Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Boyu kısalır ağrı geçer
HABERİ PAYLAŞ

Boyu kısalır ağrı geçer

Haberin Devamı

Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerinde kireçlenmiş plaklar oluşabiliyor. Buna peyroni deniyor, erkekte ağrı ve cinsel organın eğrilmesine yol açıyor. Gerekirse ameliyat yapılıyor. Operasyonda penis 1 santim kadar kısalıyor ama ağrı sızı kalmıyor.

SORU: Sertleşince ağrı var

54 yaşında, evli, 3 çocukluyum. Penisimde eğrilme başladı. Giderek artıyor, sertleşme sırasında da ağrı oluyor. Tedavisi var mıdır?

CEVAP

Buna tıp dilinde peyroni diyoruz. Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşan bir hastalık. Bu genelde ağrı ve penisin eğriliğine neden oluyor. Orta yaşlı erkeklerin yüzde 5 ile 1’ini etkileyen bir durum. Genelde 40-60 yaş arasında görülüyor.

Genetik bazı nedenlerle olabilir, travmaya bağlı olabilir, iltihabi durumlarda ya da şeker hastalarında da sıkça görülüyor. Bu gelişen bir durum, sabit değil. Eğilme başladıktan sonra aylar içinde giderek artıyor ve daha sonra belirli bir noktada sona eriyor. Bazı vakalarda bir süre içinde bu eğrilik kendiliğinden gerileyebiliyor, hatta tamamen düzelebiliyor. Sorun ne tarafta ise penis o tarafa doğru eğiliyor. Eğim belirli bir dereceyi aştığında ise hasta cinsel ilişkiye giremez ve çok ağrı çeker duruma geliyor.

Destek tedavisi yapılıyor

Tedavide bir süre destek (ilaç) tedavisi ile bekleme süresi koyuyoruz. Hastalığın ilk ortaya çıkışından itibaren 1 yıl bekliyoruz. Bu sürede ilerleyici özelliği olan hastalık genellikle son halini alıyor. Eğer fazla kalıcı şekil bozukluğu varsa düzeltici ameliyat yapmak gerekiyor. Destek tedavisi çok anlamlı bir tedavi değil.

Sertleşme sorunu doğabilir

Hastaların yüzde 10-20’sinde eğrilikte azalma görüyoruz. Yüzde 60’ında da ameliyat gerektirecek eğrilikte artma görülüyor. Bu durum sertleşme sorunuyla birlikte de seyredebiliyor. Hem sertleşmede belirginleşen ağrı ve kıvrılma hem de kireçlenmenin penisin esnekliğini ve sertleşme özelliğini bozması sonucu sertleşme bozukluğu ortaya çıkıyor ve kişi ilişkiye giremez hale geliyor. Tedavisinde bazı özel yöntemler kullanılıyor. Kamışın damarlarından alınan yamalar o bölgeye çıkarılarak konuyor. Bunda tek sorun var penis boyunda 1 santim kadar kısalma olabiliyor. Hastanın bu durumu ameliyattan önce bilmesi çok önemli. Bu ameliyat 1-2 saat sürüyor. Hastanın 1 gün hastanede yatması gerekiyor.

SORU: Çocuğumuz olmuyor

1.5 senelik evliyim. Korunmamamıza rağmen çocuk sahibi olamadık. Doktor varikosel olduğunu söyledi. Ameliyat oldum. Operasyon sonrası 3 ay ilaç tedavisi gördüm. 5 ay geçti, sonuç yok. Ne yapalım?

CEVAP

Başarılı varikosel ameliyatı sonrası olumlu sonuçların görülmesi 6 ay hatta 12-14 ay dahi sürebilir. Ameliyattan sonra ilk sperm tetkikinizi 3-4 ay sonra yaptırabilirsiniz. Ameliyatın başarılı olup olmadığı ameliyattan 1 ay kadar sonra el muayenesi ile anlaşılır. Sadece ultrason ile saptanan, ele gelmeyen bir varikoselin ameliyat edilmesi olumlu bir netice vermemektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder