Sayım Çınar Cesur bir kadın; Bella
HABERİ PAYLAŞ

Cesur bir kadın; Bella

Bu hafta hepimizin çok yakından tanıdığı bir yazarın yeni kitabı yayımlanıyor. ‘Martı’ ve ‘Hipnozcu’nun yazarı Richard Bach’ın ‘Meraklılar’ adlı kitabı hayranlarını sevindirecek. Kitabı April Yayınları yayımlıyor. Fenomen haline gelen, modern dünyanın çağdaş bilgelerinden sayılan Bach, romanda en mahrem duyguları sorguluyor ve hayata yeni bir bakışın yollarını satır aralarında fısıldıyor.

[[HAFTAYA]]

Romanın başrolünde dağ gelincikleri var; kurdukları dünya ve düzende insanlar gibi yaşıyor, mutlu oluyor, üzülüyor, hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Bach’ın akıcı dili ile dağ gelincileri dünyasının gizemi birleşince ortaya her yaştan okuyucu için çok şey ifade edecek bir modern dünya masalı çıkıyor. Aslı Esen Arslan’ın çevirisiyle yayınlanacak olan ‘Meraklılar’ ı birkaç ay sonra ikinci bir Richard Bach kitabı takip edecek.

Haberin Devamı

CESUR BİR KADIN; BELLA

Bella

Stella Aciman/Galata Yayıncılık

‘Bella’ romanı tekrar yayınlanınca çok sevindim. Yıllar önce Stella Aciman’la tanışmamı POSTA Gazetesi’nden Elif Yılmaz sağlamıştı. Ataerkil bir dünyada kadın olmanın zorluklarını anlatan ‘Bella’ filme bile çekilebilir. Bella, roman boyunca mücadele ediyor. Kendi seçim ve yöntemleriyle bizi kendisine yaklaştırıyor. Çevresinde olup bitenler Bella’yı sarsamıyor, o bildiği yoldan yürümeyi tercih ediyor. ‘Bella’da olaylar bir kadın kahramanın etrafında dönüyor. Bella’nın duyguları, çaresizlikleri, yaşamla tek başına verdiği mücadele, sevgiyi araması hem çok içten hem de çok gerçek. Okumayanlara şiddetle öneriyorum.

ÖLÜ SAYISI BELİRLENEMİYOR

Kara Yağmur

Karl Olsberg/Can Yayınları

Alman yazar Karl Olsberg’in kaleme aldığı Kara Yağmur dünyanın görüp görebileceği en büyük felaketlerden birini anlatıyor. Ustalıkla kurgulanmış bu sıradışı gerilim romanı, okuru nükleer felaketin yaşandığı o güne götürerek hayatın ansızın duruşunu anlatıyor. Birden fazla heyecanlı öyküyle başlayan romanda tüm karakterler birer birer susuyor ve atılan bombanın yarattığı şok dalgası okurun yüzüne çarpıyor. Karl Olsberg’in “Hibakuşa”lara, yani Hiroşima ve Nagazaki felaketlerine tanık olup hayatta kalmış insanlara adadığı kitabı, her sayfada temposu artan gerisayım ve patlama ânının tasvirindeki gerçeklik ile hem hayranlık uyandırıyor hem tüyleri diken diken ediyor.

Haberin Devamı

RIFAT ILGAZ’IN 100. YILI

Sarı Yazma

Rıfat Ilgaz/Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları & Çınar Yayınları

Bu sene 100. yılı kutlanan büyük usta Rıfat Ilgaz’ın ölümsüz eserlerinden ‘Sarı Yazma’ okurla yeniden buluştu. İlk kez 1976 yılında yayımlanan eser, Rıfat Ilgaz’ın 100. yılı şerefine, tüm eserlerinin Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ve Çınar Yayınları ortaklığında yeniden basılması çerçevesinde raflardaki yerini aldı. Adını Karadeniz’in emekçi, çalışkan kadınlarının simgesi olan sarı yazmadan alan eserde Rıfat Ilgaz; çocukluğunu, öğrenciliğini, zorluklarla geçen öğretmenlik günlerini, aile yaşamını, cezaevi ve sanatoryum arasında sürdürdüğü yazarlığını anlatır bu romanında. Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndan 1950’li yıllara kadarki politik yapısını ve edebiyat dünyasını aktaran ‘Sarı Yazma’ aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı’nın karanlığından nasibini almış 1940 kuşağının toplumcu-gerçekçi aydınlarının mücadele dolu öyküsüdür.

Haberin Devamı

MUTFAK HAYAT DEMEKTİR

Mamma Mia

İtalyan Mutfağı Hakkında Çok Şey/ Elvan Uysal Bottoni/Yapı Kredi Yayınları

Severek ve eğlenerek okunan bir hayat kitabı. Çünkü ne de olsa mutfak, hayat demektir. Kitabın yazarı Roma’dan Napoli ve Milano’ya, Sardunya’dan Floransa ve Palermo’ya kadar İtalya’yı bir uçtan bir uca gezip çeşitli İtalyan annelerle yemek pişirirken bir yandan da onların hayat hikâyelerine sızıyor. Üstelik pek de yabancısı olmadığımız manzaraları bize aktarıyor: Kayınvalidesinden dertli olanlar, üzüm bağları, bahçesinde sebze yetiştirenler, evin her yanına kurusun diye serilen çeşit çeşit makarna, öğlenleri kocası ya da oğlu eve yemeğe gelenler, çeşitli dinsel kutlamalar, aile yemekleri vs... Şehirler, koylar, kasabalar, hayatlar ve kırılgan, cilveli, mücadeleci kadınlar eşliğinde tatlısından tuzlusuna çeşit çeşit yemek tarifleri çıkıyor ortaya.

HORMONLAR VE PSİKOLOJİ

Sağlıklı Vücudun Görünmez İşçileri

Prof. Dr. Metin Özata/Hayykitap

“Su içsem yarıyor” diyenler haklı olabilir, çünkü bazı hormon bozuklukları kilo almaya yatkın olmamıza yol açıyor. Bazen çok çabuk sinirlenmemiz, bazen de kolumuzu kaldırmaya mecalimizin olmaması, hormon dengesizliklerinden kaynaklanabiliyor. Prof. Dr. Metin Özata, Hayykitap’tan yayımlanan ‘Sağlıklı Vücudun Görünmez İşçileri’ kitabında bütün bunların neden ve nasıl gerçekleştiğini anlatıyor. Hormonların özelliklerini, psikolojimizi nasıl etkilediğini ve cinsel hayatımızda ne kadar önemli rol oynadıklarını ayrıntılarıyla inceliyor. Bu kitap; hormonların salgılandığı hipotalamus, hipofiz, tiroid, paratiroid, böbreküstü bezi, testis, yumurtalık (over) bezleri ve bunlarla ilişkili hastalıkları işleyen dört dörtlük bir rehber.

DÖRT GENÇ KADININ ÖYKÜSÜ

Öteki Kızlar

Lesley Lokko/Sayfa6 Yayınları

Kadın dostluğunun sarsılmaz dokusunu sımsıcak bir şekilde anlatan bu roman, dört kadının yıllar içinde nasıl gelişip güçlendiğini göstererek okuyucusuna ilham da veriyor. Farklı duygusal derinliklere sahip dört kadının hikayesini okurken onların entrika, aşk ve ihanet dolu serüvenlerinden etkilenmeden duramıyor, değişik duygular arasında gidip geliyorsunuz. Kadınların dünyasına dair binbir ayrıntıyla (dostluk, moda, kıskançlık, aşk, hırs, intikam, bağlılık, duygusallık, romantizm, entrika, seyahat, çiçekler, vs vs) süslü bu sürükleyici hikaye, kadınlar kadar, kadınları tanımak isteyen erkekler için de kaçırılmayacak bir roman! ‘Öteki Kızlar’ dört genç kadının öykülerini aynı paralellikte anlatırken Afrika’nın egzotik mekanlarından Londra’ya, İsviçre’nin karlı dağlarından Paris’in çiçek kokulu sokaklarına uzanan sürükleyici bir roman olmayı da başarıyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder