Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Büyümeyi durdurmaz
HABERİ PAYLAŞ

Büyümeyi durdurmaz

Haberin Devamı

Prostat büyümesi için önce erkek muayene edilir, gerekli testler yapılarak teşhis konulur, tedaviye geçilir. Ardından ilaç verilir, ama bu prostatın büyümesini durdurmaz. İlaçlar yeterli olmuyorsa cerrahi müdahale yapılır.

SORU: Çocuğum olur mu?

27 yaşındayım, varikosel ameliyatım mikrocerrahi teknikle yapılmadı. Çocuğum olur mu?

CEVAP

Mikrocerrahi varikosel ameliyatı teknik başarısı ve komplikasyon oranlarının azlığı nedeniyle günümüzde bu konuda özel eğitimli mikrocerrahların çalıştığı uzman merkezler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Varikoselin kısırlık nedeni olmak ve ağrı yapmak dışında sağlığa zararı yoktur. Cerrahın mikrocerrahi eğitimi yok ise bildiği klasik cerrahi tekniği uygulaması hasta açısından daha doğru olur.

SORU: Prostat büyüdü mü?

57 yaşındayım ve sürekli idrara çıkıyorum. Prostat büyümesi nasıl teşhis edilir ve tedavisi nasıldır? Acaba bende de prostat büyümesi olabilir mi?

CEVAP

Tanı basittir. Parmakla yapılan muayene, idrar analizi, idrar akım hızı testi, PSA testi ve ultrasonla teşhis konulur. Daha sonra sahip olduğumuz birkaç tedavi seçeneğinden birini uygularız. Bunlardan biri ilaçlardır. Bunlar prostatın büyümesini tedavi etmez, belirtileri ortadan kaldırır. Prostat da bir yandan büyümeye devam eder. Eğer bir süre sonra ilaçlar artık o büyümeye cevap veremezse, o zaman mutlaka cerrahi tedaviye geçmek lazımdır.

Başka yöntemler de var

Eğer prostatın hacmi çok büyük, yani 150-200 gram kadarsa en doğru tedavi açık ameliyattır. Bu ameliyattan sonra hasta 3-5 gün hastanede kalır. Ama büyüme 80-100 grama kadarsa kapalı ameliyatlardan yararlanılır. Cerrahinin uygun olmadığı hastalarda başka tedaviler de var. Örneğin idrar kanalına stent dediğimiz bazı cihazlar koyabiliyoruz.

SORU: Nasıl besleneyim?

Daha güçlü bir erkek olmak için hangi besinleri tercih etmeliyim, neler kullanmalıyım?

CEVAP

Vücuda dışarıdan alınan ilaç, hormon ve birtakım maddelerin cinsel davranışlar üzerinde belli uyarıcı etkileri olabilir. Bazı maddeler libido üzerinde etki yaparak cinsel isteği ya da hazzı değiştirirken başkaları, sadece cinsel organların fiziksel tepkilerini farklılaştırır. Bu gibi maddelerin çoğunluğu ne yazık ki cinsel istek ve duyumları çoğaltmaktan çok azaltma yönünde etki yapar. Cinsel uyarı olarak bilinen maddelerin çoğu beyindeki belli merkezler üzerine etki yaparlar.

Aşk en iyi afrodizyak

Bazılarıysa doğrudan doğruya cinsel organları denetleyen sinirler üzerinde uyarıcı olurlar. Ayrıca birtakım ilaç ya da maddeler sarhoşluk gibi bir durum yaratarak cinsel davranış farklılıklarına yol açarlar. Uyarıcı maddelerin hangi koşullar içinde alındığı da etki açısından önem taşır. Her şeye rağmen aşık olmanın olağanüstü afrodizyak etkisinin yerini dolduracak herhangi bir kimyasal maddeden söz etmek henüz mümkün değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder