Hakan Çelik Bu kabineye çok iş düşecek
HABERİ PAYLAŞ

Bu kabineye çok iş düşecek

Haberin Devamı

Kabine değişikliği haberleri aylardır gündemde. Araya Ramazan, bayram ve 15 Temmuz anması girdi.

Süreç uzayınca birçok bakanlıkta bürokratlar “Acaba bizde bir değişiklik olur mu?” sorusunu sorup adeta bekleme dönemine girmişti. Bu zaman diliminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım kapsamlı değerlendirmeler yapma imkanı buldu. Ortak bir çalışmayla listeyi açıkladılar. AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabineye nihai şekli verilirken etkili olduğunu düşünüyorum. Zira bu aynı zamanda “ustalık” dönemi ve Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş kabinesi.

Medyada “Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında görüş ayrılığı var bu nedenle değişiklik gecikti” yorumları yapılmıştı.

Bakanların değişimiyle ilgili sürecin içerde ciddi bir tartışmaya mahal vermeden gerçekleşmiş olması Erdoğan- Yıldırım uyumunu da gösteriyor.

Özellikle Dışişleri, Ekonomi, İçişleri, Adalet, Savunma, Enerji nasıl görevlendirme yapılacağı çok merak edilen alanlardı.

İçişleri: Terörle mücadele operasyonlarının başarısında Bakan Süleyman Soylu’nun önemli etkisi var. Bu süreçte onlarca canlı bomba eylem düzenleyemeden etkisiz hale getirildi. Soylu’nun yerini koruması iyi oldu.

Adalet: Türkiye’nin en ağır meselesi. Abdülhamit Gül gibi genç ancak çok parlak bir siyasetçiye emanet. Ben başarılı olacağına inanıyorum. Adalet Bakanlığı’nda yüksek profil ortaya koyan, FETÖ’ye karşı etkili mücadele veren Bekir Bozdağ bu dönemde çok önemli bir pozisyona, Başbakan Yardımcılığı’na getirildi.

Ekonomi: Ekonomi yönetiminde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kalmış olmasını istikrar ve güven arayışındaki çevreler olumlu buldu. Şimşek çok deneyimli ve dünyayı yakından tanıyan bir isim. Aynı zamanda Erdoğan’ın yıllardır yakın çalışma arkadaşı olan, reel sektörün beklentilerini iyi bilen Nihat Zeybekci de Ekonomi Bakanlığı’na devam edecek.

İkinci kadın bakan: Yıllardır hükümetlerde sadece Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanlığın bir kadına teslim edilmesi eleştiri konusu oluyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bir kadın siyasetçi olan Jülide Sarıeroğlu’na emanet. İki kadının bulunacağı kabine, bu dönemin en dikkat çekici gelişmelerinden.

Dış politika: Dışişleri Bakanlığı koltuğunda Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanlığı’nda ise Ömer Çelik’in yerini koruyor olması Türkiye’nin dış politika çizgisinde büyük bir değişiklik olmayacağının işareti olarak okunabilir. Diğer taraftan dış politika kararlarının alınmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aktif rol oynamaya devam edecek.

Savunma: Başbakan Yardımcılığı görevini başarıyla sürdüren isimlerden Nurettin Canikli’nin Savunma Bakanlığı’na getirilmesi sürpriz oldu.

Enerji: Berat Albayrak bu dönemin en çalışkan bakanlarından biriydi. Enerji politikaları, uluslararası ilişkilerden ekonomiye kadar bir dizi alanda belirleyici durumda. Türkiye için kritik nitelikteki büyük projeleri bu dönemde yine o takip ediyor olacak.

Özhaseki ve Elvan: Mehmet Özhaseki ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın kabinede yer almayabilecekleri bazı çevrelerde iddia ediliyordu. Her iki ismin de yerlerini koruyor olması önemli notlar arasında. Özhaseki bu dönem kentsel dönüşüm, deprem hazırlıkları gibi alanlarda çok çalıştı.

Veysi Kaynak: Samimiyeti ve insani hassasiyetleriyle fark yaratan isimlerdendi. Türkiye’deki bütün inanç gruplarının hak ve özgürlükleri konusunda da ciddi çaba göstermişti. Onun gibi bir siyasetçiyi yakından tanımaktan çok memnunum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder