A. Yavuz Kocaömer Çalışma Bakanı Sayın Ömer Dinçer'e
HABERİ PAYLAŞ

Çalışma Bakanı Sayın Ömer Dinçer'e

Sayın Bakanım, geçtiğimiz haftalarda kamu kurumlarına bir uyarı yazısı göndererek 2010 yılında boş kadroların doldurulması gerektiğini bildirdiniz. Proje ile bizzat ilgilendiğinizi ve Sayın Başbakanımızın da onayını alarak bu projenin hayata geçirilmesi ile 2010 yılı sonuna kadar 38 binden fazla engelli vatandaşın devlet kapısında iş sahibi olacağını söylediniz.

Özel sektör

Ve devam ettiniz: “Devlet kurumlarında engelli kadroları boş iken, özel sektöre gidip “Neden engelli çalıştırmıyorsunuz?” diyeceksiniz. Ama kamu olarak yasaya uymayacak, kadroları boş tutacaksınız. Bu benim kabul edebileceğim bir şey değil. Zaten kamu kurumlarına bildirdik, yasanın gereğini yapın, boş engelli kadrolarınızı gerektiği şekilde doldurun. Önümüzdeki yıl bu kadroların doldurulması sağlanacak. Aksi durumda özel sektöre ne yapıyorsak, kamu kurumuna da onu yapacağız. Bunu da şimdiden söylemiş olayım.”

Haberin Devamı

Kutluyoruz

Bu kararlığınızdan dolayı sizi kutluyoruz. Ekonomik zorluklar ve Maliye Bakanlığımızın bu konudaki çekincelerini de anlıyoruz. Ancak yasalar sadece özel sektör için geçerli olmamalı, bu konuda da sizin ile hemfikiriz.

Hatırlayalım

Şimdi yazacaklarımızı belki o zamanlar görevde olmadığınız için bilmiyorsunuz. Sizin kamu kurumlarına gönderdiğiniz genelgeyi 3 Aralık 2004 tarihinde Sayın Başbakanımız ‘2005 engellilerin istihdam yılı’ adı altında 2004/28 sayılı bir Başbakanlık genelgesi yayınlamıştı. Genelgeden hatırlatmalar Adı geçen genelgede Başbakanımız “Kamu kurum ve kuruluşları, istihdamı zorunlu engelli personel kontenjanlarını doldurmak için üzerlerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin yerine getirecektir. Engelli memur istihdam etmekle yükümlü olan kamu kurum ve kuruluşları uygun boş kadro bulunmadığı takdirde, boş kadroda unvan değişikliği yaparak gerekli kadroları temin edeceklerdir. Engelli işçi çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen özel sektör, kamu kurum ve kuruluşlarından tahsil edilmesi gereken idari para cezalarının tahsilinde yaşanan sorunların giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar gerekli çalışmaları yapacaktır” demişti.

Haberin Devamı

Ne yapıldı?

Aradan geçen 5 yıl içinde bu konuda neredeyse hiçbir şey yapılmadı. Ne kamu kurumları yasal mecburiyetlerinden doğan engelli kadrolarını doldurabildiler ne de bunu yapmayanların cezaları kesildi. Şimdi siz büyük bir cesaretle konunun üzerine gidiyorsunuz. Umarız Başbakanımızın da desteği ile yıllardır kanayan bu yaraya bir çözüm bulunur. Ama bir gerçek var ki, aradan geçen 5 yıllık süre içinde görev alan Çalışma Bakanları, kamu kurum ve kuruluşlarının başında görev yapanlar, Başbakan’ın bu genelgesini adeta hiçe saydılar ve engellilerden sorumlu bakanlar da yetkililere Başbakanımızın bu genelgesini herhalde hiç hatırlatmadılar. Gönlümüz ve dualarımız sizinle. İnşallah başarılı olursunuz ve 40 bine yakın engelli insanımız kamu kurumlarında çalışmaya başlar.

Son dakika

Maliye Bakanlığımız geçen hafta devlette boş olan 38.192 kadroyu her türlü kadro sınırlaması dışında bıraktı. Buna göre 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda 16.025, Sağlık Bakanlığı’nda 8.051, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 6.229, Adalet Bakanlığı’nda 1.813, Diyanet İşleri’nde ise 1.636 engelli vatandaşımız işe başlayacak. Umudumuz, beş yıl gecikme ile de olsa, yaklaşık 38 bin engelli vatandaşla birlikte biz de bu mutluluğu yaşarız.

Haberin Devamı

ÇENGELLİ PANO

Dünya Engelliler Günü

Dünya engelliler günü engellilere kutlu olsun. Artık bu günlerde hatırlanmaktan bıktık demeyeceğim, bu yakınma bile sıradan geliyor. Geçenlerde sokak röportajı yapılıyor, sürekli engellilerden, ‘Onlar’ diye bahsediyorlar. Her kelimede engelliler de dışarıya çıkmalı deniliyor. Sorarım o zaman, devletin kaldırımlarda ve ulaşımda ne gibi düzenlemeleri var? Mars’tan gelmiş muamelesi gören engelliler hangi psikolojiyle dışarıda dolaşsın. Bu gibi konuşmalarla bizi boynu bükük, dışlanmış, zavallı hissettirmeye çalıştıklarını düşünüyorum. Ben bir insanım ve böyle kalmaya devam edeceğim. Yine de kabul buyrulursa engelliler günümüz kutlu ve mutlu olsun. safiye akdemir safiyeakdemir@hotmail.com

Bu nasıl sağlık desteği?

2006 Eylül 15’te mesai saatinde iş kazası geçirdim. Kaza sonucu sol kulağımda total işitme kaybı oldu. Balcalı Tıp Fakültesi’nde tedavi gördüm, yüzde 52 çalışma kaybım var. SSK, duymayan kulağımın, bunu kendi hastanesi de teyit etmesine rağmen, işitme cihazı ile duyup duymayacağımın tespit edilmesini istiyor. Cihazın en ucuzu 500 TL. Balcalı cihazı almamı istiyor, test yapamayacağını söylüyor. Kurum (SGK) duymayan kulağa cihaz aldırmıyor. Ben duymayan kulağımla cihazı ne yapacağım? Bu da devletin bir sağlık oyunu mu? İşitme cihazını böyle mi satıyorlar? Sahtekar olsaydım, şimdiye kadar işlerimi halletmiştim ama sisteme uymadığım için vebalini çekiyorum. Şimdiye kadar 2 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı gördüm, bakalım kaç bakanla (dürüst bir vatandaş olarak) işimi halledeceğim?

Harun Akar/ Hatay-Tel: 0545407 41 38

Yüzme Federasyonu’ndan açıklama

10-13 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek olan 13’üncü Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası kapsamında yüzme kompleksine dönüştürülen Abdi İpekçi Arena’da engelli vatandaşlarımız için özel bir uygulama gerçekleştirilecek. İSÖM’ü (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Merkezi) ALO 153 no’lu telefondan arayan engelliler, 10-13 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan şampiyonayı ayrıcalıklı bir şekilde izleme fırsatı bulacak. ALO 153’ü arayan engelli vatandaşlarımız evlerinden özel araçla alınarak şampiyonayı izleyebilecek ve ardından yine özel araçlarla evlerine bırakılacak. Yüzme Federasyonu yetkilileri engelli vatandaşlarımız için Abdi İpekçi Arena’da rampa ve lift sisteminin özel olarak hazırlandığını belirtti. www.istanbul09.com Tel: 0212 293 93 76 Funda Düşgör & Özlem Özakova 0532 322 73 51- 0532 284 32 32

Sıradaki haber yükleniyor...
holder