal davrandığım düşünülebilir, ancak öyle değil. Uzun yıllardır siyaset yapıyorum.

Hiçbir görevin kalıcı olmadığını, geçici olduğunu bilerek bugünlere geldim. Listede olup olmamamızın önemi yok ama, listelerin amacı o partiyi iktidara taşıyacak güçleri, ekipleri oraya koymaktır. İktidar hedeflenmemiş, parti içi iktidar hedeflenmiş. Bundan büyük üzüntü ve kaygı duydum. Türkiye için, çocuklarımızın geleceği için kaygı duydum. İzmir özelinde bakarsak ’laf olsun, torba dolsun, hayırlısı olsun’ listesi. Hiçbir özen gösterilmemiş. Bu şuradan belli; Birinci bölgede olan Balçova’nın ilçe başkanlığını yapmış biri (Mustafa Moroğlu) ikinci bölgeden aday gösterilmiş. İlçesinin nerede olduğuna bile bakılmamış. Laf olsun, liste dolsun. Yenilenme değil dönüşüm listesi ama neye dönüşüyor, neye dönüştürülmek isteniyor önemli bir soru işareti. Büyük bir tasfiye var. İktidarı hedefleyen bir partinin kendi unsurlarını, kolunu bacağını kesmeden, güçlendiren listeler hazırlaması gerekiyor.

Haberin Devamı

İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan:

Milletvekilliğim sürecinde vatandaş gibi çalıştım, şimdi de vatandaş gibi çalışmaya devam edeceğim. Siyasetin içinde olacağım. Bundan sonraki süreçte ne olacağını zaman gösterir. Ancak listede Genel Başkan’ın koyduğu kontenjanlar dışında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel’in ağırlığı görülüyor. Örgüt, buna tepkili.

İzmir Milletvekili Ahmet Ersin:

Listeyi gece öğrendim, benim için sürpriz oldu. Genel Merkez ciddi değişim yapmış. Bunun ilk adımı zaten kurultayda atılmıştı. Bu ikinci adım oldu. Listede olan arkadaşlarımız İzmir’i rahatlıkla temsil edebilirler. İlk anda şaşırdım ve üzüldüm ama şoku atlattım, sıkıntı yok. Seçimde örgütle çalışacağım. Kırgınlığım yok üç dönem milletvekilliği yaptım.

Haberin Devamı

İzmir Milletvekili Bülent Baratalı: Kırgınlığım, üzüntüm yok. Bu partiden dört dönem belediye başkanlığı, iki dönem milletvekilliği yaptım. Tam tersi partime daha fazla bağlandım. Bu yeni CHP’nin listesidir. Şaşırmadım, bir yıl önce böyle bir tablo yaşanacağını biliyordum.

Grup Başkanvekili Kemal Anadol:

Herhangi bir görüş belirtmeyeceğim

CHP’li Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm:

Örgüt yok, partiye emek veren yok. Bergama, Bayındır ve Ödemiş’ten üç adayı sıralamış. Karabağlar’dan, 500 bin nüfustan oy istemiyorlar sanırım. Ciddi tasfiye yapılmış. Yıllardır partiye emek verenler yok. ’Sen beni seç ben seni seçeyim’ mantığıyla liste yapılmış. Partimiz için çalışacağız.

Aysever istifa etti:

CHP İstanbul 1. Bölge 12. sıradan milletvekili adayı gösterilen PM üyesi Enver Aysever, partiden istifa etti. İstifası sonrası bir açıklama yapan Aysever, ''Ben İstanbul 2.bölge 12.sıradan adaydım. Çeşitli basın kuruluşlarında listede yerimi beğenmediğim için istifa ettiğim söylendi. Oysaki 12.sıra benim seçilebileceğim bir yerdi. İstifa etmemin bununla bir ilgisi yok. Dünkü PM toplantısında milletvekili adayları oylanırken İlhan Cihaner liste dışı kaldı. Fakat Sinan Aygün çok sayıda ret oyu almasına rağmen aday gösterildi. İlhan Cihaner'in aday olmaması CHP'nin vicdanını kanattı. Ben de 'İlhan Cihaner yoksa ve Sinan Aygün varsa ben yokum' dedim. Parti Meclisi'nden CHP'den ve bütün görevlerimden istifa edip çıktım. Parti içinde kalmam için çok baskı yapıldı ancak gazeteciliğe geri dönmek için parti üyeliğimden de istifa ettim. Sky Türk'te yaptığım programıma devam edeceğim. Ben solcuyum ve partide solcuların olmasını istiyorum. Kendi partisine sahip olamayan Süleyman Demirel CHP'ye sızmıştır. Eski Demokrat Partili bakanların ve Mehmet Haberal'ın yer alması bunu gösteriyor. Seçimlerde yine de Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vereceğim'' dedi.

Haberin Devamı

Eski başsavcı İlhan Cihaner:

CHP'den aday adayı olan ancak aday gösterilmeyen Cihaner, " Bağımsız aday olmayacağım" dedi.

'İTHAL ADAY İSTEMİYORUZ'

CHP'den İzmir milletvekili aday adayı Muhsin Kurt'un aday gösterilmemesi ve listedeki ithal adaylar bir grup partili tarafından protesto edildi. CHP İzmir İl Başkanlığı önüne gelen grup, destek verdikleri milletvekili aday adayı Muhsin Kurt'un aday gösterilmemesine ve listedeki ithal adaylara tepki gösterdi. Partililer, üzerinde “Halk adamı dediniz, halkın adamını yediniz”, “Halkın sesini kestiniz”, “İthal aday istemiyoruz” yazılı pankartlar açtı.

Hüseyin Bulut adlı bir partili “Güldal Mumcu'nun neresi İzmirli? İzmir'in sokaklarını bilmez. Bugüne kadar halkın arasına karışıp el sıktı mı? Mustafa Balbay'ın suçsuz olduğuna biz de inanıyoruz, ancak CHP kurtarma partisi değil. Halkın kurtuluşu için mücadele etmeliyiz” dedi. “İthal aday istemiyoruz” sloganı atan grup, daha sonra dağıldı.

Hilmi Yarayıcı istifa etti

CHP'den, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde aday adaylığı başvurusu yapan Grup Yorum'un eski solisti Hilmi Yarayıcı, parti üyeliğinden ve adaylıktan istifa ettiğini açıkladı.Yarayıcı, parti genel merkezi önünde yaptığı açıklamada, aday listelerine tepki göstererek, “Sinan Aygün, Mehmet Haberal gibi isimlerin aday gösterildiği, demokrat sol adayların ya hiç gösterilmediği ya da seçilemeyecek yerlerden listeye konulduğu bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.

Bu tablonun CHP'nin yeni yüzünü ortaya koyduğunu ileri süren Yarayıcı, “Yıllardır ve halen savunduğum değerler adına ortaya konan bu tabloda yer almam söz konusu olamaz. Bu nedenle milletvekilliği adaylığımdan ve CHP'den istifa ediyorum” diye konuştu.

Gökmen Ercan sıralamadaki yerini beğenmediği için istifa ediyor

CHP’den Elazığ’da 3’üncü sırada milletvekili adayı gösterilen doktor Gökmen Ercan, sıralamadaki yerine beğenmeyerek istifa edeceğini açıkladı.

Kentte yayın yapan yerel bir televizyon kanalındaki canlı yayında bağlanan Ercan, 3’üncü sırayı beklemediğini ifade ederek, "Türkiye’de adaylık tercih ile ilgili sıralama itibariyle verimli çalışabileceğimi sanmıyorum. İstifa ederek tekrar hekimlik görevime dönmek istiyorum" dedi. Ercan, yarın istifasını sunacağını söyledi.