Bilim - Teknoloji Cepler nasıl üretiliyor?
Paylaş
Cepler nasıl üretiliyor?

Elimizden düşüremediğimiz telefonlar nasıl üretiliyor; hiç merak ettiniz mi?

Yeni bir ceple karşılaştığımızda eleştirmekte hiç gecikmeyiz. Çok büyük, fazla plastik, Apple taklidi... Çoğumuz, bu cihazların aylar ve hatta yıllar alabilen zorlu araştırma ve geliştirme süreçlerini görmezden geliyoruz.

Akıllı ceplerin nasıl üretildiğini daha iyi anlayabilmek için, Lenovo'nun Çin'in Vuhan kentindeki ana fabrikasında nasıl süreçlerin işlediğini görmekte fayda var. Lenovo'nun Vuhan kentindeki bu fabrikası yeni açıldı ve komşusu da Apple ürünlerinin üreticisi olan Foxconn.


Firma, şu an yılda 20 milyon mobil cihaz üretiyor, bu da ayda 1.7 milyona denk geliyor. Şu an için fabrikada çalışan sayısı 3000. Toplam kapasite ise 8000'e yakın. Çalışanların görevi ise, anakart ve plastik üretmekten ziyade, parçaları birleştirmek. Bunun sebebi Lenovo'nun 10 sene öncesinden beri parça üretimini dış kaynaklardan sağlaması.


Yüzey montaj

Cep telefonları, paketlenip dünyaya satışa sunulmadan önce birçok farklı aşamadan geçiyor. Fabrikadaki üretim iki kata ayrılmış. Üst katta SMT (surface mount technology) (yüzey montaj teknolojisi) kullanılıyor ve burada cep telefonları birçok teste de tabi tutuluyor. Zemin kat ise, çoğu işin elle yapıldığı parça birleştirilen yer.

Ayrıca bu fabrika, robotların insanların işçi gücünün yerine henüz geçemeyeceğinin kanıtı. Fabrika şefinin söylediğine göre, tüm çalışanlarının yerine robotlar yerleştirmek çok ama çok pahalı bir yatırım. Yine de fabrikada bir tane robot var. Onun görevi, belirli bir yol üzerinde anakartları götürüp getirmek.


Robot, cep telefonunun kalbini oluşturan anakartları getirdiğinde, dörder dörder barkod taramasından geçiyorlar. Sonra da anakartın üzerine ufak devre ve parçaları ekleyen bir çalışanın önüne geliyorlar.

Bu sürecin sorunsuz işlemesi için, çip stoğunu kontrol eden ve gerekli parçaların yeteri miktarda bulunmasını sağlayan bir işçi daha var. Tüm parçalar yerine yerleştirildiğinde, sıra anakartı "pişirmeye" geliyor.

Buraya kadarki süreç üst katta gerçekleştikten sonra, cep telefonunun gerçek şeklini alması aşağı katta oluyor. Şimdi oraya gidiyoruz...


Cihazın tamamlanması ve testler

Cihazın tamamlanması alt katta gerçekleşiyor. Yeni birleştirilmiş anakart, plastik kasasına yerleştiriliyor ve cihazın elektronik kısımlarının çalışıp çalışmadığı test ediliyor. Tüm telefonlar, çoklu-fonksiyon testi denen bir süreçten geçiriliyorlar.

Bu testte dokunmatik ekran, GPS ve ses kalitesi test ediliyor. Sonra cep telefonun kasası kapatılıp son halini alıyor, ve bir robot fabrikadan çıkış için onları oradan götürüyor.


Test süreleri

Herhangi bir fabrikadan bekleneceği gibi, bu süreç pürüzsüz bir şekilde işliyor. Toplamda, yüzey montajı ve test 30 dakika sürüyor, ve son birleştirme için de ek bir 10 dakika gerekiyor. Cihazın bir araya getirilmesinde toplam 34 kişi yer alıyor. Tabii o robotu da unutmamak lazım.

Fabrika gerçekten çok büyük ve içinde daha bir çok alan var. En ilginçlerinden biri de, en zorlu testlerin yapıldığı yer. Burada, her 10.000 telefondan bir tanesi, epey zorlu testlerden geçiyor.


Bu testlerden bir tanesinin gerçekleştirildiği odada, dev bir anten cep telefonundan çıkan sinyalleri kontrol ediyor. Bunun amacı da, cep telefonunun etraftaki yabancı elektronik dalgalardan ne kadar etkilendiğini ölçmek.


Diğer testler

Sonra bir de düşürme testi var. Seçilmiş bir cep, 1.5 metre yükseklikten devamlı olarak mermerin üzerine bırakılıyor. Bunun amacı da cihazın en sert yüzeylere düştüğünde ne kadar dayanabildiğini ölçmek.

Buna ek olarak, daha kısa mesafeden düşmeyi taklit eden ve 9000 kere gerçekleştirilen mini düşürme testi de var.

Her örnek üç test aşamasından geçiyor: mühendislik, dizayn ve üretim. Toplamda 50'ye yakın test var ve bunların arasında: Titreşim, pil, sprey, kulaklık ve USB testleri, 65 derecede cebin hala çalışıp çalışmadığını kontrol eden testler var.

Sevdiğimiz cihazların ne zorlu aşamalardan geçtiğini, ancak üretim aşamasına yakından bakınca görebiliyoruz. Belki bunları bilmek, cep telefonunun ekranını kırdığımızdaki hüsranımızı gidermeyecek. Ama en azından üreticilerin bunun önüne geçmek için ellerinden geleni yaptığını bileceğiz.

Resimlerle: İşte 299 dolarlık "kusursuz cep" OnePlus One!

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı