Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Bünyeniz zayıflarsa...
HABERİ PAYLAŞ

Bünyeniz zayıflarsa...

Haberin Devamı

Korunmasız cinsel ilişki sonucu bir virüs nedeniyle oluşan siğiller kişinin bünyesinin zayıfladığı zamanlarda çoğalabilirler. Herhangi bir yöntemle tedavi edilen ve ortadan kaldırıldığı düşünülen siğillerin, virüs vücutta kalacağından zaman zaman tekrar çıkmaları mümkündür.

SORU: Biyopsi sonuçları temiz çıktı ama...

49 yaşındayım. Prostat kanseri şüphesiyle biyopsi oldum. Tahlillerim temiz çıktı ama psikolojim bozuldu. Şimdi idrara çıktığımda sancılar oluyor. Doktora gittim, ürolojiye gittim, antibiyotik aldım. Yine de kesilmedi. Bütün tahlillerim normal çıkıyor. Bu sancının sebebi psikolojik olabilir mi?

CEVAP

Tahlilleriniz temiz çıktığına göre artık huzurlu olmalı, yılda 1-2 defa üroloji uzmanı ile görüşerek takipte kalmalısınız. Biyopsi işleminin travması ile bazen benzer şikayetler görülebilir. Uygun tedavi ile kısa sürede geçecektir.

SORU: Hangi ilaçları kullanayım?

34 yaşındayım. 7 ay önce testislerimin üzerinde et parçası çıktı. Bununla ilgili ne yapabilirim? Hangi ilaçları kullanmam gerekiyor?

CEVAP

İfadenizden anlaşıldğı kadarıyla bunlar siğil. Human papilloma adlı bir virüs tarafından oluşturulan bu siğiller genellikle cinsel ilişki ile bulaşırlar. Bunlar bilhassa bünyenin zayıfladığı zamanlarda hızla çoğalabilirler.

Siğiller ortadan kaldırılsa dahi virüs ömür boyu vücutta kalmaya devam eder. Hatta çeşitli zamanlarda bu siğiller tekrarlayabilir. Bunlar; cerrahi olarak (lokal anestezi) çıkartılma, çeşitli kremler ile eritilme, koter denilen elektrikli cihazlar ile yakılma ve kriyoterapi (dondurarak tedavi) yöntemleri ile tedavi edilirler.

Benim tercih ettiğim kriyoterapi yöntemi muayenehane ortamında uygulanabilir. Soğutma özelliği olan bir sprey ile acısız olarak yapılan işlemden birkaç gün sonra siğil düşer ve yeri hızla iyileşir.

SORU: Meniden kan geldi

Varikosel ameliyatı oldum. Ameliyattan önce sperm sayım 4 milyondu. Ameliyattan 6 ay sonra ise 344 milyon çıktı. Geri kalan sonuçları yolluyorum. Ameliyattan 8 ay sonra spermimden kan geldi. Sizce korkmalı mıyım? Kan gelmesinden 1 hatfa sonra boşaldığımda ise kan gelmedi. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Daha önce de bahsettiğim gibi sperm tahlili makine ile yapılmaması, özel eğitimli personel tarafından Dünya Sağlık Örgütü normlarına göre yapılması gereken özel bir tahlildir. Sadece bu konuda eğitimli ve kalite kontrolü yapılan yerlerin sperm tahlillerini değerlendiriyorum.

Bu nedenle sizlerin yolladığı ve tamamen norm dışı tetkiklere yorum yapmıyorum. 20 yıla yakin tecrübem bu tahlillerin çok yanıltıcı olabileceğini bana defalarca gösterdi.

Bunun dışında meniden kan gelmesi düşük ihtimal ile de olsa ciddi bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Gereken tetkikler ve muayene yapılmalıdır. Bir şey olmaz demenin riskini hiçbir hekim alamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder