Gündem Bursa kalbini madene gömdü

Bursa kalbini madene gömdü

Paylaş
Bursa kalbini madene gömdü

Bursa'daki madende meydana gelen göçükte toprak altında kalan 19 işçi yaşamını yitirdi

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nde Bükköy Madencilik İşletmesi'ne ait kömür ocağında şiddetli bir patlamanın ardından meydana gelen göçükte toprak altında kalan 19 işçi yaşamını yitirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, maden ocağında geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan denetimde eksiklerin tesbit edildiğini bu eksiklerin giderilmesi için firmaya Aralık ayına kadar süre verildiğini belirtip, "Eksiklerin ne kadarının giderildiğini, var olduğu söylenen metan gazına karşı uyarı cihazının ne kadar doğru olduğunu daha sonra tesbit edeceğiz" dedi.

1983 YILINDAN BU YANA FAAL

Haberin Devamı

Mustafakemalpaşa ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Devecikonağı Nahiyesi Aloğut Köyü sınırlarında bulunan ve 1983 yılından itibaren faaliyette bulunan 100'den fazla işçinin üç vardiye olarak 24 saat çalıştığı Bükköy Madencilik İşletmesi'ne bağlı kömür madeninde dün akşam saat 19.30'da grizu patlaması meydana geldi. 800 metre derinlikteki maden ocağının 265'nci metresinde patlama sonucu çıkan yangında ve yaşanan göçükte bölgede çalışan 16-24 vardiyesindeki 32 kişiden Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşcuoğlu, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yonis Arıçiçek, Ramazan Baştepe, Erturğul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muhammet Akta, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin mahsur kalırken bu bölgenin üst kısmında çalışan 13 kişi ise ocaktan çıkmayı başardılar.

Haberin Devamı

KURTARMAYA GİDEN DÖRT KİŞİ ZEHİRLENDİ

Kömür madeninde yaşanan patlamadan saat 20.45'te haberdar olundu. Bölgeye ilk olarak jandarma ulaştı. Çevrede güvenliği sağlayan jandarma maden ocağına yanaşılmaması için 2 kilometrelik güvenlik şeridi oluşturdu. Yaşanan göçük olanına ilk olarak Soma, Tunçbilek'teki kurtarma ekipleri ile Dursunbey'de olan Şen Madencilik'e ait kurtarma ekipleri yollandı. Bölgeye varan ekiplerden maden ocağına inmek isteyenlerden Ahmet Karabacak, Muhsin Arıçiçek, Hasan Dönmez ve Ramazan Özdemir metan gazından zehirlenerek ocaktan çıkartıldı. İlk müdahaleleri ambulanslarda yapılan kurtarma ekibindeki kişiler Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesi'ne sevk edildiler.

GAZIN TAHLİYESİ BEKLENDİ

Zonguldak'tan beklenen ve helikopter ile gelmesi beklenen ekibin, kötü hava şartları yüzünden helikopterlerin Ankara'dan Zonguldak'a ulaşamaması sonucu ekip karayolu ile Bursa'ya hareket etti. Bu sırada bölgeye Bursa Sivil Savunma, AKUT, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ve çevre ilçelerdeki kurtarma ekiplerinden yaklaşık 60 kişi yönlenldirildi. Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 8 ambulans maden ocağının yanında hazır bekletilirken Bursa Sağlık Müdürlüğü tüm hastaneleri alarma geçirdi.

Maden ocağında metan gazının tahliye edilmesinin ardından ocakta çalışmalar saat 02.00'de başladı. Patlamanın 16 derce meyilli 220 metre derinlikteki düz arazinin altında bulunan 45 metreki derinlikte yaşandığı ortaya çıktı. Tenkisatın çökmesi sonucu 45 kişiden oluşan ekip çalışmalara güçlükle sürdürdü. Ekip ilk olarak Ali Kozan (44) ve İzzet Kuşcuoğlu'nun (31) cesetlerine ulaştı. Cesetlerin çıkartılmasından sonra olay yerine gelen göçükte mahsur kalan ailelerin umutları yavaş yavaş kayboldu.

Haberin Devamı

VALİYE ULAŞILAMADI

Olayın yaşanmasından sonra kömür madenindeki patlamadan alınacak bilgilerde büyük sıkıntı yaşandı. Ankara'da bulunan Vali Şahabbettin Harput'a, Mustafakemalpaşa Kaymakamı ve Belediye Başkanı'na ulaşılamayıp bilgi alamayan göçükte mahsur kalanların aileleri tepkilerini dile getirdiler. CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer vali ve diğer ilgilileri ilgisizlikle suçlayıp, sağlıklı bilgi akışının sağlanamamısını sorumsuzluk olarak yorumladı.

