Hakan Çelik Çevreye bakışta köklü değişiklik
HABERİ PAYLAŞ

Çevreye bakışta köklü değişiklik

Haberin Devamı

Ramazan ayı, haberciler açısından -özellikle iftar buluşmaları vesilesiyleoldukça yoğun geçti. Farklı ortamlarda Başakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile sohbet etme imkânı buldum. Ayrıca TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile yakın döneme dair projelerini konuştuk.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın daveti de farklı kesimleri bir araya getirmesi bakımından önemliydi. Siyasette gelecek haftanın son iftar davetini Ankara’da BBP Genel Başkanı Mustafa Destici verecek. Bayramda siyaset birkaç günlük mola verecek; ardından zorlu gündem konuları Türkiye’yi bekliyor. Önceki akşam Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın iftar davetine katıldım.

[[HAFTAYA]]

Türkiye, dünyanın en riskli deprem kuşaklarından birinin üzerinde. Bu nedenle bakanlığın, özellikle kentsel dönüşüm konusundaki çalışmaları hayati önem taşıyor. Bakan Bayraktar, konut stokunun yenilenmesi ve vatandaşlara ekonomik seçeneklerin sunulması amacıyla kurulan TOKİ’nin 8 yıl başkanlığını yaptı. Şu ana kadar TOKİ kanalıyla 500 bin konut bitirildi ve hak sahiplerine teslim edildi.

20 yıl içinde 6,5 milyon birim konutun daha yenilenmesine ihtiyaç var. Bu muazzam bir kaynak gerektiriyor ancak her şeyden önemlisi, vatandaşın bu ihtiyaca inanması ve devlete güvenmesi gerekiyor. 7 Ekim’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başlatılan düzenleme çalışmalarında şu ana kadar 70 bin civarında konut yıkıldı.

17 veya 24 Ağustos tarihlerinde de Bursa’da büyük bir yıkım başlatılacak. Bakan Bayraktar burada 60 bin birim konutu yıkmayı hedefliyor. Yıl sonuna kadar 200 bin, gelecek yıl ise toplam 400 bin binanın yıkımı tamamlanacak. Halen İstanbul, İzmir ve Bursa’da bakanlığa bağlı kentsel dönüşüm birimleri faaliyet gösteriyor. Ayrıca vatandaşlar “Alo 181” çağrı merkezi hattından bu konularla ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyor. Erdoğan Bayraktar’ın bakanlığı -bugüne kadar- kamuoyuna daha çok şehircilik ve konut yapımı ile ilgili çalışmalarıyla yansıdı.

Ancak Türkiye’nin uzun yıllardır ihmal ettiği bir büyük çevre sorunu var. Hızlı kalkınma ihtiyacımız nedeniyle “Önce fabrikaları, yolları, binaları yapalım, sonra çevreye bakarız” diye düşündük. Ancak bu zihniyet hızla değişiyor. Gezi olaylarının da etkisiyle çevreci hassasiyet, politik bir duruş haline geldi. Her şeyden önce doğa artık “Dur!” diye bas bas bağırıyor. Bakan Bayraktar ile yaptığımız sohbette, bakanlığın bundan sonra her kalkınma projesine otomatik olarak “yeşil ışık” yakmayacağı, meydana gelebilecek çevresel etkileri -daha önce olmadığı kadartitizlikle takip edeceği izlenimini edindim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder