Bilal Emin Turan Çalışamayan işçi maaş senin hakkın
HABERİ PAYLAŞ

Çalışamayan işçi maaş senin hakkın

Haberin Devamı

Çalışırken veya belli bir prime sahipken sağlığını yitirenlere devlet emeklilik hakkı tanıyor. Üstelik bu erken emekliliğin de yolunu açıyor.

Sosyal güvenlik mevzuatı bu konuda gerekli düzenlemeleri yapıyor. Buna göre; farklı hallerde emeklilik mümkün. Bunların başında malulen emeklilik geliyor. Yüzde 60 ve üzeri işgücü kaybı olana 'malul' deniyor.

Başvuru önce SGK'ya

Malulen emekli olmak için; en az 10 yıl sigortalı olma, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor. Bunun raporlanması gerekiyor.

Bunun için de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il veya ilçe merkezlerine başvurmak şart. Burada önemli nokta, işe başlandığı tarihte rahatsızlığın olup olmadığı. İşe başlanan tarihte rahatsızlık yoksa şartları taşıyanlar hiç beklemeden malulen emekli olabilir.


1 Ekim 2008 kritik

Sigorta girişi olmadan önce rahatsızlığı bulunana da emeklilik hakkı tanınıyor. Malulen emekli olamayıp 1 Ekim 2008'den önce sigorta başlangıcı bulunanlar 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartıyla emeklilik hakkına sahip oluyor.

1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olan maluller de 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 günle emekliliğe kavuşuyor. Bu tarihten sonra kademeli sistem de işletiliyor...


Sigorta süresi devre dışı

Malulen emeklilikte sigortalılık süresini devre dışı bırakan bir durum var. Eğer sigortalı sürekli başkasının bakımına muhtaç ise yani ağır engelli olduğu tespit edilmişse emeklilik için 10 yıllık sigorta süresi aranmıyor. Bu koşulda sadece 1800 gün ile yüzde 60 ve üzeri işgücü kaybı yetiyor.


Organ nakilleri...

Kanser hastası olan, organ nakli (böbrek, karaciğer, akciğer, kalp gibi) operasyonu geçirenler malul gruba giriyor. SGK, hangi organ nakli veya sağlık sorunu sonucunda malul durumun sona ereceğini tahmin edebiliyor. Bu nedenle malulen emekli olan kişiye '2 yıl sonra muayeneye gel' diyebiliyor. Bu muayene işgücü kaybı yüzde 60'ın altında tespit edilirse maaş kesiliyor.


Mirasçıları alabiliyor

Malulen emekli olmak için bürokratik işlemler uzun sürebiliyor. Hastaneye sevk, heyet raporu, raporun ilgili makamlara ulaşması gibi süreçler 5-6 ay zaman alabiliyor.

Malul bu sürede vefat ederse mirasçısı bu parayı alabiliyor. Ancak mirasçıya ödeme, rapor sonuçlandıktan sonra yapılıyor. Uzmanlara göre, ilk başvuru tarihi itibarıyla geriye dönük (5-6 aylık) ödeme de talep edilmeli, gerekirse dava da açılmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder