Spor Brezilya'nın iklimi Avrupalıları zorluyor

Brezilya'nın iklimi Avrupalıları zorluyor

Paylaş
Brezilya'nın iklimi Avrupalıları zorluyor

2014 FIFA Dünya Kupası'na evsahipliği yapan Brezilya'daki yüksek hava sıcaklığı ve nem oranı, karşılaşmalar sırasında futbolculara zor anlar yaşatıyor.

Brezilya’da 35 dereceye yaklaşan hava sıcaklığının yanı sıra özellikle yüzde 80’leri bulan nem oranı, takımların performansını olumsuz yönde etkiliyor. FIFA’nın verdiği karar doğrultusunda, Brezilya’da yerel saatle en erken 13.00’te oynanan maçlar, oyuncuların hava şartlarından etkilenmesine sebep oluyor.

Karşılaşmalar sırasındaki hava şartları neticesinde, bazı müsabakalarda özellikle Avrupa ülkelerinde oyuncuların aşırı yorgunluk ve sıvı kaybı yaşamasıyla ikinci yarıyla birlikte temponun düştüğü gözlemlenebiliyor. Avrupa’da bir futbol karşılaşmasında ortalama 12-14 kilometre mesafe kateden futbolcuların performansında, Brezilya’daki iklim ve coğrafi koşullar nedeniyle gözle görülür bir düşüş yaşanıyor.

Dünya Kupası’nda zorunlu su molaları

Dünya Kupası’ndaki maçlar esnasında iki devrede de verilen zorunlu su molaları dikkati çekiyor. Brezilya’nın başkenti Brasilia’daki ilgili mahkemenin aldığı kararla, 32 dereceyi bulan sıcak hava koşullarında oynanan karşılaşmaların her iki devresinin de 30. dakikalarında, futbolcular için zorunlu su molaları veriliyor. FIFA daha önce, futbolcuların maçlar sırasında sıvı ihtiyaçlarının karşılanması için mola verilmesine, sağlık görevlilerinin hava şartlarını uygun görmesi halinde izin veriyordu.

Tartışmalı maç saatleri

Brezilya’da Dünya Kupası maçlarının oynandığı saatler, tartışma konusu olmaya devam ediyor. Karşılaşmaların yerel saatle 13.00 ve 19.00 arasında oynanması, akıllara Meksika’da düzenlenen 1986 FIFA Dünya Kupası’nı getirdi. Arjantinli yıldız Diego Armando Maradona başta olmak üzere birçok kişinin öğle saatlerinde oynanan maçlar nedeniyle FIFA’yı eleştirdiği turnuva, Brezilya 2014 ile benzerlik gösteriyor. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), oyuncuların sağlığı açısından maç saatlerinin değiştirilmesi yönünde FIFA’ya itirazda bulunmuş, ancak bir sonuç alamamıştı.

Brezilya’da değişken iklim şartları

Yüz ölçümü olarak Güney Amerika’nın büyük bir bölümünü kapsayan Brezilya, barındırdığı farklı iklim koşullarıyla göze çarpıyor. Kapladığı yer bakımından dünyanın en büyük 5. ülkesi olan Brezilya, 8 milyon 515 bin 767 kilometre ile Türkiye’nin yaklaşık 11 katı büyüklüğünde yüz ölçümüne sahip. Tropikal, ekvatoral, yarı kurak ve ılıman olmak üzere birçok iklime evsahipliği yapan büyük bir coğrafyaya sahip Brezilya’da, bölgelere göre yaşanan değişken mevsimsel şartların, özellikle bu koşullara alışık olmayan Avrupalılar üzerindeki etkisi hissedilebiliyor.

Avrupa takımlarının Brezilya’daki koşullara uyum sağlayamamasının en çarpıcı örnekleri ise eski şampiyonlar İtalya ve İngiltere oldu. Hazırlıklarının bir bölümünü, Brezilya’nın tropikal bölgesi Amazon ormanlarında yer alan Manaus şehrinde gerçekleştiren İtalya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin, Dünya Kupası’na erken veda etmesi dikkati çekti. Özellikle iki ülkenin Manaus’ta birbiriyle oynadığı D Grubu mücadelesinde, yüksek nem oranı futbolcuların performansını olumsuz yönde etkiledi.

Takımların, 12 şehrin evsahipliği yaptığı Dünya Kupası’nda, maçlarını farklı şehirlerde oynaması da şartlara alışarak istikrarlı bir performans sergilemelerinin önüne geçen etkenlerden biri olarak gözlemlendi. Manaus’taki yüksek nem oranının yanı sıra, kurak iklim şartlarının yaşandığı Fortaleza’da öğlen saatlerinde oynanan karşılaşmalarda güneşin etkisi hissedilirken, Recife gibi fazla yağış alan şehirler ise müsabakalar sırasındaki yoğun yağışla oyuncuların performansına etki ediyor.

AA

Haberin Devamı