Esra Karayel Borsada yükseliş sürecek
HABERİ PAYLAŞ

Borsada yükseliş sürecek

Borsa ve altın geçen hafta yeni rekorlar kırarken faiz ve döviz tarafında sakin seyir hakim old

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsa ve altın geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi yeni rekorlar kırdı. Endeks Nisan ayının son haftasını da yükselişle 69 bin 250 seviyesinden kapattı. Buna göre; borsada aylık getiri yüzde 7.2 olarak gerçekleşti. İstanbul Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altının gram fiyatı 175.25 liraya yükselerek rekor kırdı. Ons fiyatı ise 1.533 dolara ulaştı. Borsadaki yükselişte yurtdışında Amerika’da şirket kârlarının iyi gelmesi etkiliydi. Yurtiçinde ise birinci çeyrek bilançolarının iyi gelmesi ve olumlu ekonomik veriler yükselişte etkili oldu.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında Merkez Bankası’nın 2011 sene sonu enflasyon tahminini (yüzde 5.9’dan yüzde 6.9’a yükseltti) beklentilerden daha fazla artırması, gösterge tahvil faizini yükseltti. Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin mevcut politikaların devam edeceği yönündeki açıklamaları dolara TL karşısında değer kaybettirdi. Bono piyasası: Yeni gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler, haftayı yüzde 8.34 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Dolar Cuma günü 1.5170 TL, euro ise 2.2520 TL’den kapanış yaptı.

Piyasaların yönünde olumlu veri akışı devam ettiği takdirde borsada yükselişin devam etmesi muhtemel

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsa bu hafta dalgalı seanslarla birlikte yükselişine devam edecek. Teknik olarak 69 bin 700 direnç seviyesi, artan işlem hacimiyle geçildiği takdirde endeksin yeni hedefi ilk etapta 71 bin 650 tarihi zirvesi olacak. Bu hafta yurtçinde bankaların birinci çeyrek kârları ve enflasyon verileri yönde etkili olacak gelişmelerin başında geliyor. Yurtdışında ise Amerika’da tarım dışı istihdam verisi yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek. Endekste olası olumsuz haber akışında ise ilk destek 68 bin 800 ve daha altta 67 bin 700’de bulunuyor. Yatırımcıların pozisyonlarını korumalarında fayda var.

-Para piyasalarında Nisan ayı enflasyon verisi önem arz ediyor. Yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek. Ayrıca bankaların kâr açıklamaları da izlenecek diğer önemli veri. Yurtdışında Amerika’da açıklanacak ekonomik veriler yatırımcılar tarafından takip edilecek. Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.30-8.40 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolarda direnç seviyeleri 1.5180 TL ve 1.5200 TL’de. Destekler ise 1.5150 TL ve 1.5130 TL.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Beklemenizi tavsiye ederim

Soru: Esra Hanım, iyi günler diler tahminlerinizden dolayı sizi kutlarım. Bir yıl evvel alınmış Akenerjim var. Hisseyi 4.05 seviyesinden almıştım, sonra maliyetimi 3.90 seviyesine düşürdüm. Şimdi ne tavsiye edersiniz? Remziye DALKANAT/İstanbul Cevap: Remziye Hanım, öncelikle Akenerji üst düzey yetkilileri, satışa çıkan portföyün yerli ve yabancı yatırımcılardan büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Satış sürecinin Haziran ayı içerisinde tamamlanabileceği belirtiliyor. Bu gelişme hisseler için belirsizliğin ortadan kalkması açısından olumlu gözüküyor. Hissede alım maliyetinizi 3.90 seviyesine düşürdüğünüzü belirtmişsiniz. Hissenin son bir yıllık performansına bakıldığında yüzde 4.75 kayıp var. En yüksek 4.20, en düşük 2.76 seviyesini test etmiş. Getiri hedefinizi belirtmediğiniz için sağlıklı yorum yapmam zor. Ancak bekleme imkanınız var ise bir süre daha hissenizi gelişmeleri takip ederek bekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bono ihraç edecek

Soru: Yapı Kredi Bankası hissem var. Bankada son gelişmeler nedir? Selim KERİM/İstanbul Cevap: Selim Bey, Yapı Kredi Bankası’nda son gelişme 3.2 milyar TL bono ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurması olarak bulunuyor. Banka daha önce bono/tahvil ihracı hedeflerini açıklamıştı. Yapı Kredi’nin kredi mevduat oranı sıkışık. Belirtilen tutar bankanın fonlama kaynaklarının yaklaşık yüzde 6’sına denk geliyor. Kredilerde büyüme devam ederken fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesi dikkate alındığında bankanın bono ihracı olumlu gözüküyor.

Satış kârı var

Soru: Esra Hanım Ülker Bisküvi hakkında bilgi verir misiniz? Dilek GÜROL/İstanbul Cevap: Dilek Hanım Kamuyu Aydınlatma Platformu tarafından yapılan açıklamada, Yönetim Kurulu Ülker Bisküvi’nin yüzde 10.05 payı bulunan BİM Birleşik Mağazalar’daki hisselerini satacağını açıkladı. Buna göre; bir kısmı grup şirketlerine ve bir kısmı yabancı yatırımcılara olmak üzere 50.75 TL birim bedel üzerinden toplam 774 milyon TL’ye satış olacak. Bu işlemi sonrasında Ülker Bisküvi 614 milyon TL finansal varlık satış kârı elde edecek. Gelişme olumlu gözüküyor. Orta vade için işlem hacmiyle birlikte takip edilmesinde fayda var. Endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor.

Bilançosu iyi

Soru: Tat Konserve hissem var. Şirket ile ilgili son gelişmeler nedir? Cemil KETENCİ/İstanbul Cevap: Cemil Bey, Tat Konserve ilk çeyrek bilançosunda beklentilerin üzerinde 7 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin düşük finansal ve vergi giderleri yüksek kârlılıkta etkiliydi. Salça ve süt segmentinde görülen artışlar da kârlılıktaki artışın diğer nedenleri arasında sayılabilir. Orta ve uzun vade için takip edilmesinde fayda gözüküyor.

153 milyon TL vergi

Soru: Tüpraş’ın vergi cezası konusunda bilgi verir misiniz? Hüseyin SORGUN/İstanbul Cevap: Hüseyin Bey, Tüpraş vergi cezası ile ilgili olarak yeniden yapılandırmadan faydalanarak 153 milyon TL ödeyecek. Şirket 2005-2009 hesap dönemleri için toplam 605 milyon TL’yi bulan vergi cezası konusunda yeniden yapılandırmadan yararlanmaya karar verdiğini ve bu kapsamda Mayıs sonunda defaten 153 milyon TL ödeme yapacağını açıkladı. Daha öncesinde 2010 yılına ilişkin finansal tablolarında ödeme yapılacak tutarlar için ihtiyatlılık prensibi gereğince gider karşılığı ayırmıştı. Yapılan açıklamada bu nedenle, 2011 yılı finansal tablolarında, ödenecek tutarların etkisi olmayacağı belirtildi. Vergi cezasında beklentiler dahilinde önemli bir indirim yapılması kısmen olumlu bir haber olarak gözüküyor.

Bedelsiz verecek

Soru: Anadolu Hayat sermaye artışına gidecek mi? Ali SEVİN/İstanbul Cevap: Ali Bey, Anadolu Hayat yüzde 20 bedelsiz sermaye artırımı yapacak. Şirketten yapılan açıklamada 250 milyon TL olan çıkarılmış sermayenin 300 milyon TL’ye çıkarılmasına karar verildiği belirtildi.

Sermayesi artıyor

Soru: Ford Otosan hissesini birkaç ay önce sizin sayfanızda gördüm ve bir miktar yatırım yaptım. Kâra da geçtim. Sizce satayım mı? Şirketin son dönem bilançosunu yorumlar mısınız? Mehmet AYSEN/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Ford Otosan bu yılın ilk çeyreğinde 143 milyon TL kâr elde etti. Şirket geçen sene aynı dönem 71 milyon TL kâr açıklamıştı. Yüksek kârlılıkta satışlardaki artış etkili oldu. Ford Otosan’ın yurtiçi satışları yıllık bazda yüzde 68 artarak 29 bin adede ulaşırken yurtdışı satışlar yüzde 34 arttı ve 51 bin adet olarak gerçekleşti. Şirketin kârı piyasa beklentisinin üzerinde geldi. Ford Otosan ile ilgili orta ve uzun vade için olumlu beklentiler devam ediyor. Satım kararı için hedef getirinize ulaşıp ulaşmadığınız önemli.

Analizle hisse seçimi yapın

Soru: Esra Hanım merhaba. Nakitteyim. Seçim piyasasında orta vadede bir hisse senedi almak istiyorum. Tavsiye edeceğiniz hisse senetleri var mı? Yardımlarınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Serdal COŞKUN/İstanbul Cevap: Serdal Bey, sayfamda yer alan hisseler orta ve uzun vadede olumlu beklentilere sahip şirketler arasında yer alıyor. Temel ve teknik açıdan da bu hisselerin finansal verileri ve göstergeleri iyi. Bu hisseler arasında seçim yapabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder