Siyaset CHP: Anayasa değişikliğinin gerçek yüzü ortaya çıktı
Paylaş
CHP: Anayasa değişikliğinin gerçek yüzü ortaya çıktı

CHP: Anayasa değişikliğinin gerçek yüzü ortaya çıktı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hakkı Suha Okay, "Adalet Bakanlığının personeli, seçim öncesi ve seçim sonrası süreçte yargı mensupları üzerinde çok ciddi bir baskı uygulamıştır. Bu baskının sonucu da bakanlığın anahtar listesi, sonucu almıştır" dedi.

Haberin Devamı

Okay, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından gazetecilere, gündeme gelen konular hakkında açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Toplantıda, orta vadeli ekonomik program ve orta vadeli mali planın değerlendirildiğini anlatan Okay, program ve mali planın işsizlik konusunda son derece iddiasız olduğunun saptandığını ifade etti. Okay, iki dokümanda da yer alan rakamlara bakıldığında samimiyet değil, uluslararası mali piyasalara mesaj iletme yaklaşımının hakim olduğunu ileri sürdü.

CHP iktidarında uygulanacak ekonomi politikalarına ilişkin taslak çalışmanın sürdüğünü bildiren Okay, tamamlandıktan sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Okay, toplantıda, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini belirlemek için yapılan seçimlerin de ele alındığını söyledi. AK Parti’nin referandum öncesinde "kürsü hakimlerinin HSYK’ya kendi istedikleri üyeleri seçmelerinin yolunu açma iddiasında bulunduğunu" ifade eden Okay, "Gelinen süreçte yürütme yani siyasal iktidar doğrudan doğruya yargı mensuplarının seçilmesine el koymuştur ve iktidarın, bakanlığın, hazırlamış olduğu liste seçimi kazanmıştır" dedi.

Listeyi basın mensuplarına gösteren Okay, "HSYK Merkez Listesi adı altında bakanlığın muhtelif bürokratları ve AKP iktidarının, Adalet Bakanlığının istediği isimler seçilmiştir. Bu seçim sürecine ilişkin olarak, hem YARSAV hem de Demokrat Yargı Derneği mensupları en sert şekilde eleştirilerini dile getirmişlerdir" diye konuştu.

En yüksek oyu bakanlık bürokrasisinden gelen adayların aldığını ifade eden Okay, böylece yargı bağımsızlığının sağlanacağı iddia edilirken kurulda Adalet Bakanlığı personelinin sayısının arttırıldığını ileri sürdü. Okay, şöyle konuştu:

"Böylece Türkiye’de kuvvetler ayrılığı ilkesi tamamen rafa kaldırılmış olacak ve yürütmenin emrinde yasamanın yanı sıra yargı da yer alacaktır. Kuvvetler ayrılığı değil, kuvvetler birliği söz konusu olacaktır. Yargı, siyasal iktidarın tahakkümü altında ezilecektir. Nitekim bu seçim sürecinde her iki yargı derneğinin de çok açıkça ifade ettiği üzere açıkçası Adalet Bakanlığının personeli, seçim öncesi ve seçim sonrası süreçte yargı mensupları üzerinde çok ciddi bir baskı uygulamıştır. Bu baskının sonucu da bakanlığın anahtar listesi, sonucu almıştır. Bu anahtar listenin sonuç almasıyla birlikte artık yargı AKP’ye teslim edilmiştir."

Haberin Devamı

Özgürlükler, demokrasi ve bağımsız yargı adı altında yapılan Anayasa değişikliğinin gerçek yüzünün bir ay içinde ortaya çıktığını ileri süren Hakkı Suha Okay, bunun CHP’nin kaygılarında ne kadar haklı olduğunu da gösterdiğini kaydetti.
CHP’nin bu konudaki muhalefetini sürdüreceğini de aktaran Okay, "yargı bağımsızlığı alanında yaşananların bitti kabul edilmesinin mümkün olmadığını" söyledi.

-"DEĞİŞİK KESİMLERİN GÖRÜŞÜ ALINDI"

Okay, toplantıda, hafta sonu İstanbul’da gerçekleştirilen "Siyasette Başarı Stratejisi" toplantılarının da değerlendirildiğini anlattı. Toplantılarda, toplumun değişik kesimlerinin dünyaya ve Türkiye’ye ilişkin görüşlerini aktardıklarını belirten Okay, bu tür çalışmaların, 2011’deki seçimlere yönelik yol haritasının belirlenmesi kapsamında sürdürüleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Hakkı Suha Okay, bir gazetecinin, AK Parti Grup Başkanvekillerinin başörtüsü konusunda CHP Grup Başkanvekilleriyle görüşme talebinde bulunmaları halinde siyasi nezaket gereği bu görüşmeye olumlu yanıt vereceklerini söyledi. Okay, ancak ziyaretin her şeyin bir anda bir mutabakatla sonuçlanacağı anlamına gelmeyeceğini de kaydetti.

Okay, AK Parti Grup Başkanvekillerinin CHP’ye başörtüsü sorunu konusunda çözüm için gelmeleri halinde çözümün gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine yönelik soruyu yanıtlarken de Kılıçdaroğlu’nun sözlerini hatırlatarak, "Sayın Genel Başkanımız ne diyorsa CHP o sözün arkasındadır" dedi.

Okay, AK Parti’nin kamusal alanda türbana ilişkin görüşlerinin değişmesi halinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun 29 Ekim resepsiyonuna katılabileceği yönünde haberler çıktığı ifade edilerek değerlendirmesinin sorulması üzerine de "Sayın Genel Başkanımızın bu konudaki açıklaması çok net. ’29 Ekim tarihine çok var’ diyor. O süreçte bu irade Sayın Genel Başkanımıza aittir" dedi.

Haberin Devamı

Okay, MYK toplantısında 29 Ekim resepsiyonuna ilişkin herhangi bir değerlendirme yapılmadığını da aktardı.
Okay, başka bir soruyu yanıtlarken de CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin MYK toplantısına katıldığını söyledi. İnce’nin 29 Ekim resepsiyonuna ilişkin yaptığı açıklamanın ardından basında yer alan iddialara değinen Okay, "Basında herkes kendisine göre yorum yapıyor. Önemli olan şu aşamada Sayın Genel Başkanımızın yapmış olduğu açıklamadır" dedi.