Sağlık Bugün 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü (Doğru el yıkama nasıl yapılır?)

Bugün 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü (Doğru el yıkama nasıl yapılır?)

Paylaş
Bugün 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü (Doğru el yıkama nasıl yapılır?)

Ankara'da 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte, doğru el yıkama yöntemi de gösterildi

15 Ekim Dünya El Yıkama Günü kapsamında başkant Ankara'da farkındalık amaçlı etkinlik düzenlendi. Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar Birimi Ebe Çiğdem Bayır, "Ellerimiz yeterli ve doğru şekilde temizlenmezse birçok enfeksiyona yol açmaktadır, solunum yolu hastalıkları ve ishaller bunlardan sadece bazıları" dedi.

Dünya genelinde ölüme yol açan hastalık yükünün dağılımı içinde ilk iki sırada alt solunum yolu enfeksiyonları ve ishal yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hijyen eğitimi ve el yıkamanın geliştirilmesinin, ishal olgularının yüzde 45’e kadar azaltılmasını sağlayabilen basit ve maliyet etkin uygulamalar olduğu belirtiliyor

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü kapsamında el hijyeninin önemine dikkat çekerek, 11 adımda el yıkama yönteminin öneminin anlatıldığı bir etkinlik düzenledi.

'SAĞLIK ELİMİZDE'


Bir AVM’de gerçekleştirilen etkinlik kapsamda, ellerimizin klasik yıkama yöntemleri ile gerçek anlamda temizlenmediği, bunun için belirlenen yöntemlerin uygulanarak yıkanması halinde gerçek hijyenin sağlanabileceği uygulamalı olarak anlatıldı. "Sağlık Elimizde" sloganı ile stantta görevli olan uzmanlar, vatandaşlara el hijyeni farkındalığı konusunda bilimsel veriler, doğru el yıkamanın yolları ve toplumda el hijyeni bilincinin gelecek hedeflerini içeren açıklamalarda bulundu. AVM’de mağaza girişlerinde ve tuvalet bilgilendirme panolarında da doğru el yıkama ile ilgili afişler asıldı. Alana konulan bir ekran aracılığıyla da el hijyeni konusunda daha önceden hazırlanmış olan kamu spotu yayınlandı.



El yıkamanın önemine ve doğru el yıkama yöntemine değinen Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar birimi ebe Çiğdem Bayır, "Günlük yaşantımızda ellerimizi sürekli kullandığımız için en fazla mikroorganizma, bakteri burada barınır. Ellerimizi etkili bir şekilde yıkamıyoruz. Ellerimiz yeterli ve doğru şekilde temizlenmezse bir çok enfeksiyona yol açmaktadır, solunum yolu hastalıkları ve ishaller bunlardan sadece bazıları. Dünya Sağlık örgütü de bir farkındalık oluşturmak ve doğru el yıkamaya özendirmek için 15 Ekim’i Dünya El Yıkama Günü olarak belirlemiş" şeklinde konuştu.

DOĞRU EL YIKAMA TEKNİĞİ


Toplumumuzda doğru el yıkama konusunda bir farkındalık olmadığını belirten Bayır, "Ellerimizi yıkıyoruz ama sadece su kullanarak, eğer doğru süre ve teknikle yıkanırsa yüzde 100’e kadar mikroplardan arınabiliyoruz. Doğru süre 30 saniye ve doğru teknik 12 basamak uygulanması, ellerimizi bu şekilde yıkamalıyız. Ayrıca hijyen açısından katı sabun kullanımını da önermiyoruz" diye konuştu.

El yıkamada uygulanacak olan 12 basamak; ellerin suyla ıslatılması, yeterli miktarda sabun almak, avuç içlerinin ovalanması, parmak aralarının ovalanması, avuç içinin birbiriyle ovalanması, parmakların birbiriyle kenetlenerek elin içinin ovalanması, baş parmakların ovalanması, parmakların avuç içinde ovalanması, ellerin suyla durulanması, tek kullanımlık kağıt havlu ile kurulanması, kullandığımız kağıt havlu ile musluğun kapatılması şeklinde.

Haberin Devamı