Haberin Devamı

BAKAN SABAHA KARŞI GELDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer Bursa Valisi Şahabettin Harput ile özel uçak ile saat 02.15'te Yenişehir Havaalına geldi. Buradan karayoluyla Mustafakemalpaşa ilçesine gelen Bakan Dinçer saat 03.00'te göçüğün yaşandığı maden ocağına gelip burada bilgi aldı. Mahsur kalanların sayısını 19 ollarak açıklayan Bakan Dinçer, geçtiğimiz Mayıs ayında maden ocağında yapılan denetimde bazı eksiklerin tesbit edildiğini, bunların giderilmesi için firmaya Aralık ayına kadar süre verildiğini açıkladı. D Çalışmaların zorlukla yapıldığını belirten Dinçer, grizu patlamasının çıkış nedenin bilirkişilerin yapacağı incelemelerden sonra netlpik kazanacağını açıkladı.

ACI HABER SAAT 09.15'TE DUYULDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer geceyi göçük yaşanan işletmedeki çalışmaları yerinde inceleyerek geçirdi. Saat 09.15'ta basın toplantısı düzenleyen Dinçer, göçük altında kalan 19 işcinin yaşamını yitirdiklerini tesbit ettiğklerin iaçıkladı. Zonguldak'tan gelen ekibin saat 08.00'de çalışmalara başladığını belirten Dinçer, "Firma maden ocağında mühendisin bulunduğunu, alarm sisteminin ise hazır bulunduğunu söyledi. Bunların ne kadarının yapılıp yapılmadığını bilirkişi daha sonra tesbit edecek. Eksiği olan varsa bunun bedelini öder." dedi.

Haberin Devamı

Firmanın güvenilir bir şikket olduğuna dikkat çeken Bakan Dinçer, Zonguladka'tan beklenen ekibin zamanında ulaşmamasının çalışmaları kesinlikle etkilemediğni, bu ekibin görevini yapan diğer kurtarma ekiplerinin ise Zonguldak'tan gelenlerle dönüşümlü olarak çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Kazanın meydana geldiği madende halen ceset çıkarmalarını toplam 100 kişiden oluşan ekipler sürdürüyor. 5'er kişiden oluşan gruplar, maden ocağında 30-45 dakika arası çalıştıktan sonra yerine diğer gruba bırakıyor.Grizu patlaması sırasında olay yerindeki sıcaklığın 3-4 bin dereceye ulaştığı belirtildi.

GÖÇÜK ALANINDA AĞLATAN BEKLEYİŞ

Toplam 19 işcinin yaşamını yitirdiği maden ocağındaki göçükten sonra olay yerine gelen ölen işcilerin aileleri ve akrabaları gözyaşylarını tutamadılar. Ağıtların yakıldığı sinir krizlerinin geçirildiği göçük alanında önlem alan jandarma aileleri maden ocağına yanaştırmadılar.

"YÖNETMELİK DEĞİŞMEDİKÇE KAZALAR ARTACAK"

Maden ocağının bulunduğu bölgeye gelen TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, patlamadan sonraki süreçte etkin bir kurtarma çalışması yapılmadığını söyledi. Kurtarma çalışmalarında bir koordinasyon eksikliği yaşandığını ifade eden Torun, "Soma'dan Zonguldak'tan ekiplerin gelmesi gecikti. Burada hazırda bir ekip olmalıydı" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Enerji Bakanlığı'nı maden ocaklarında yaşanan kazalara karşı uyardıklarını ifade eden Torun, "İş kazaları her yıl artıyor. Bu yıl 56 kişi yaşamını yitirdi. Kazaları önlemek için yeni yasalar, iş güvenliği yönetimi yapılmalı ve denetimler arttırılmalı" diye konuştu.

Her kazanın ardından hassasiyet yaşandığını söyleyen Torun, bunun zamanla unutulduğunun altını çizdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkartılan 'İş güvenliği yönetmeliği'nin kazaların önlenmesi için yeterli olmadığını vurgulayan Torun, "15 Ağustos'ta çıkartılan yönetmeliğe itiraz ettik. Ekim ayında Danıştay'a açtığımız dava devam ediyor. Yönetmelik değişmedikçe kazalar artacak. Herkes sorumluluğunun bilincinde olmalı. Madencilik riskli bir iş. Bunun için özel risk haritaları oluşturulmalı" dedi.

DHA