Oral Çalışlar Cezayir’deki Türkiye
HABERİ PAYLAŞ

Cezayir’deki Türkiye

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la birlikte Cezayir'deyiz. Bu Erdoğan'ın dördüncü gelişi. Batı Akdeniz coğrafyasının bu ilginç ülkesi, 90’lı yıllarda ağır bir iç çatışmadan geçti. Binlerce insanın ölümüne yol açan bu iç savaş 2002'de sonuçlandı. Şimdi yaralarını sarıyor.

Türkiye-Cezayir ilişkileri de geçmişte travmalar yaşadı. 1950'li yıllarda Cezayirliler, Fransa'ya karşı bağımsızlık için ayaklandı. O sıralarda NATO'ya girmeye çalışan Türkiye; Birleşmiş Milletler'deki oylamalarda Cezayirlileri desteklemedi, Fransa'nın yanında yer aldı.

1962'de bağımsızlığına kavuşan Cezayir, yıllarca Türkiye ile ilişkilerini askıya aldı. 1950'li yılları da uzun zaman unutmadı.

5 Şubat 1985'te ilişkileri yumuşatan, dönemin Başbakanı Turgut Özal oldu. Bu ülkeye yaptığı ziyarette, Cezayir halkından özür diledi…

İlişkilerin asıl canlanması ise Erdoğan döneminde oldu. Türkiye şu anda 3.5 milyar dolarlık kapasiteyle Cezayir'e en fazla yatırım yapan yabancı ülke durumunda. Bu gezinin amaçlarından biri de, Türkiye'den yeni yatırımcıların bu sürece katılması.

Tosyalı Holding

Cezayir'deki ilk akşam Cezayir'deki en büyük yatırımların sahibi Fuat Tosyalı’yla tanıştık. Sobacıtenekeci olan baba Tosyalı'nın oğlu Fuat, geniş bir perspektifle dünyanın zor bölgelerine yönelmiş.

2006’da Cezayir'e demir çelik fabrikası kurmak için geldiklerinde bu ülke ile ilişkiler çok asgari düzeydeydi. Türkiye’den günde bir uçak kalkıyordu. Şimdi en az günde 5 uçuş var.

İlk fabrika, 2013'te Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla faaliyete başladı. Onu 2015'te ikinci, şimdi ise üçüncü fabrika izliyor. Tosyalı Holding'in şu anda Cezayir'deki yatırımı 2 milyar 250 milyon dolara ulaşmış durumda. Bu rakam Tosyalı’ya göre Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük yatırımı.

Oğul Şerif Tosyalı ise Japonlar ile çalışıyor. Türk Japon İş Konseyi Başkanı. Japonlar için dünyanın en ince çeliğini (10 mikron) üretiyor. Üstelik bu yatırımın yüzde 51’i, Tosyalı Holding’in.

Tosyalı Holding yurtdışında zor koşullara rağmen büyüyen, istihdam yaratan bir kuruluş. Bir başarı öyküsü.

Moritanya, Senegal, Mali

Gezimizin bundan sonraki bölümleri, Moritanya, Senegal ve Mali. Bugün tarihi Cezayir kentini dolaşacağız. Osmanlı’dan kalma mahalleyi ziyaret edeceğiz.

Türkiye’deki iç siyasetten uzaklaştığımızı sanırken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu krizi, gündemin önüne geçti. Gerçekten ne oldu da, Soylu istifa konuşması yapma ihtiyacını hissetti. Cumhurbaşkanı kendisini nasıl ikna etti? Kulislerde bu mesele konuşuluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder