Ekonomi Çalışan yeni anne devletten ne kadar ödeme alacak?

Çalışan yeni anne devletten ne kadar ödeme alacak?

Paylaş
Çalışan yeni anne devletten ne kadar ödeme alacak?

Çalışan annelere yapılan ödemelerin bazıları gözden kaçıyor

600 LİRAYA KADAR


Yanlış hesap da hak edilen gerçek tutarın altında ödemeyi kabul etmek anlamına geliyor. Bu nedenle çalışan ve çalışmayan tüm annelerin alabileceği hakları kuruşu kuruşuna hesapladık. Ödeme üç farklı isim altında yapılıyor. Bunlardan ilki çocuk parası. 300-600 lira arasında değişen ödeme için başvuru gerekiyor.

BAŞVURU ŞARTI VAR


Çocuk parası için başvuru Aile Bakanlığı İl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’ne, kaymakamlık binalarındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılıyor. İkinci ödeme ise süt parası olarak bilinen ‘emzirme ödeneği’ ‘133 lira’ olan bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması ve SGK’ya başvuru yeterli.

112 GÜNLÜK PARA!


SSK’lı kadınlara doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere 112 gün izin veriliyor. Devlet, bu süreler için geçici iş göremezlik ödemesi yapıyor. Bu ödeme için anne adına doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmeli. Bu durumda örneğin asgari ücretli bir anneye en az 4425 lira ödenir.

Haberin Devamı