Tamer Heper Böyle bir suç yok
HABERİ PAYLAŞ

Böyle bir suç yok

Gazetelerde yabancı uyruklu kadınların fuhuş yaptığı, basıldığı gibi haberler yer alıyor ancak ülkelerine geri gönderiliyor. Bunların yaptığı suç değil mi? L.L.

Önce şunu hatırlatayım. Bizde fuhuş yapmak diye bir suç yok. Reşit kadınla erkek arasında meydana gelen ve rıza ile kurulan ilişki olduğu sürece bunun cezalık tarafı yok. Sizin haberlerde gördüğünüz yabancıların kendi memleketlerine gönderilmesi olayı burada izinsiz ikamet ettikleri, ikamet sürelerini geçirdikleri için. Yoksa bu fiili yapan Türk ise sadece muayenesi yapılıp bırakılır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunun cezalık yanı yok. Bunun cezalık yanı bu kişileri fuhuşa sürükleyen, fuhuşa aracılık edenler içindir. Bunun adı fuhuşa teşvik suçudur ki yapan değil yaptıran suç işlemiştir, onun hakkında dava açılır. Dolayısı ile yabancılara ayrıcalık tanınıp, ülke vatandaşlarına fuhuştan dava açılıyor, yabancılara açılmıyor gibi bir intiba yanlıştır. Ancak taraflardan birinin rızası yoksa bu o zaman suç olur ki benzer bir soruya yanıtımı aşağıda bulacaksınız.

Cezalar ağır değil

Son günlerde cinsel suçlarla ilgili haberler görüyorum. Ancak cezalar bayağı ağır. Bu işin aslı nedir? Cinsel suç nedir? Cezaları sizce de ağır değil mi? M.L.

Bir kimseye isteği dışında cinsel ilişki kurma veya cinselliği içeren davranışta bulunma suçtur. Bunun özellikle ikiye ayrılması gerekir. Birincisi küçükler, ikincisi büyükler. Küçükler için bir açıklama: “Küçükler rızası ile dahi olsa cinsel konuda ilişkiye giremez.” Cinsel davranışla bir kimsenin vücut dokunulmazlığının ihlali iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasını gerektirir. Vücuda organ veya sair bir cisim sokulması halinde ceza yedi yıldan on iki yıla kadar hapistir. Reşit olmayan biri ile isteği halinde cinsel ilişkiye girmenin cezası altı aydan iki yıla kadar hapistir. Şayet istek dışı ilişki kurulmuşsa duruma göre değişen cezalar verilir ki üç yıldan 15 yıla kadardır. Bunun muhtelif ihtimalleri vardır, cezalar buna göre değerlendirilir. Sadece cinsel tacizin cezası bile üç aydan iki yıla kadar hapistir. Peki bu cezalar ağır mı? Bana sorduğunuz için kendi fikrimi söyleyeyim. bana göre ağır değil. Bir cinsel istismarın veya zorla ilişkinin bir kimsenin ruhsal veya sosyal hayatındaki yıkımını düşünebiliyor musunuz? Bu, verilen ceza ile telafi olunmaz. Bunun telafisi yoktur. Onun için verilen cezalar caydırıcı olmalıdır. Bazı suçların sonradan telafisi olur, örneğin para ödersiniz. Ama bu konuda para pul fayda sağlamaz. Onun için topluma çekidüzen verecek önlem gerekir ve bunun başında caydırıcılık gelir. Öncelikle fail kaçamamalı, yani takip sonuç vermeli. Verilecek cezalar da ibretlik ve caydırıcı olmalıdır. Onun için ceza ne olursa olsun ‘ağırdır’ diyemem.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder