Tamer Heper Bu dava dönem sonunda açılır
HABERİ PAYLAŞ

Bu dava dönem sonunda açılır

Haberin Devamı

Aralık sonunda kiracım ile olan kontrat bitiyor. İhtarname göndererek bu yere ihtiyacım olduğunu bildirdim. Emekliyim ve o eve ihtiyacım var. Kendim oturacağım. Başka evim yok. Dönem sonunda kiracım çıkmazsa nasıl bir yol izlemeliyim? ● S.G.

Okuyucumun problemi çok büyük değil. Anlattığı olayda bilinen en bariz tahliye nedenlerinden biri söz konusu. Bir kimsenin kiradaki meskenine ihtiyacı var ise ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açarak mahkeme kararı ile bunu sağlayabilir.

Bu davayı açmak için kiralayanın kendisinin, eşinin, çocuklarının, ana-babasının ihtiyacının bulunduğunun ispatı yeterlidir. Olayda da kiralayanın ihtiyacı söz konusu. Kiralayanın kirada oturması, oturduğu meskenin ihtiyacına yeterli bulunmaması, ihtiyacın bulunduğuna delildir. Okuyucumun kızının yanında oturması da ihtiyacı bulunduğunun kabulü için bir nedendir.

BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN

Ancak her ihtilafın kendine has özellikleri bulunduğundan yine de tek başına “Mutlaka tahliye kararı verilir” denilemez. Böyle bir durumda dönem sonunda tahliye davası açılır.

Bir tarifi hatırlatmak isterim, kira ilişkisinde yılsonu ve dönem sonu tabirleri farklı şeyleri ifade eder. Yılsonu, kira ilişkisinin kurulduğu aydan bir yıl sonra aynı ayı ifade eder. Kira dönemi ise yapılan sözleşmenin süresinin dolması durumunu belirtir. Bu nedenle kira yılı ile kira dönemini karıştırmamak lazımdır. İhtiyaç nedeni ile tahliye davaları dönem sonlarında açılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder