Magazin Cem Karaca ölümünün 7. yıldönümünde anılıyor

Cem Karaca ölümünün 7. yıldönümünde anılıyor

Paylaş
Cem Karaca ölümünün 7. yıldönümünde anılıyor

Vefatının üzerinden tam 7 yıl geçen Cem Karaca bugün ölüm yıldönümünde Türkiye'nin dörtbir yanında anılıyor

Ölümünün üzerinden geçen yıllar ne onun şarkılarını eskitebiliyor nede anılarını hafızamızdan silebiliyor. Cem Karaca şarkılarının yanında sosyal ve politik konulara değinmesi ile de büyük sorumluluklar üstlenmiş bir sanatçıdır.

Cem Karaca anısına bugün Türkiye'nin dört bir yanında konserler düzenlenirken, oğlu Emrah Karaca'da babasının parçalarını seslendirmek için Moğollar grubu ile sahnede olacak.

Cem Karaca 8 Şubat sabahı hayatını kaybetmişti. Şubat 2004 sabahı, solunum ve kalp yetmezliği sebebiyle geçirilen kalp krizi nedeniyle Bakırköy Acıbadem Hastanesi'ne kaldırılan Cem Karaca kurtarılamadı.

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARILDI

12 Eylül darbesi sonrası Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından Melike Demirağ, Selda Bağcan, Şanar Yurdatapan ve Sema Poyraz ile birlikte Cem Karaca da yurda çağrıldı. 13 Mart 1981'e kadar süre tanındı.

Bonn'da yaşayan Cem Karaca, yurda dönmek için ek süre istedi. 15 Temmuz 1982'ye kadar Cem Karaca'nın süresi uzatıldı ancak Karaca, Türkiye'ye dönmeyeceğini belirtti ve Alman pasaportu aldı. Süresi dolduktan sonra ise 6 Ocak 1983'te Yılmaz Güney ile aynı gün Türk vatandaşlığından çıkarıldı.

GERİ DÖNÜŞ SÜRECİ

1985'te Karaca, arkadaşı Mehmet Barı aracılığıyla Başbakan Turgut Özal ile görüşerek, ülkeye geri dönme isteğini bildirdi ve Münih'e gelen Özal ile konuştu. Özal'ın olumlu yanıt vermesi ile hukuki işlemler başlatıldı. Yıl sonunda vatandaşlıktan çıkarılmasına sebep olan davadan beraat etti. 1987'de de hakkında verilen gıyabi tutuklama kararı kaldırıldı. 29 Haziran 1987'de Cem Karaca, Türkiye'ye döndü. Aynı yıl Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar albümün çıkardı. Bu albüm o senenin en çok satan albümlerinden biri oldu. 1988'de bu albümü Töre takip etti. Bu albüm sonrası Cem Karaca, yasaklı olduğu TRT ekranlarına da çıkmaya başladı.

İşte Cem Karaca için düzenlenen anma konserleri:

-Bornova Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 8 Şubat Salı günü Ege Üniversitesi Mötbe amfisinde düzenlenecek olan anma konserinde, Moğollar grubu sahne alacak ve Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca solistlik yapacak. Barış Manço ve Cem Karaca şarkılarının seslendirileceği gece saat 20.30’da başlayacak.

- Antalya Büyükşehir Belediyesi Anadolu rock müziğinin efsane ismi Cem Karaca'yı 7'inci ölüm yıldönümünde Cem'niyet Grubu ve Turhan Yükseler Orkestrası'nın AKM'de vereceği konserle anıyor. 8 Şubat Salı günü Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'nda saat 20.00'de gerçekleşecek ücretsiz konsere tüm Antalyalılar davetli. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen konserde Cem Karaca unutulmaz şarkılarıyla anılacak. Devrim Altanay'ın Cem'niyet adlı grubu en güzel Cem Karaca şarkılarını seslendirecek. Konserde Şef Turhan Yükseler yönetimindeki orkestrada Karaca'nın şarkılarını senfonik olarak yorumlayacak.

- Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, yılın ilk 'Ustalara Saygı' konserinde Barış Manço ve Cem Karaca şarkılarını başkentlilerle buluşturacak. Şef Kemal Günüç yönetiminde, solistler Mustafa Demiroğlu ile Turgay Bengü’nün sahne alacağı konser, Gençlik Parkı Tiyatro Salonunda, saat 20.00’de ücretsiz olarak izlenebilecek. (Birincikuvvet.com)

2

Haberin Devamı