Şirin Sever Catherine Deneuve ve 100 Fransız kadının ‘ilginç’ çıkışı
HABERİ PAYLAŞ

Catherine Deneuve ve 100 Fransız kadının ‘ilginç’ çıkışı

Haberin Devamı

Fransa’nın ünlü kadın oyuncularından Catherine Deneuve dahil 100 Fransız kadının, tacize karşı hareketin ‘cadı avına dönüştürüldüğü’ yolundaki çıkışı herkesi fazlasıyla şaşırttı…

Hele bunu ülkenin en etkili gazetelerinden Le Monde’a bir mektup yazarak haykırmaları; son zamanların en hararetli tartışmalarının yaşanmasına sebep oluyor.

Hemen hatırlayalım…

Hollywood’ta yapımcı Harvey Weinstein’ın sinema söktöründeki pek çok kadını taciz ettiğinin ortaya çıkmasıyla fitil ateşlendi ve dünyanın her yerinden kadınlar ‘me too’ yani “Ben de taciz edildim” diyerek dev bir kampanya başlattı.

‘CADI AVINA DÖNÜŞTÜ’

Geçtiğimiz günlerde yapılan Golden Globe (Altın Küre) ödül töreninde de tüm ünlü oyuncular siyah kıyafetler giyerek tacize tepki gösterdiler.

Farkındalık yaratmak adına, tacize karşı durmak adına yapılmış duyarlı ve son derece anlamlı bir eylemdi doğrusu...

Zaten 75’incisi gerçekleşen tören, bu eylemle tarihe geçmiş oldu.

Sonra ne oldu?

Aralarında ünlü aktris Catherine Deneuve’ün de olduğu 100 Fransız kadından“Tacize karşı yapılan eylemler aşırıya kaçtı ve cadı avına dönüştü” açıklaması geldi.

Catherine Deneuve ve 100 Fransız kadının ‘ilginç’ çıkışı
Catherine Deneuve

Dahası da vardı…

“Erkekler kadınlara asılmakta serbest olmalı... Tecavüz bir suçtur ancak birini ısrarla ya da sakarlıkla baştan çıkarmaya çalışmak suç değildir. Erkekler cezalandırılıyor; yaptığı sadece birinin dizine dokunmak ya da bir öpücük almak olsa da işlerinden oluyor...”

Şimdi gelin bize de yansıyan tartışmalara bakalım…

İLTİFAT ETMEYİ Mİ KONUŞUYORUZ GERÇEKTEN?

Bu sözlerin yankısı Türkiye’ye kadar geldi tabii...

Ertuğrul Özkök de topa girdi ve “Fransız kadınlarının bu cesur mektubunun altına imzamı atarım” dedi.

Bir erkek olarak itiraz etmesini beklemiyorduk elbette! Zaten hiçbir erkeğin itirazını duymadım daha. İtiraz kadınlardan geldi. Özkök de bu itirazlardan yola çıkarak dedi ki “Genel olarak erkekler Deneuve’cü, kadınlar anti Deneuve’cü.”

Catherine Deneuve ve 100 Fransız kadının ‘ilginç’ çıkışı

Tam olarak öyle değil Sayın Özkök…

Ben de bir kadın olarak Deneuve’ün sözlerine katılıyorum. Flörtün toplumsal hayatın içinde yok olmaması gerektiğini düşünüyorum, bir erkeğin hoşlandığı kadına zorlayıcı olmadan iltifat edebilmesini savunuyorum.

Her kadın ister bunu, hatta bundan güzel şey mi var?

SAHİ MESELE BU MU?

İyi de buradaki mesele, sadece erkeklerin kadınlara güzel söz söylemesi, iltifat etmesi meselesi midir? Olay o kadar basit mi yani? Kadına yönelik taciz bu kadar normalleşmişken, erkekler kendinde bu hakkı görmeye iyice alışmışken; buna ‘hop’ diyenleri, sesini çıkaranları durdurmak değil midir bu çıkışın adı?

Deneuve’ün ve o 100 kadının yazdıklarında hiç sakatlık görmüyor musunuz?

Mektupta yazıldığı gibi “Erkekler kadınlara ısrarla ve sakarlıkla asılmakta özgür olmalı” demek; erkek şansını sonuna kadar denesin demek değil midir?

Catherine Deneuve ve 100 Fransız kadının ‘ilginç’ çıkışı

FEMİNİZM DİYENLERE...

Keşke flört, cinsel özgürlük gibi ‘hayatın güzel şeyleri’ni savunurken; karşı taraftan itiraz geldiği halde durmayan, abartan, kadını tehdit etmeye, işinden etmeye kadar varan ‘flörtleşmelere’, ‘iltifatlara’ da ses çıkarabilsek...

Tacize karşı kampanyaların bu amaçla, yani yanlış yapana dur demek için yapıldığını unutmasak…

Feminizm diyerek bu işi basite indirgeyenlere, “Bu kampanyalar haddini aşan, uçkuruna sahip olamayan erkekler için” diyebilsek...

Hele Türkiye gibi bu ayarı asla tutturamayanların, kadını köle gibi görenlerin ülkesinde!

ISLIK DA LAF ATMAK DA YASAK!

Yeri gelmişken….

Fransa’da kadınlara sokakta laf atmanın ve ıslık çalmanın suç kapsamına alındığını hatırlatmak isterim...

Catherine Deneuve “Erkekler kadınlara ısrarla veya sakarlıkla asılmakta özgür olmalı” tezini savunurken; memleketi Fransa’da parlamentonun onayladığı bu yeni kanuna da itiraz etti mi acaba?

★ ★ ★

Bu kanunla; istenmeyen fiziksel temas, takip etme, ıslık çalma gibi hareketler, bir kişinin vücudu hakkında doğrudan veya dolaylı yorum yapmak da suç kapsamında.

Neden bütün bunlar flörtleşme değil de suç?

Çünkü cinsel tacizin bazı formları, toplumda kültürün bir parçası olarak görülüyor. Kimi bunu eğlence, kimi flörtleşme olarak görüyor; karşısındaki de itiraz edemiyor, ‘hayır’ diyemiyor.

Mesele de bu zaten…

Erkeğin böyle bir hakkı olmadığını bilmesi gerekiyor. Ha, insanlar nasıl flört edecek derseniz; kadının istediği sınırlar içinde elbette!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder