Prof. Dr. Derin Kösebay Büyük üzüntü menopoz nedeni
HABERİ PAYLAŞ

Büyük üzüntü menopoz nedeni

Erken menopoz 35 yaşından önce adet kanamasının durması anlamına geliyor. Bu durumun pek çok nedeni var. Kanser tedavisindeki ilaçlar, ailevi faktör, bazı hastalıklar ve uzun süren depresyon erken menopoz riskini artırıyor.

Spiral kullanıyorum, kesin koruma sağlayabilir mi?

7 aydır spiralle korunuyorum ama hâlâ hamile kalmaktan çok korkuyorum. Spiral tek başına koruma sağlar mı, yoksa başka bir ilaç daha kullanmak gerekiyor mu?

CEVAP: Spiral eğer uygun şekilde takıldı ise yeterli koruma sağlar. Çok çok nadiren spiral varken gebelik görülebilir ama o kadar riski bence düşünmemek lazım. Yolda yürürken, otomobilde seyahat ederken ve uçakta da riskler var ama herkes sokakta dolaşıyor, araba ile geziyor ve uçağa biniyor. Keyfinize bakın, sevgiler.

Haberin Devamı

Annem gibi erken menopoza mı gireceğim?

29 yaşında bir kadınım. Adetlerimde aşırı azalmalar başladı. Eskiden 6 gün olurken her geçen gün bu süre azalıyor. Kanamam ilk gün çok sancılı ve bol. Diğer iki gün ise leke şeklinde. Annem 30 yaşında menopoza girmişti. Acaba bende mi annem gibi olacağım? Bir de çene altımda kıllanmalar ve sivilceler var. Bunların sebebi nedir?

CEVAP: Erken menopoz, genellikle 35 yaşından önce adet kanamalarının durması demektir (Bu konuda 40 yaşın altı diyenler de var). Erken menopozun çeşitli bilinen ve hâlâ bilemediğimiz nedenleri var. Kanser tedavisinde kullanılan ilaç ve ışınlar, yumurtalıkların cerrahi olarak alınması gibi nedenler dışında psikolojik nedenlerle de (Büyük üzüntüler felaketlerden sonra) kaynaklanabildiğini biliyoruz. Özellikle uzun süren depresyonlardan sonra erken menopoz riski artmaktadır. Genetik nedenler, oto immün bazı hastalıklarda da erken menopoz görülebilir. Son olarak ailede erken adetten kesilenlerin olması durumunda da riskin arttığı bilinmektedir. Bu durumda sizin hormonlarınızın incelenmesi, ultrasonla yumurtalıkların değerlendirilmesi sorunuza cevap verebilmek için gerekiyor. Bahsettiğiniz diğer şikayetleriniz için muayene olmanız gerekir. Smear denen akıntı tahlili sonucu tedaviniz ayarlanabilir.

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapı kilo aldırıyormuş, doğru mu?

27 yaşındayım. Üç ay sonra evleneceğim. Doğum kontrol haplarıyla kullanmayı düşünüyordum. Kadınların kullandığı doğum kontrol haplarının kilo alımını artırdığı ve aşırı tüylenme yaptığı doğru mu?

CEVAP: Doğum kontrol haplarının zaman zaman hafif kilo artışına neden olduğu gibi bazen de iştah azalmasına neden olabiliyor. Bunun için kesin bir şey söylemek zor. Ama tüylenme yapması çok sık görülen bir şey değil hatta polikistik over denen hastalıkta tüylenmeyi yavaşlattığını zaman zaman görüyoruz. Doğum kontrol haplarının uzun zaman kullanılması kanama -pıhtılaşmada değişikliklere ve nadiren de tansiyonda değişikliklere neden olabiliyor. Doktor kontrolünde bunların hepsinin çaresi var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder