Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Boşuna yorulmayın
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Mastürbasyon yapmak doğal bir davranış ama aşırıya kaçmanın, kendinizi gereksiz yere yormanın da alemi yok. Merak etmeyin, kendini tatmin etmek kalıcı hasara yol açmaz. Ama bünyeyi zayıf düşürüp hastalıklara davetiye çıkarabilir, dikkatli olun

SORU: Deneyimim yok mastürbasyon yapıyorum

23 yaşındayım, cinsel deneyimim olmadı. Günde 3-4 kez mastürbasyon yapıyorum. Zararı olduğunu biliyorum. Bazen kendimi çok yorgun ve halsiz hissediyorum. Acaba çok mastürbasyondan mı kaynaklanıyor?

CEVAP

Her şeyin fazlası zararlıdır. Günde 4 kere mastürbasyon yaparak gereksiz yere kendinizi ve sinir sisteminizi yoruyorsunuz. Beslenmeni ve uykunuz da iyi değil ise bu bünyeyi zayıf düşürerek çeşitli hastalıklara karşı vücudunuzun savunmasını zaafiyete uğratabilir.

Ama sık mastürbasyon yapmak kalıcı bir zarar vermeyeceğinden iradenizi kontrol edip günde biri geçmezseniz ve iyi beslenirseniz hiçbir sorununuz kalmaz.

SORU: Sertleşme sorunum geçmiyor

3 yıldır psikolojik tedavi görüyorum. İlaçların yan etkisi zamanla geçti. Sadece sertleşme problemi geçmedi. Sertleşme problemim ilaçları bırakana kadar devam eder mi?

CEVAP

Psikiyatri alanında kullanılan bazı ilaçların cinsel aktiviteyi olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu gibi ilaçlar genellikle dönemsel olarak kullanılmakta olup ilaç kesildikten sonra bu olumsuz etkileri ortadan kalkmaktadır.

Size bu ilaçları veren doktorunuz ile bu sorununuzu paylaşırsanız sanırım ilaç dozlarında veya kullanılan ilaç tercihlerinde değişiklik yaparak sorununuzun çözülmesi için yardımcı olabilecektir.

SORU: Prostat nasıl muayene edilir?

60 yaşındayım, prostat sorunu için başvuran kişi daha sonra hangi aşamalardan geçiyor?

CEVAP

Prostat için başvuran insanda tüm bu şikayetleri değerlendirdikten sonra muayene ederiz. Bu muayene makattan parmakla yapılır. Hem kanser olup olmadığını bir dereceye kadar değerlendirmek hem de prostatın ne kadar büyüdüğünü görmek açısından bu önemlidir.

Mesela normalde bu kestane kadar bir organdır. Biraz büyürse mandalina kadar daha büyürse portakal kadar daha da büyürse bir greyfurt kadar olur. Normalde 20 gram olan bu organ 200-250 grama kadar ulaşabilir. Dışarıdan bakılınca görülmez, makata doğru büyür, kabızlığa benzer dışkılama sorunları dahi yaratabilir.

Gerektiğinde makattan yapılan bir ultrasonla detaylı olarak tetkikler yapılır. Kanser şüphesi varsa ultrason eşliğinde iğne biyopsisi ile herhangi bir anestezi gerekmeksizin parçalar alınarak dokuda kanser olup olmadığı anlaşılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder