Tamer Heper Bu iş de süreye bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Bu iş de süreye bağlı

Eşim beş yıldır evli bir kadınla yaşıyor. Ben dava açabilir miyim? Yoksa eşimin dava açması mı doğru olur? Dava açabilirsem ne isteyebilirim? H.U.

Eşin, bir başkası ile karı koca hayatı yaşaması zina olarak vasıflandırılır. Zina eskiden iki ayrı yasada geçerdi. Biri Ceza Yasası diğeri Medeni Kanun. Ceza Yasası’na göre zina yapanlar hapis cezasına çarptırılırdı, ancak sonradan kaldırıldı. Şimdi hapis falan yok. Ancak Medeni Kanun’daki zina duruyor. Duruş nedeni de şu: Zina boşanma sebebi. Eşlerden birinin zina yapıyor olması halinde diğer eş bu sebebe dayanarak boşanma davası açabilir. Ancak boşanma davası açabilecek eş için iki süre söz konusu.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Birincisi; zina olayını öğrendikten sonraki altı ay içinde boşanma davası açarsa zina nedeni ile bu davaya bakılır. Geçmişse bakılmaz. İkincisi; zina olayının başlangıcından itibaren beş yıl geçmişse yine davaya bakılmaz. Okuyucumun sorusu içinde eşinin beş yıldır zina yaptığı yazılı olduğuna göre süreyi tam ve isabetli tespit etmesi şart. Bir de haberdar olduğu süreyi. Şayet süreler elverişli ise bu halde açacağı dava boşanma davasıdır ve buna bağlı olarak nafaka talep edebileceği gibi manevi tazminat da talep edebilir.

İki post hesabı

İki sene önce aracımla kaza yaptım. Bir genç yaralandı. Bakımını ve masraflarını üstlendim yaklaşık 12 bin lira harcadım ve elinden “Tazminatımı aldım, alacağım yoktur” şeklinde ibraname aldım. Ancak şimdi iki sene sonra bana sigortadan 22 bin liralık ceza geldi. Ödeme gücüm yok. Ben ne zaman bu borçtan kurtulurum? A. Y.

Öncelikle süre yönüne göre olaya bakalım. Trafik kazalarından dolayı açılacak davalar iki senelik zamanaşımına tabi. Siz iki sene civarı demişsiniz. Acaba iki seneden az fazla mı demek istiyorsunuz yoksa iki seneden az eksik mi. Şayet iki seneden fazla ise dava süre yönünden gecikmiş. Sonra. Siz kazanın hemen arkasından gerekli bakımı yaptırıp bunun masrafını karşılamakla maddi tazminat yönünü halletmişsiniz. Yaralanan kişi de tazminatını aldığını ve sizi ibra ettiğini bildirmiş. Siz bu durumda tazminat ödemekten kurtulursunuz. Sizden sonra sigorta şirketinden de para aldılarsa bunu yapmamalıydılar. Çünkü aynı olay için iki kişiden para almak kanun dışıdır. Hani bir benzetme vardır ya “Bir koyundan iki post” diye işte o hesap. Ancak sizden sonra sigortadan para almışlar ki sigorta size rücu ediyor. Elinizdeki ibra belgesini sunabilirsiniz. Bu halde mesele artık sigortacı ile sigortalı arasındadır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder