Magazin Bu masallar çok pahalı

Bu masallar çok pahalı

Paylaş
Bu masallar çok pahalı

Dünya yeni bir peri masalını izlemeye hazırlanıyor. Prens William ve sekiz yıllık kız arkadaşı Kate Middleton ay sonunda evleniyor. Masraflar 60 milyon poundu (yaklaşık 150 milyon TL) geçebilir

Seçkin düğünlerin maliyeti yüksek oluyor elbette ama İngiliz asilleri en pahalılarına imza atmakta rakipsiz. CNBC-e Business Dergisi yılın düğününü ve pahalı benzerlerini nisan sayısında işledi.

Tanrı aşkına daha sadece 22 yaşındayım. Evlenmek için henüz çok gencim. 28, hatta belki 30 olmadan evlenmek istemiyorum.” Prens William dediğini yaptı. 2004 yılında bu sözleri söylediğinde, Kate Middleton ile ilişkisi yeni başlamıştı. Prens’in, Kate’e evlenme teklif etmesi için aradan yedi yıl geçmesi gerekti. Kate Middleton’a bu yüzden ‘Watie Katie’, yani ‘Bekleyen Kate’ lakabı bile takıldı ama değdi.

Ay sonunda ‘Watie Katie’ nihayet Prenses Kate olacak. William, Buckingam Sarayı’nın iki numaralı varisi. Babası Prens Charles’tan sonra tahta çıkacak isim o. Yani Kate bir gün Prenses Diana’ya bile nasip olmayan kraliçelik tahtına da oturabilir. Geleceğin kralının prensesini bulması basit bir kutlamayla geçiştirilecek değil tabii. İngiltere şimdi tarihin en çok konuşulacak düğünlerinden birine daha imza atmaya hazırlanıyor. İngiliz ve Amerikan basınının bu konudaki tahmini, düğünün en az 20, en çok 64 milyon pound tutacağı yönünde. Düğünün harcama kalemleri ise çok geniş.

GÜVENLİK: Tutar: 5-20 milyon pound arası (yaklaşık 12.5-50 milyon TL) tutması bekleniyor. O gün kullanılacak personel ve ekipman sayısı, güvenlik güzergahının genişliği, fiyatı etkileyecek. Düğünün bir terör saldırısına uğrama riski yüksek. Bu nedenle nikahın yapılacağı Westminister Kilisesi’nden Buckingham Sarayı’na kadar binlerce polis görev yapacak. Kim ödeyecek: İngiliz vergi mükellefleri.

MİSAFİRLER: Tutar: Misafirler çift kişilik oda fiyatının gecelik 345 pound (yaklaşık 862 TL) olduğu Goring Otel’de kalacak. Saraya çok yakın olan otelde kaç kişinin kalacağı net değil. Kim ödeyecek: Belirsiz.

NİŞAN YÜZÜĞÜ: Tutar: 85 bin pound (yaklaşık 212 bin TL). Kim ödeyecek: 18 karatlık mavi safir, etrafı pırlanta kaplı yüzük Prenses Diana’ya ait. Prens Charles, 1981’de Diana’ya nişan yüzüğü olarak vermişti.

DÜĞÜN PASTASI: Tutar: 10-50 bin pound arası (yaklaşık 25-75 bin TL). Kim ödeyecek: Gelinin ailesinin ödemesi bekleniyor. Fakat pastanın 600 konuğu doyurması gerektiği için birden fazla pasta olacak.

KATE’İN GELİNLİĞİ: Tutar: 40-200 bin pound arası (100-500 bin TL arası). Kim ödeyecek: Kate’in ailesi ödeyecek.

DÜĞÜN GÜZERGAHININ TEMİZLİĞİ: Tutar: 40 bin pound (yaklaşık 100 bin TL). Kim ödeyecek: İngiliz vergi mükellefleri.

ÇİÇEKLER: Tutar: 200-500 pound arası (yaklaşık 500 bin-1 milyon 250 bin TL arası). Kim ödeyecek: Prens William’ın babası veliaht Prens Charles. Düğünün harcamaları bol sıfırlı ama getirisi buna değecek. 29 Nisan’daki düğünün İngiliz ekonomisine katkısının 620 milyon pound (yaklaşık 1.5 milyar TL) olacağı tahmin ediliyor. Verdict araştırma şirketi, Prens William ile Kate Middleton’ın nişanlanmasıyla ilgili ürün satışlarından 12-18 milyon pound (30-45 milyon TL), evlilikleriyle ilgili ürün satışlarından da 26 milyon pound (65 milyon TL) gelir elde edileceğini tahmin ediyor. Verdict, kutlamalarda tüketilecek şampanya ve şarap ile Londra’ya gelecek turistlerden elde edilecek gelir toplamının da 300 milyon poundu (750 milyon TL) bulacağını öngörüyor.

Çift hakkında bilinmeyenler

1- Kate Middleton ile Prens William’ın yolu, sekiz yıl önce İskoçya’daki St. Andrew Üniversitesi’nde okurken kesişti.

2- Kate Middleton, 350 yıl sonra iki numaralı veliaht ile evlenen avam sınıfına mensup ilk gelin. En son 1660’da York Dükü 2’nci James, Anne Hyde isimli vatandaş ile evlenmişti. Middletonlar’ın geçmişi maden işçiliğine dayanıyor.

3- Kate’in babası British Airways Havayolları için çalışırken hostes annesi ile tanıştı. Çift daha sonra internetten çocuklar için parti düzenleyen bir şirket kurdu.

4- Düğünde çift, Westminister Manastırı’nda bir dizi kraliyet mensubu, dünya lideri, aile ve arkadaşlardan oluşan 1900 davetliyi ağırlayacak. Prens Harry sağdıç, Kate’in ablası baş nedime olacak.

5- Düğüne, Kraliyet Ailesi’nden 50 ve yabancı kraliyet ailelerinden 40 kişi, 200 milletvekili, eski Britanya Milletler Topluluğu’na mensup ülkelerden başbakanlar ve ünlü futbolcu David Beckham davetli.

Bu düğünlere de servet aktı

İngiliz Kraliyeti ekstra lüks düğünler denince dünyada başı çekiyor. Son 30 yılın en masraflı düğünleri listesinde en fazla parayı onlar harcamış görünüyor. Ancak milyonların bir gecede harcandığı başka soylu ve seçkin düğünler de var.

Diana ve Prens Charles

29 Temmuz 1981’de dünya St. Paul Katedrali’ndeki düğüne kilitlendi. Lady Diana ve Prens Charles’ın nikahı tarihe en çok izlenen TV programı olarak geçti; Tam 750 milyon kişi ekran başındaydı. Bugün 35 bin pound olan, 10 bin inci işlenmiş gelinliğin o zamanki fiyatı 9 bin pounddu. 6 bin asker ve polis görevlendirildi, Londra sokaklarını 600 bin kişi doldurdu. 3 bin 700 davetli katıldı. Toplam maliyet 30 milyon poundu geçti. Şimdi Middleton’ın parmağında olan yüzük, o zaman 30 bin pounddu.

Mary Donaldson ve Prens Frederik

Tanzanyalı Mary Donaldson turist olarak gittiği Kopenhag’daki bir barda Frederik adlı gençle tanıştı. Dünya bu masalı çok sevdi. 14 Mayıs 2004’de sıradan bir kızın saraya doğru attığı ‘pahalı’ adımlar heyecanla izlendi. Düğünün maliyeti açıklanmadı ama 2004’de kraliyet ailesinin 3 milyon dolarlık (yaklaşık 4.5 milyon TL) bütçelerini çok aştığı açıklandı. Durum, vergi mükelleflerini epey kızdırdı.

Prenses Victoria ve Daniel Westling

İsveç veliaht prensesi Victoria, kişisel spor eğitmeni Daniel Westling ile evlenerek saray soylularının sıradan isimlerle evlenme trendine dahil oldu. Çiftin Haziran 2010’daki düğününe bin davetli katıldı. Düğün 20 milyon krona (yaklaşık 4.75 milyon TL) mal oldu. Düğün günü 150 bini turist olmak üzere 250 bin kişi Stockholm sokaklarındaydı.

Chelsea Clinton ve Marc Mezvinsky

Eski ABD Başkanı Bill Clinton ile yeni Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, tek çocukları Chelsea evlenmeye karar verince masraftan kaçınmadı. Chelsea ile banker Marc Mezvinsky’nin, 29 Temmuz 2010’daki 500 davetlinin katıldığı düğünü için 5 milyon dolar harcandı. Pastaya 10 bin dolar, Wera Wang gelinliğe ise 25 bin dolar ödendi.

(16.04.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı