Tamer Heper Cezalar yolda
HABERİ PAYLAŞ

Cezalar yolda

Haberin Devamı

Yeni haber, elektronik denetleme sistemi yenilenmiş. Artık sürücüler kurallardan bir milim şaşmayacakmış. Örneğin kırmızıda mı geçtin; ceza!

Tramvay yoluna mı girdin; ceza! Yaya geçidini ihlal mi ettin; ceza! Emniyet şeridine mi girdin; ceza!
Hız sınırını mı aştın; ceza! Bunlar güzel, zaten olması gereken şeyler.
Bugüne kadar geç bile kalındı ama ben bu hikayeyi şu kısa ömrümde belki elli defadır dinliyorum.
Bunların sonunda gördüğüm tek şey, bir yokuş dibinde pusuya yatmış bir radar ve “Hız sınırını 1 kilometre aştınız” deyip ceza yazan görevli.

★ ★ ★

Şimdi merak ettiğim bazı şeyler var. Mesela şehir içinde hız sınırını aşabilecek hıza bizim araçları ulaştıracak trafik rahatlığı sağlandı mı?

Bıraktım hız sınırı aşmayı, şehir içinde hız sınırında gidecek imkanı sağlasalar, her şeye razıyım. Sonra “Emniyet şeridine mi girdin; ceza!” derken acaba bu ceza, önünde ve arkasında mavi-kırmızı ışık yanıp sönen tüm araçlara da yazılacak mı?

Hani emniyet şeridine geçmek için benim tamponuma yapışıp bir de zart diye öten araçlara?
Bıraktım ceza yazmayı, birileri bunları çevirip içindekine “Sen kimsin, bu hakka sahip biri misin değil misin?” diye soracak mı?

İstanbul, Ankara gibi bürokrat kaynayan bir şehir değil ama bu zart zart sesi çıkaran araçlardan bunalmış durumdayız. Kim bunlar?

İlgili yasada bu çakarları kullanma hakkına sahip kimseler sayılıdır ama görüyorum ki aracını elektrikçiye sokan bu ışığı ve ses aygıtını aracına taktırıp peşimize takılıyor. Merakım bu, yeni uygulama buna engel olacak mı?

★ ★ ★

Bir de öneri. Ne olur mademki bu kadar yakından izleniyoruz, bir de kurallara tam uyana ödül verilsin. Örneğin bir hafta müddetle emniyet şeridinde gitme izni veya İspark gibi yerlere belli süre ücretsiz park etme gibi. Ceza var da ödül yok mu? Olmalı ancak bu ödüle hak kazanacak araç bulunur mu? Şüpheliyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder