Tamer Heper Bu bir ihtilaftır
HABERİ PAYLAŞ

Bu bir ihtilaftır

Bir dernekte sözleşmeli olarak işe başladım. Alacağım ücret özleşmede yazılı. Bir yıl kadar çalıştıktan sonra benim ücretimde kesinti yapmaya başladılar. Nedenini sordum, altı ay boyunca bana fazla para ödediklerini söylediler. Buna hakları var mı? D.F.

Bizim kusurlarımızın başında gelen bir hususa değinmiş okuyucum. Bizde herkes hem karar makamı hem icra makamı. Burada da o olmuş. Birincisi; fazla para ödendi mi ödenmedi mi? İşveren için fazla para ödenmiş, çalışan için ödenmemiş. Peki hangisi haklı?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Parayı ödeyen “ben güçlüyüm, paranın kaynağı benim elimde, istediğim gibi sıkarım” diyemez. Taraflar arasında anlaşmazlık varsa bunu mahkemeler halleder. Dolayısı ile size parayı ödeyenin kendi keyfine kesmesi normal değil. Bu bir ihtilaftır mahkemenin halletmesi lazım. Kesinti yapabilmesi için sizin kabulünüz gerekir. Kabulünüz yoksa ücretten kesinti yapamaz.

Ne kadar haklısınız!

Piyasada hileli ürün, sahte ürün, vs. satılıyor. Bir de bize “alışveriş yaparken bunlara dikkat edin” deniliyor. Alışveriş yaparken dikkat etmek için numune alıp labratuara mı götürmeliyiz, yoksa yanımızda bilirkişi mi taşımalıyız? L.Ş.

Okuyucum şaka yapıyor ama düşündüklerinde yerden göğe haklı. Çok duyuyoruz, zeytinin içine ayakkabı boyası, kırmızı biberin içine tuğla tozu katıyorlar, kaşar peyniri patatesle yapıyorlar. Okuyucumun sorusu, kırmızı biberdeki kiremit tozunu ayırabilir miyim? Zeytin alırken ayakkabı boyasını nasıl ayıracağım? Benden de bir örnek. Deniliyor ki daire alırken fayansına, parkesine bakmayın, bakın bakalım betonları sağlam mı? Hooppalaaa! Vatandaşa söylenen “dikkatli ol” sözü bir tek şey ifade eder. Bu işlerle görevli devlet kademesi şunu söylemek istiyordur. “Ben bu işleri her ne kadar denetleme ve kontrol ile görevli olsam da görevimi yapmıyorum, ey vatandaş seni koruyamıyorum, sen kendi başının çaresine bak”. Devlet milletin teşkilatlanmış halidir. Bu teşkilat vatandaşın hayatını, sağlığını korumaktan, yolda rahat yürüyebilmesine, fırından sağlıklı ekmek almasına kadar işi düzenleme, koruma, kollama görevi yapmak zorundadır. Vatandaş vergisini bunun için verir. Dolayısı ile zeytindeki boyayı da, biberdeki kiremit tozunu da devletin ilgili kolu yani birimi takip eder. Yani sonuç olarak vatandaş pazardan biber alıyor ise bunun devlet tarafından denetlenmiş, önüne sağlıklı biçimde getirilmiş olma garantisi içinde alır. Çünkü kontrol elemanı devletin görevlisidir, onun çalıştığı labrotuvar devletindir ve bunlar vatandaşın parası ile yapılmıştır. Daire alacaksa da kural aynıdır. Vatandaş bilir ki bunun kolon betonunu ilgili devlet birimi denetlemiştir. Yani her şey devlet garantisindedir. O halde vatandaşa, kontrolunu yap öyle al diyemezsiniz. Bu işi devletin ilgili kolu yapar, vatandaş devlet garantisinde alır, bunun izahı budur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder