Tamer Heper Bu nasıl kooperatifçilik?
HABERİ PAYLAŞ

Bu nasıl kooperatifçilik?

Doğu görevini yapmak üzere Kars’ta bulunuyoruz. Ankara’da ikamet etmekteyiz ve burada bir daire satın almıştık. Biz Kars’ta iken bize bir kooperatiften borç çıkarılmış. Ankara’ya geldik borcu çıkaran avukatı bulduk, kendisinin bir kooperatifin avukatı olduğunu, borç miktarını bildirmekten başka bilgi veremeyeceğini söyledi, ancak kooperatifin başkanının adını alabildik. Kendisine gittik. Meğerse bizim aldığımız daireyi bir kooperatif yapmış. Bizim gibi daire alanlara borç çıkarmışlar. Başkan bize ”Siz daire almakla otomatikman kooperatifin de üyesi oldunuz. Genel kurula katılıp itiraz da etmediniz, dolayısı ile siz borçlusunuz.” dedi. Biz de maaşımıza haciz gelmesin diye korkudan borcu ödedik. Doğru mu yaptık? Şimdi ne yapabiliriz? S.S.

Haberin Devamı

Halk arasında bir söz vardır “dilimde tüy bitti” denilir ya işte ben o durumdayım. Yazarlığımın bir döneminde kat mülkiyetine gırtlağıma kadar gömülmüştüm, bu dönem de kooperatiflere gömülmüş bulunmaktayım. Şu ifademi nasıl topluma kabul ettireceğim bilemiyorum. DEĞERLİ OKUYUCULARIM HERHANGİ BİRİNDEN TAPUDA DEVİR ALMAK KAYDI İLE DAİRE ALINDIĞINDA BİR KOOPERATİFE MECBURİ ORTAK OLUNMAZ. Siz bu kişilerdensiniz. Birinden tapuda işlem yapmak kaydı ile daire almışsınız.

[[HAFTAYA]]

Bu durumda size daireyi satan hem kat maliki hem kooperatif üyesi iken şimdi kat maliki değil ama kooperatif üyesi. Malik olmak ayrı bir hal, kooperatif üyesi olmak ayrı. Dolayısı ile siz kooperatif üyesi değilsiniz. Size yalan söyleniyor hatta suç işleniyor. Siz kooperatife borçlu değilsiniz. Kooperatife borçlu olmak için kooperatif üyesi olmak şart, kooperatif üyesi olmak için de kooperatife üye olma talebinde bulunmak şart. Kooperatifler Kanunu’nun 8’inci maddesi başvuru şartını getirmiştir. Sizin böyle bir başvurunuz yok, siz kooperatif üyesi değilsiniz. Size borç bildirip borç hakkında bilgi vermeyen meslektaşım da hatalı davranmış: Hele hele kooperatif başkanının tutumunu anlamam mümkün eğil. Sizi ne hakla ortaklar toplantısına davet ediyor? Ortak olmayan biri genel kurula katılıp, oy kullanabilir mi? Hayır. Genel kurula ancak ortaklar katılır. Toplantıya girerken hazırun cetveli dediğimiz ortaklar cetveli imzalattırılır ve toplantıya ortaklar alınır. Olayın tutar tarafı yok. Siz şimdi ne yapacaksınız. Birincisi her tehditten korkup birilerine para kaptırmayacaksınız, işin esasını öğreneceksiniz. İkincisi verdiğiniz parayı geri almak için dava açacaksınız. Üçüncüsü sizi kandırıp paranızı alanları savcılığa şikayet edeceksiniz. Bu yazdıklarım da tüm kooperatif ortaklarına ders olacak.

Haberin Devamı

Bir açıklama

Bir okuyucuma yanıt verirken biliyorum ki benzer olayı yaşayan okuyucularıma da yardımcı oluyorum. Bugünlerde insanları, ”Mecburi ortak oldunuz” diye kandırıp paralarını alan kooperatifleri yazıyorum. Diyorum ki birinden daire satın aldığınızda tapuda işlem yaptıysanız ve satan kişi kooperatif ortağı ise alıcı olarak siz bu kooperatife ortak olmuş değilsiniz. Söylenenlere kanmayın. Ancak burada okuyucularıma bir hususu açıklamak mecburiyetindeyim. Şayet daire alımını tapuda yapmamışsanız, kooperatifin yaptığı dairelerin tapuları henüz ortaklar adına çıkmamış ise bu halde alım satım tapuda yapılmaz. Alım satım bu halde “kooperatif ortaklığının devri sureti ile” yapılır. İşte bu alım satım ya düz beyaz kağıda yazılıp imzalanmak veya noterde imza tasdiki sureti ile yapılır ama burada kooperatif ortağı olma mecburiyeti vardır. Dolayısı ile tapuda resmi senet düzenleyerek daire alanlar ile tapusu henüz ferdileşmemiş daire alanlar arasında böyle bir fark vardır. Bu hususu dikkat edilmesi için açıklama ihtiyacı duydum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder