Murat Gülderen Çalışmadan para kazanmak gerçek oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Çalışmadan para kazanmak gerçek oluyor

Haberin Devamı

ABD, Kanada, Japonya ve gelişmiş AB ülkeleri, yapay zekadan güç alan robotlar nedeniyle işlerini kaybedecek milyonlarca kişinin akibetini tartışmaya başladı. Her alanda hızlı öğrenme kapasitesine sahip bu robotlar en geç 20 yıl içerisinde emek gücünün papucunu tamamen dama atacak.

Peki şu an zaten 200 milyon işsizin olduğu dünya, böyle bir kaosun içinden nasıl çıkacak? Devletler bu kişilere sonsuza kadar maaş mı ödeyecekler? Ödenecekse sistem nasıl işleyecek? Eskiden aldıkları para aynı şekilde ellerine geçebilecek mi? Eğer öyleyse önümüzde harika bir hayat var demektir.

Düşünsenize ömür boyu ücretli izin...Ayrıca neden olmasın? Robot hız demek, hız ise daha fazla üretim. Daha çok üretim de daha çok para... Zaten yeterince çalıştık artık sefasını sürelim di mi...

Teknoloji kurbanıyız ne yapalım?

Böyle deney görülmedi

Silikon Vadisi'ndeki girişimcilerden biri bununla ilgili ilginç bir deney başlattı. Buna göre 5 yıl boyunca 1000 kişiye her ay karşılık beklemeden 1000 dolar verilecek. Şirket, araştırmasında sadece bu kişilerin havadan gelen bu parayla yaşamlarının nasıl değiştiğini gözlemlemek istiyor.

Yani robotlar yüzünden insanlar işsiz kalırsa ve devletten para alırlarsa hayatlarında ne gibi değişiklikler olacak bunu öğrenecek. Bir başka deyişle işsizlik karşısında devletler tarafından ödenmesi düşünülen evrensel gelirin toplumsal etkileri ölçülecek. İlgiyle beklenen bu deneyin toplumsal sonuçları dünyanın seyrini değiştirecek veriler ortaya koyabilir.

Şirket deney sırasında karşılıksız para alan ve yaşamak için çalışmak zorunda olmayan insanların bu gelirle ne yaptıklarını, kişisel gelişimlerinin nasıl etkilendiğini analiz ederek bu sonuçları bir rapora dökecek. Bakalım, cebimize hiç çalışmadan para girdiğinde nasıl insanlara dönüşeceğiz.

Yakında tüm dünya bu deneyden söz edecek.

Robot tarikatı

İnsanın en büyük rakibi olarak görülen yapay zeka ile ilgili sınırları zorlayıcı fikirlerin ardı arkası kesilmiyor. Eski bir Google mühendisi olan Antony Levandowski, yapay zekaya tapan bir din kurduğunu ve müritleri ile beraber yapay zeka yoluyla tanrıya ulaşacak bir yöntem aradıklarını açıkladı.

Üzerine yüklenen yazılımlarla dini bilgiler öğreten robotlarla karşılaşmak doğal ama sadece kendinin inandığı bir din ile gündeme gelmek de ilginç bir strateji. Yakında robot tarikatı da kurulursa şaşırmayın.

Elektrikli uçak

Elektrikli uçaklarla yolculuk 10 seneye kadar gerçek oluyormuş. Böyle bir durumda en büyük gider kalemi olan petrol bütçesi de ortadan kalkmış olacak. Bu da çok düşük ücretlerle seyahat anlamına geliyor. Ha gayret...

Suda giden motosiklet

Samsung Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen'in yeni nesil teknolojiye yön veren twitlerini dijital dünyayı takip edenler çok iyi bilir. Çoğunu 'yok artık bu da mı olmuş' ya da 'olacak' diye hayretle izliyoruz. En son 50'li yıllarda denizde giden motosiklet videosu paylaşmış.

70'li yıllarda suda gidebilen otomobili biliyordum ama bunu yeni gördüm. Şu an bu tür çalışmalar hayatı değiştirecek mükemmel inovasyonlar diye tanıtılıyor.

Sahi dünya devleri bir süre kullanılmış daha sonra üretimi nedense durdurulan bu teknolojilere neden sırtlarını dönmeyi tercih etmiş anlamak zor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder