Pazar Postası Bu da sanal miras
Paylaş
Bu da sanal miras

İnsanlar öldüklerinde maddi varlıklarını birilerine miras bırakır. Peki facebook ya da twitter hesapları, blogları ya da internet sayfaları da miras bırakılabilir mi? Evet, bu sayfalar da miras bırakılabilir. Sırf bu amaçla kurulmuş Legacy Locker adlı site belli bir para karşılığında bu hizmeti veriyor!

Esra Savaş

Haberin Devamı

esra.savas@posta.com.tr

Sanal dünyaya talep gün geçtikçe artıyor. Her gün milyonlarca kişi bu dünyaya katılıp hesap açıyor. Bu sitelerdeki bilgilerinizi miras bırakmak isterseniz artık bu mümkün. Facebook, twitter hesabınız, yazdığınız bloglar, internet siteleriniz, alışveriş için kullanmış olduğunuz sitelerdeki hesabınız, e-posta hesaplarınız ve aklınıza gelebilecek her türlü internet ortamındaki bilgilerinizi belirlediğiniz kişilere miras bırakabilirsiniz.

Legacy Locker adlı bir internet sitesi tüm sanal bilgilerinizi siz öldükten sonra mirasçılarınıza devrediyor. Şifreleriniz sizin belirlemiş olduğunuz kişilere teslim ediliyor. İsterseniz varislerinize yazmış olduğunuz epostalar da gönderilebiliyor. San Francisco’da kurulan Legacy Locker bu işi belirli bir ücret karşılığında yapıyor.

Haberin Devamı

2009 yılı nisan ayından bu yana müşterilerine hizmet veren şirketin kurucusu Jeremy Toeman. Toeman “e-posta adreslerim ve sanal hesaplarım, sanal dünyadaki varlıklarım. Ama gerçek dünyada da ben ve ailem için önem taşıyan şeyler ve maddi değerleri de var” diyor. Böyle bir site kurma fikrinin büyükannesi öldükten sonra aklına geldiğini belirtiyor.

Ciddi bir internet kullanıcısı olan 94 yaşındaki büyükannesini kaybettikten sonra, gelen postalarını yanıtlamak için büyükannesinin e-postalarına ulaşamayınca çok üzüntü yaşamış. Bu hizmeti birilerinin vermesi gerektiğini düşünmüş ve fikrini hayata geçirmiş. Buna göre şirketin oluşturacağı kilitli kasaya, tüm sanal hesaplarının şifrelerini bırakan müşteri, her şifreyi ayrı bir kişiye miras bırakabiliyor.

Eğer hesap sahibi ölürse, söz konusu bilgiler mirasçısına dijital olarak ulaştırılıyor. Bu servis için devredilecek varlık durumunuza göre yıllık 29 Dolar ile 300 Dolar arasında bir bedel ödüyorsunuz. Proje, sanal alemdeki bu alandaki boşluğu dolduracağa benziyor.

Bu yazı 20 Şubat 2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır