Sayım Çınar Cellatçıbaşı Ali'nin öyküsü
HABERİ PAYLAŞ

Cellatçıbaşı Ali'nin öyküsü

Geçen hafta benim de dahil olduğum önemli bir edebiyat buluşması vardı. İstanbul Kültür Üniversitesi’nin yaşam boyu öğrenme ilkesi doğrultusunda hayata geçirdiği İKÜ Yayınevi’nin “Tiyatro Açılımı” isimli 12’nci kitabı, Feriye Lokantası’nda düzenlenen bir kutlama yemeği ile basın ve kültürsanat camiasına tanıtıldı.

İstanbul Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer ve İKÜ Yayınevi Yönetmeni Refik Erduran’ın ev sahipliğinde düzenlenen yemeğe Yıldız Kenter, Kenan Işık ve Ali Poyrazoğlu’nun yanı sıra Prof. Dr. Erdal Atabek, Prof. Dr. Ali Atıf Bir, Perihan Çakıroğlu, Hakkı Devrim, Atilla Dorsay, Prof. Dr. Selçuk Erez, Doğan Hızlan, Günseli Özen Ocakoğlu, Zeynep Oral, Ali Saydam, Cengiz Semercioğlu ve Umur Talu katıldı. Haftanın kitaplarına gelince...

Haberin Devamı

CELLATBAŞI ALİ’NİN ÖYKÜSÜ

Cellatbaşı

Erk Acarer/Sayfa6 Yayınları

Yazar Erk Acarer’le geçen yıl İstanbul’un yok edilişini, semtlerini ve yanıbaşımızdaki tarihi ne kadar koruyabildiğimizi konuşmuştuk. İnsanın içine işleyen, İstanbul’a dair sıcacık yüz öyküden oluşan ‘100 İstanbul’da Erk Acarer, okuru zaman tüneli içinde bir yolculuğa çıkarıyordu. Yazar yeni kitabı ‘Cellatbaşı’nda Sultan İbrahim döneminde geçen bir öyküyü anlatıyor.

[[HAFTAYA]]

Padişah IV. Murad ölmüş, tahta öldürülme korkusuyla yarı delirmiş olan İbrahim geçmiştir. İmparatorluğu yöneten asıl kişi ise İbrahim’in annesi Kösem Sultan’dır. Şiddetin kanıksandığı, gündelik hayatın doğal bir parçası olarak görüldüğü bir dönemi anlatan hikaye; asıl olarak bu şiddetin kaynağını ve sorumlularını sorguluyor.

YÜKSEK TEMPOLU FANTASTİK ROMAN

Kaderler Tableti

Mehmet Mollaosmanoğlu/Galata Yayınları

Mehmet Mollaosmanoğlu, fantastik unsurlarla süslediği macera romanlarına ‘Kaderler Tableti’ ile devam ediyor. Önceki iki romandan tanıdığımız Engin Hakkızade bu romanda Güney Amerika’da, Titikaka Gölü’nün derinliklerinde yatan “Kaderler Tableti”nin kayıp kilidinin peşinde bu defa. Bu kilitle ilgili ipuçları Orta Asya’yı ve Göktürkleri işaret etmektedir. Araştırmalarına başlamak için Türklerin anayurdu olan Baykal Gölü yakınındaki Rusya kenti Irkut’a gider. Burada tuzağa düşer, gizli bir örgütün ezoterik uygulamalarına maruz kalır. Fantastik ve tarih romanları sevenlere duyurulur.

Haberin Devamı

İSTANBUL’UN KURUCUSU BÜYÜK KONSTANTİN

Büyük Konstantin

Helena ve Fausta/Radi Dikici/Everest Yayınları

Büyük Konstantin’in 296 yılında başlayan serüveni, gerçek tarihi olayları da kapsayarak bu kitapta anlatılmıştır. Kitabı okurken onun kişiliğini, yaşamını, yaratıcılığını, savaşlarını, aşklarını, zaaflarını, güçlü taraflarını, sabırlılığını ve kararlığını okuyacaksınız. Diğer taraftan da Konstantinople’a (İstanbul) olan aşkının şahidi olacaksınız. Şehirlerin Kraliçesi’nin yaratıcısı olan bu büyük hükümdarın, dünyada ilk olarak yazılan bu romanı, okuyucular için de şaşırtıcı olacaktır. Radi Dikici’nin romanında sadece tarihin akışını değiştiren Büyük Konstantin yok, Kudüs’te İsa’nın çarmıha gerildiği haçı bulan annesi Helena ve kendi oğullarının önünü açmak için Konstantin’in ilk eşinden olan oğlunun idamını sağlayan ikinci eşi Fausta da var.

Haberin Devamı

ŞİMDİ FİLM OLDU

Dört Numara Benim-Üçü öldü

Pittacus Lore/Artemis Yayınları

Dünyaya başka bir diyarda 9 kişi gönderildiler. Biz sıradan insanlarla birlikte yaşıyorlar. Bizimle oturuyor, bizimle konuşuyor ve bize dokunuyorlar. Bizden tek farkları üstün yetenekleri. Süper kahraman gibi her biri. Baş karakter John Smith. O, DÖRT NUMARA. 1 Numara, 2 Numara ve 3 Numara’dan sonra öldürülmesi planlanan kurban. Ve Sarah Hart... Dengeleri altüst eden genç ve güzel bir kız. Görsel yönden çok güçlü bir anlatıma sahip ‘Dört Numara Benim’in filmi 18 Şubat’ta Amerika’da, geçen hafta da Türkiye’de vizyona girdi. Yönetmenliğini D.J. Caruso’nun yaptığı filmde, romanın baş karakteri John Smith’i Alex Pettyfer, kız arkadaşını ise Dianna Agron canlandırıyor. Bakalım romanı okuyanlar filmi beğenecek mi?

SICACIK BİR ÇOCUK KLASİĞİ!

Dedem Bir Kiraz Ağacı

Angela Nanetti/Günışığı Kitaplığı

İtalyan edebiyatının güçlü yazarlarından, Hans Christian Andersen Ödülü sahibi Angela Nanetti’nin tüm dünyada çok sevilen romanı ilk kez Türkçe’de! Kitap, sevginin büyülü sarmallarında dolanan bir çocuğun aile büyükleriyle yaşadığı sıcaklığı, taşra yaşamının sevecenliğini yansıtıyor. Ölüm gibi zor bir temayı çocuk gerçekliğine taşıyan roman, insanı doğadan koparıp kendisine yabancılaştıran kent yaşamı üzerine de düşündürüyor. Küçük Tonino’nun aile büyükleriyle ilgili duygularını onun dilinden şiirsel bir gerçekçilikle aktaran roman, çağdaş çocuk edebiyatının klasiklerinden kabul ediliyor. Resimleyenler: Anna ve Elena Balbusso, Editör: Müren Beykan.

BİTKİLERİN SAĞLIĞIMIZA KATTIKLARI

Yararlı Otlar ve Baharatlar Mutfağı

Andy Clevely, Katherina Richmond, Sallie Morris Lesley Mackley/ T.İş Bankası Yayınları

‘Yararlı Otlar ve Baharatlar Mutfağı’ yararlı bitki ve baharatların yetiştirilmesi üzerine pratik bilgilerden mutfaktaki leziz tariflerde kullanımlarına, tarihsel bilgilerle de desteklenen eşsiz bir kılavuz niteliğinde. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından okurlara sunulan, çevirisi Nejat Ebcioğlu tarafından yapılan bu kaynak kitap, fotoğraflarla da destekleniyor. Çok sayıda hoş kokulu bitkinin tanımı ile tohum ve meyvelerine ilişkin geniş kapsamlı bilgiler sunan kitap iki ana bölüme ayrılıyor. ‘Yararlı Otlar’ ve ‘Baharlı Bitkiler’ başlıklı bölümlerde bu bitkilerin ayrıntılı tarif ve kullanım alanlarının yanında, bahçede bu bitkilerin nasıl yetiştirileceği de fotoğraflarla anlatılıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder